用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇人已收St. Paul co-edu interview 信 ?
樓主: civic
go

請問有冇人已收St. Paul co-edu interview 信 ? [複製鏈接]

My child was born in late August.

原帖由 FPLV 於 08-9-24 15:45 發表
Littlewoman and skateboardp,

Could you two kindly let us know which month your kids were born?

[quote]原帖由 阿寶媽 於 08-9-25 13:24 發表

大家不用擔心,學校安排了面試之後,就算你當天不出席,都會有人致電問原因,所以不用擔心會寄失或錯失面試機會。
Spcc的校工及員工,可以說是幾大名校中,最笑容可恭態度親切的。
小朋友亦教到好有禮貌。
前兩日去做義工,有個4年班小朋友打了「哽」,他都馬上對著我說「不好意思」。

Anyone has already attended the interview ? How do you feel and
anything you have alerted throughout the process ?

Thanks for yr sharing.

Ht

健康媽媽,是不是真的沒有出席面試,會有專人致電問原因,我現在還未收到信,真是不大放心。

不用擔心,寄失機會不高,真有遺留學校也會盡量協助。

We submitted the form on 11/9 afternoon, no letter received.

原帖由 健康媽媽 於 08-9-25 21:54 發表
不用擔心,寄失機會不高,真有遺留學校也會盡量協助。
:wave: :wave:

稍後大家會發覺,不但面試信是分批寄。第二輪面試信亦可能頭尾差成一個星期才收齊,如真的很想入讀的話,到時心情肯定緊張到極點!放鬆點啦大家

今天去了面試啦!(我要返工,淨係得老公帶)。
阿女話4人一組,先一齊玩玩具,跟著個別聽故事,答幾條相關問題,再回答一些個人問題:讀哪間學校,家姐在哪裡讀書…
我問得好辛苦,先得咁多資料炸,希望你們順利啦!

健康媽媽,你的小朋友讀幾年級?你覺得課程是否較深?一般能力的能否應付?另外,褓姆車服務質素如何?你有無電話可給我們,需要時先問清楚安排情況。謝謝!

原帖由 健康媽媽 於 08-9-25 22:13 發表
稍後大家會發覺,不但面試信是分批寄。第二輪面試信亦可能頭尾差成一個星期才收齊,如真的很想入讀的話,到時心情肯定緊張到極點!放鬆點啦大家 ...

健康媽媽, 我想問你小朋友當年考入此小學, 是否真係要過五關,斬六杖? 我小朋友同學校係完全無關係, 而且仲係十一月細囝,所以機會真好微.

其實我希望小朋友入SPCC讀嘅最主要嘅原因就係佢地有一套辦法教得D學生好有禮貌.

今日仲未有信.  聽說今天去面試的小朋友好似都係有關係和同一宗教.

功課程度不算淺,尤其中文。
保姆車資料學校在八月會寄出。
路線遍佈港九新界
校車內,我個人略嫌較嘈,但安排尚算完善。

順其自然平常心吧!最大難度是太多人考但學位有限;150個位之中得3成給無關係人士,即45個位有成千人爭。其實現時都多了很多好學校,SPCC固然係好,但明年起6000學費加上地點遠,也是考慮因素。當然家境好的這便不是問題了。

路過, 有些少個人心得, 想同大家分享!
趁住仲有時間, 大家不如多d睇熟本school brochure, 入面好多關於學校特色及理念既information, 好值得深思同參考, 但記住不要"齋背", 要融會貫通, 咁就容易d在second interview中發揮! 臨時臨急先讀, interview時可能會難於暢所欲言!
大家請記著, 這是一所傳統的 Christian school, 就盡量由老公主導發言吧, 因他是一家之主, 亞媽唔好咁dominant, 只做補充的角色,  你信我吧,做女強人唔係呢個時候!
要預備以下答案:Why don't you choose international school for your kid? Why SPCC?
What is your expectation for your kid? How will you assist your kid in learning the 3 languages?
快d督促一家之主準備好吧!!

仲有,第二次面試時,如果校長問得你愈少問題係愈好,即係佢都心中有數,所以大家去2 nd in時,如校長只問你一兩句,跟住就問番你有乜問題關於學校想問的,咁可以話係恭喜你,你獲選機會好高。

仲有一條係住得遠的人必問題:你住咁遠點番學呀?

原帖由 littlewoman 於 08-9-25 22:31 發表
今天去了面試啦!(我要返工,淨係得老公帶)。
阿女話4人一組,先一齊玩玩具,跟著個別聽故事,答幾條相關問題,再回答一些個人問題:讀哪間學校,家姐在哪裡讀書…
我問得好辛苦,先得咁多資料炸,希望你們順利啦! ...

多謝晒你啲貼士!準備緊出發... 希望陣間阿女唔好好似未訓醒咁就好喇...
祝福各位!

skateboardp,

你真係好早interview,六點幾便預備.

希望你出戰成功!!

原帖由 skateboardp 於 08-9-26 06:41 發表

多謝晒你啲貼士!準備緊出發... 希望陣間阿女唔好好似未訓醒咁就好喇...
祝福各位!

i still haven't receive the interview letter

Dear BillieBug:

If we are lucky enough to get in for the 2nd round, will the parents' interview in Chinese or English...  

Thanks

Last year, the Headmistress would have the 2nd router interview with the parents in Chinese.
原帖由 AliJasEd 於 08-9-26 10:30 發表
Dear BillieBug:

If we are lucky enough to get in for the 2nd round, will the parents' interview in Chinese or English...  

Thanks

終於返到公司... 我諗我個女都係冇乜希望... 頭先佢表現活躍得滯... 之後我問佢點解唔記得我哋叫過佢乖乖哋定定哋, 佢話玩得太開心忘記咗

Anyway, interview方面, 大致上都係同littlewoman所講一様, 四位小朋友一組, 先玩遊戲(阿女話matching game), 然後有講故事問問題, 跟住再問日常生活問題... 我個女話佢自己講得太多, 校長叫停  唉... 同平時一樣, 唔停口... 算啦... 都預咗唔夠人爭...

小朋友interview時,老師會幫家長逐一對資料正本. 各位家長記住帶齊文件呀!:loveliness:

祝福各位! 唔好比太大壓力小朋友啊!
‹ 上一主題|下一主題