用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解 德貞小學 咁少人讀?
go

點解 德貞小學 咁少人讀? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我個仔在此校讀,學校一向比較低調,但我喜歡學校小班教學,老師照顧得比較好:)

醒目開學勳章

SarsMum,

功課通常4-8樣 , "中英數水平" 自己冇睇過其他私小
課本/功課 , 只從其他家長口中得知 , 不能比較 , 中文/常識 用普通話教 , 英文讀高一級 , 重grammer , 英數為主 , 但都要做中數 , 早會及上課就只用英文/普通話 , 老師/同學及同學們之間溝通就廣/普/英都有 , 因我完全不認識深水埗區中學 , 本區派入英中只知多數是上智 , 長天 , 銘賢等 , 其餘他區英中及自己考直資都有 .

hidemode

原帖由 SarsMum 於 08-9-29 10:05 AM 發表
hidemode,

請問你此校功課多不多, 中英數水平相對其它私小是怎樣, 小朋友是不是用全英語和老師同學溝通.

又中學派位如何.

我剛剛面試完, 對此校印象十分好, 想聽聽一些家長心聲.

Thank you

...

醒目開學勳章

每天最後一堂tutorial class 可做工課 , 多唔多工課見仁見智 , 我大仔小學時讀津校都差不多 , 細仔一年級讀官校剛開學都有4-6樣 , 問過一些家長 , 好多同學一般在1-2小時可完成 , 有時功課係做改正 , 冇改正又少一樣 .

我信選擇德貞的家長 , 除了學業外 , 還希望自己的孩子在學校得到多些關懷及照顧 , 由我兩個兒子幼稚園到現在大仔讀F.2 ,我一定會抽空返學校做義工 , 希望從多方面更了解學校 , 或許是我不幸 , 過去大仔讀小學和細仔讀官校時遇不到有”心”的教職員 , 感覺真的不太好 .

我每天接送返學 , 由校長到老師都會在操場上見到 , 不論學習,品行或行為上的問題 , 很多家長都在此時找副校 , 主任或老師傾談 , 他們真的很helpful .
‹ 上一主題|下一主題