用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金中學一問?
go

中華基金中學一問? [複製鏈接]

想請問大家如果 1st 自行收生唔入表, 和 2nd 電腦派位只放第三志願後,結果出黎派唔到心儀幾間.(包括中基). 咁第 3 rd 叩門入表中基, 佢會唔會唔收?另我知道 未電腦派位公佈前, 係可以先入表叩門? 佢地唔會唔check 番,點解唔放中基係第一位. 覺得無誠意而唔收呢? 有無家長曾試過此情況? 請指教!
   0    0    0    0

原帖由 tunafish 於 08-9-19 12:43 發表
想請問大家如果 1st 自行收生唔入表, 和 2nd 電腦派位只放第三志願後,結果出黎派唔到心儀幾間.(包括中基). 咁第 3 rd 叩門入表中基, 佢會唔會唔收?另我知道 未電腦派位公佈前, 係可以先入表叩門? 佢地唔會唔check 番 ...

我都想放中基作後備, 但又想先看大抽獎結果才缺定, 咁應該幾時報名才最合適呢? 如我自行收生已報了, 是否收左就冇得大抽獎呢, 各家長有否這經驗? 請告知.

中華基金一定要考(Direct In),因為唔影響選校的,可以作為後備,無論幾時報都係5月才見。

不用怕好多人去考,因為大部分只作後備之選,一般情況,正選都係一級Band 1生,但呢班人大都唔會去讀,而學校便會按成績優次逐個致電。切勿打算派位當天叩門,因為中華基金考好多嘢,要成個幾鐘,而派位當天小朋友通常狀態唔好,好易失準的。

係啊~~
我上年細女都係考direct in...
因為自己東區英中少
派唔到又多個後備
最後第一round就收左佢....
細女又派到1 choice就放棄左了,.....

二女個時派得不太好(都成十年前)
個時又唔興直資
都幾旁惶.......
今次反而係二女提我報多間買個保險..

原帖由 wahyanpooh 於 08-9-19 17:37 發表
中華基金一定要考(Direct In),因為唔影響選校的,可以作為後備,無論幾時報都係5月才見。

不用怕好多人去考,因為大部分只作後備之選,一般情況,正選都係一級Band 1生,但呢班人大都唔會去讀,而學校便會按成績優次逐個致電。切勿 ...

Thank you for your reply.

那麼我應該一月尾才報名了, 但想知考(Direct In)是否一定有機會面試 , 會考些甚麼和約考幾長時間呢?
thanks.

請問direct-in如果收的話, 是幾時通知和幾時交留位費的?

我都想知多少少
此校一般收生要求係點

[quote]原帖由 mummy_jen 於 08-9-19 19:26 發表
係啊~~
我上年細女都係考direct in...
因為自己東區英中少
派唔到又多個後備
最後第一round就收左佢....
細女又派到1 choice就放棄左了,.....

--------------------------------------
唔係好明!
1st round自行收生 : 是可以入表兩間中學. 請問你是否一間入中基, 另一間入心儀的 A 校.
(但點解你會咁快知道中基收左? 唔係 2nd round 電腦派時,你才知入邊間?點樣放棄法?可否告知選校的流程?)
唔該哂!

原帖由 wahyanpooh 於 08-9-19 17:37 發表

不用怕好多人去考,因為大部分只作後備之選,一般情況,正選都係一級Band 1生,但呢班人大都唔會去讀,而學校便會按成績優次逐個致電。切勿 ...

-------------------------------------------------
如果唔影響選校, 係唔係1st round 唔入表係無問題,咁2nd 電腦派位要填次序,要放係邊個位置才對?
我聽人講, 係放榜前入表都無問題,學校都會照見,係唔係真架?

原帖由 tunafish 於 08-9-23 15:35 發表
如果唔影響選校, 係唔係1st round 唔入表係無問題,咁2nd 電腦派位要填次序,要放係邊個位置才對?
我聽人講, 係放榜前入表都無問題,學校都會照見,係唔係真架? ...

中華基金雖然係直資,但佢亦有參加政府派位機制(自行、統一),佢尚有約50-60個Direct In位,Direct In 位可以在1-3月報名,5月會面試(一定有得見,因為俾了$40報名費),但結果還是放榜當天公布的。

若果子女係Band 1,可在統一(東區)時將中華基金放在Band 1英中、Band 1中中後,作為止蝕位。

至於面試:真係好煩....分為4個房,逐間房見:
Room 1 : 填份好複雜英文表 (20分鐘,側側膊筆試,手慢做唔晒
Room 2 - 4:都估到啦...中、英、數口試。

如果你想用作後補位,咁你就唔好第一輪自行收生去報名,因為如果咁好彩比佢地收左你就冇機會參加統一派位,反而你可以響一月尾direct intake既時候至入表作後備之用,中基會將自行收生收唔到既學生撥去後備生,而direct intake入到圍既學生會響統一派位公佈日公佈(應該零晨12點響學校網上公佈),亦同時要求學生響公佈日當日限定時間內去註冊登記,當然如果你既子女派得好就唔會去放,派得唔好就有個後備位囉!正因為有人派得好唔去註冊,所以學校就會按waiting list上之名單先後次序逐個打電話比家長問你有冇興趣去讀,所以基本上統一派位結果公佈後至去扣門的話就應該冇乜機會,隨非你好smart啦!
豬仔兔

我也好像知道有关中华基金的收生程序,如果不是等叩门IN?难道可以先入表提前In吗?请指教!

原帖由 豬仔兔 於 08-10-4 19:42 發表
如果你想用作後補位,咁你就唔好第一輪自行收生去報名,因為如果咁好彩比佢地收左你就冇機會參加統一派位,反而你可以響一月尾direct intake既時候至入表作後備之用,中基會將自行收生收唔到既學生撥去後備生,而direct i ...

你所講的係舊年既收生情況, 中基校長話攪direct intake要花費學校好多人力物力, 其實好多都係買保險, 所以今年冇攪.

自行學位75個,  統一甲部6個/乙部54個, 另外有15個叩門位係7月6至8日接受申請. 如果要叩門, 真係要醒目仔/女至有機會入到.

原帖由 stellahe 於 10-4-27 22:55 發表
我也好像知道有关中华基金的收生程序,如果不是等叩门IN?难道可以先入表提前In吗?请指教!

今年無咗舊年果種係5月份前申請既叩門位, 即係無得買保險, 要入中基就要填甲/乙部.

不知中华基金成绩和校风好吗?

原帖由 2008mum2008 於 10-4-28 22:19 發表

今年無咗舊年果種係5月份前申請既叩門位, 即係無得買保險, 要入中基就要填甲/乙部.

原帖由 stellahe 於 10-4-29 11:23 發表
不知中华基金成绩和校风好吗?

現任校長較催谷學生成績, 2008年只屬於band one尾, 2009年已經升上band one中, 成績一路升呢, 你可以去中基校網睇下佢哋舊年公開試既成績.

至於校風, 見到d學生衣著都好整齊, 舊年去交表時, 吾知邊間學校係中基, 係路口遇到個女生, 佢剛剛出去食飯, 當時我吾知佢就係中基學生, 佢仲帶我回學校, 然後再出過去食飯, 睇嚟呢間學校學生既德育都吾錯.

谢谢!想问问如果中基派到然后去注册了,但后来其他津贴band 1的叩门位取录的话,能否选择津贴学校?

原帖由 2008mum2008 於 10-4-29 21:14 發表

現任校長較催谷學生成績, 2008年只屬於band one尾, 2009年已經升上band one中, 成績一路升呢, 你可以去中基校網睇下佢哋舊年公開試既成績.

至於校風, 見到d學生衣著都好整齊, 舊年去交表時, 吾知邊間學校係中基,  ...

原帖由 stellahe 於 10-4-30 14:37 發表
谢谢!想问问如果中基派到然后去注册了,但后来其他津贴band 1的叩门位取录的话,能否选择津贴学校?

只要確定有另一間學校取錄, 就可以寫封退學信到中基取回註冊証, 吾單止係中基, 其他學校既做法都係一樣.

另外請check pm.

真的很感谢!都不知为何升中的游戏规则这么复杂。很担心派位的结果,而叩门位通常又少,又有时间限制,真是担心呀。

原帖由 2008mum2008 於 10-4-30 21:36 發表

只要確定有另一間學校取錄, 就可以寫封退學信到中基取回註冊証, 吾單止係中基, 其他學校既做法都係一樣.

另外請check pm.

請問未考過中華基金,放榜後先去叩門,得唔得嫁?
‹ 上一主題|下一主題