用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 這樣的小一英文默書是否太離譜?
樓主: citadel
go

這樣的小一英文默書是否太離譜? [複製鏈接]

原帖由 lovelybb 於 08-9-24 11:27 發表
上星期張通告我看過﹐上學期英默2次下學期6次嘛﹐我重估係分幾次默添.....
我個囡讀C班呀﹐會唔會係同一班呢? 之前問過D班嘅家長佢話無收到喎!

這麼巧,我的小朋友都是C班的!

哈...哈...我見你講嘅功課同我個囡一樣嘛, 係呢想問你中文串句係咪要寫6句呀?

原帖由 lovelybb 於 08-9-24 11:33 發表
哈...哈...我見你講嘅功課同我個囡一樣嘛, 係呢想問你中文串句係咪要寫6句呀?

上兩次我都是給他作了一句便算,教的卻沒有說有任何不妥!
那家課手冊中有無註明是串句六句?沒有的就給他一句好了!

王國會長

你是那一班? 何時收到的? 為何我沒有見過?

原帖由 citadel 於 08-9-20 14:07 發表
港島南區某官小,上學期英文科的默書內容如下:

2008-09 1st Term

Dictation I
1. This is my classroom.
2. There are desks and chairs.
3. This is my school bag.
4. I have a pencil case too.
5. I use the comp ...

呢個係我個女聽日要黙書既內容

I have many friends at school. My best friends are Jake and Maya. In the afternoons, we play hide-and-seek in the park. Jake likes to climb trees. Once, he climbed a tree and could not climb down. We had to ask the gardener to help him down!

仲要係連標點符號都要黙...

原帖由 寶貝女 於 08-9-25 00:39 發表
I have many friends at school. My best friends are Jake and Maya. In the afternoons, we play hide-and-seek in the park. Jake likes to climb trees. Once, he climbed a tree and could not climb down. We  ...

你囡囡讀小一呀?

邊間呀? 咁跨張既

Wah, 我都想知呀,咩學校? 対P1 生本來說會吾會吾會 誇佐D。

原帖由 寶貝女 於 08-9-25 00:39 發表
I have many friends at school. My best friends are Jake and Maya. In the afternoons, we play hide-and-seek in the park. Jake likes to climb trees. Once, he climbed a tree and could not climb down. We  ...

原帖由 瑩瑩老豆 於 08-9-24 20:20 發表
你是那一班? 何時收到的? 為何我沒有見過?

是P.1C! 上星期四、五左右收到的,可謂相當震撼!專選課本中最深、最多長字的句子!未學第三身單數就要默"She likes...","He plays...",選來幹嘛(不要誤會,這句不是粗口! )?
(但你是否肯定是同一所學校 ?)

王國會長

是否指海怡那間?

原帖由 citadel 於 08-9-25 12:04 發表

是P.1C! 上星期四、五左右收到的,可謂相當震撼!專選課本中最深、最多長字的句子!未學第三身單數就要默"She likes...","He plays...",選來幹嘛(不要誤會,這句不是粗口! )?
(但你是否肯定是同一所學校 ?) ...

王國會長

我個女讀B 班都冇收過喎

原帖由 lovelybb 於 08-9-24 11:27 發表
上星期張通告我看過﹐上學期英默2次下學期6次嘛﹐我重估係分幾次默添.....
我個囡讀C班呀﹐會唔會係同一班呢? 之前問過D班嘅家長佢話無收到喎!

醒目開學勳章

個人意見:因官校冇經過面試而收生的, 佢哋想第一次深d, 藉此抽出班中比較出眾的學生。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

原帖由 rabbitpiggy 於 08-9-25 08:37 發表

你囡囡讀小一呀?

邊間呀? 咁跨張既

無錯...我個女係讀小一...
呢篇故事文章我都要成兩日
先可以幫佢黙到出黎....

p.s. 其實我收到要讀黙呢篇故事...我都打左個突 !!

唔知你指邊問, 但呢間在港島區
原帖由 Tatama123 於 08-9-25 12:26 發表
[quote]原帖由 citadel 於 08-9-25 12:04 發表

係hkside or kowloon side 名校? 是否Dxxx 果間 ?

無錯,係海怡間官校
原帖由 瑩瑩老豆 於 08-9-25 22:16 發表
是否指海怡那間?

我個女第一次英默如下:
I love my family
Good morning, father and mother.
Goodbye, grandfather.
I love my brother and sister.
She is my grandmother.
What would you like?
Would you like a sandwich?
No, I wouldn’t.
I would like cake.
Uncle   Aunt   Eggs   Some grass   An ice cream   A banana

而第一次中默一默要默3課:
1. 爸爸笑,
媽媽笑,
小貓也說妙。
真開心,
我要上學了。

2. 老師, 您好!
同學, 你早!
大哥哥, 你真高!
逛逛大操場,
看看小賣部,
我的學校, 真好!

我幫爺爺穿鞋子
爺爺穿鞋子,
彎不下身子
.........

第3課我都唔係好記得啦, 同第二課差不多咁長啦!

不過係一次過默3課, 唔係分3次 / 3星期默呀!

可能班班唔同啩......就算我收咗都未有時間温, 每日做完功課都差不多時間要瞓, 連每晚同佢傾計嘅時間都無晒, 以前叫佢瞓都要一段時間, 而家上到床唔洗5分鐘已經瞓著咗, 真係唔知到咗下個月要默書點算
原帖由 瑩瑩老豆 於 08-9-25 22:19 發表

原帖由 瑩瑩老豆 於 08-9-25 22:19 發表

不會吧!小學中英默書的內容都一定要所有任教該年級的老師協商來定出,通常是輪流出默書的範圍,目的是避免內容出現嚴重差異,影響學生的分數,有些學校甚至要給科主任過目的!難道這間的學校欠缺制度到這麼嚴重的境地!

原帖由 Giant 於 08-9-26 09:14 發表
個人意見:因官校冇經過面試而收生的, 佢哋想第一次深d, 藉此抽出班中比較出眾的學生。

這所學校是要在升二年級時才把所有"精英"掃到"精英班",怎樣想也不會是因為編班的緣故經吧!

王國會長

我問過C 班家長係上周五派左, 但我仲未收到.
但我個女話今日有個小型測驗喎.

原帖由 lovelybb 於 08-9-26 15:40 發表
可能班班唔同啩......就算我收咗都未有時間温, 每日做完功課都差不多時間要瞓, 連每晚同佢傾計嘅時間都無晒, 以前叫佢瞓都要一段時間, 而家上到床唔洗5分鐘已經瞓著咗, 真係唔知到咗下個月要默書點算
...

‹ 上一主題|下一主題