用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 這樣的小一英文默書是否太離譜?
樓主: citadel
go

這樣的小一英文默書是否太離譜? [複製鏈接]

我囝囝P1已默以下句子:

1) We must take off our shoes in the games room.
2) Don't run around in the playground.
3) We must not litter.
4) Don't switch on the CD player.
5) Don't pick the flowers.
6) Don't feed the animal.

原帖由 winniecarson 於 08-10-6 00:26 發表

1) We must take off our shoes in the games room.
2) Don't run around in the playground.
4) Don't switch on the CD player.
6) Do ...

你囝囝在那讀?吃不吃力?

我覺得默書只考短暫記憶, 死谷爛谷, 衰衰地都會串到d字, 同樣道理, 只要死記, 當人地用How are you ?  你就只要答 I'm fine, thank you.  呢種方法小學用重可以名列前茅, 上到中學就唔掂.

我個人認為, 依家d學校出到咁深, 除左希望谷出精英為學校增光外, 重順便揀埋出到錢又出到力既家長係一班, 因為呢班家長一定會比小朋友補習同催谷佢地, 學校只須不斷提升水平, 總有一些精英升讀名校, 自然又不愁收唔到生.  怕的只是學校所在分區是否富裕, 有沒有可以谷的家長

原帖由 winniecarson 於 08-10-6 00:26 發表

6) Do ...

我囝囝在東區一間私小讀, 由K1讀上至P1, 此校K3已教P1英文. 及由K1開始已讀PHONICS...所以現在還可應付, 但佢本來都鍾意英文, 但最近同我講唔鍾意喇, 所以都有D擔心:;pppp:

而ga既學校真係谷得好勁

These are extracted from Primary Longman Express 2A book.

6) Do ...

原帖由 77777 於 08-10-6 08:21 發表
現今的趨勢都係比我地讀書的時代深左好多, 中英文都係......

是啊!但卻一點都不見得接受過現今這種「高深」教育的中、大學生的成績和語文水平比上一代的來得強啊!

阿女不單英文要默多;

中文默書都好嚇人, 要默既內容有...找錯字, 默8個詞語, 讀默半編課本 & 12個形容詞...

我認同中文默書或寫字練習的成效, 不過如果範圍太多, 筆劃太難, 小朋友會吃不消及反感。至於英文,我覺得上課時老師抽問串字已經足夠。希望老師們能給有質素及成效的評估, 有趣些更好

winniecarson,

請問係邊間私小? 因我個囝下年都讀小一(都係東區),
我而家要睇多d資料?

咁你個仔有無提及咩事唔開心? 太深?老師唔好?

原帖由 minmin 於 08-10-6 20:45 發表
winniecarson,

請問係邊間私小? 因我個囝下年都讀小一(都係東區),
我而家要睇多d資料?

咁你個仔有無提及咩事唔開心? 太深?老師唔好?

佢由歲幾已鍾意睇英文卡通片, 英文書, 所以英文會話及跟外國人溝通基本都OK。但上了P1後,佢就對英文有錯敗感, 好似今天默書, 其實所有字都串啱, 但因為大意沒寫上2個full STOP, Player的P字寫了大草, 及PLAYGROUND 唔夠位寫就將PLAYGROUND個字分行寫,這樣合共扣了9分 。佢見倒得91分就唔係咁開心, 我只有安慰佢盡咗力就OK,下次小心D就得架喇!唔知出面D小學是否一樣咁嚴謹?其實東區只得一間用純普通話教學,大家應該知道邊間啦!D老師確實頗嚴,中文亦不易哩!已經要背默一課書,對六歲多D小朋友來說確實不易。

原帖由 winniecarson 於 08-10-6 23:30 發表

佢由歲幾已鍾意睇英文卡通片, 英文書, 所以英文會話及跟外國人溝通基本都OK。但上了P1後,佢就對英文有錯敗感, 好似今天默書, 其實所有字都串啱, 但因為大意沒寫上2個full STOP, Player的P字寫了大草, 及PLAYGROUND  ...

係唔係北角寶馬山一條龍有幼稚園,小.中學個間?

我知我咁樣講分分鐘惹起公憤比人圍攻。不過我係誠心真意同各位家長講:

現實終歸現實,大家生活係呢個環境,我地只係小小的一份子,唔會有能力改變d咩,如果唔係十分有把握另有出路,與其埋怨,不如多d準備。

我唔係消極,只不過社會根本就係市場導向。學校只係社會縮影。八個字:人無遠慮,必有近憂!

況且,我深信,能力係累積既,專注係需要學習既。我既分享係咁多。多謝各位晒時間睇我既"廢苦"之言。多謝!

醒目開學勳章

原帖由 迪迪洛洛媽媽 於 08-9-21 20:48 發表
其實現在的小學程度真的比我地以前深好多, 我個仔在一所名津校讀, 上星期已經中默、英默和數學小測, 全部都是前一個星期先通知。

內容:

1) 中默 - 背默第一課

爸爸笑,
媽媽笑,
小貓也說妙。
真開心,
我要上學了。 ...

gracechung, agree with you!

其實如果不是真的唸住轉校, 大家都不過是想揾個平台呻下、交流下啫。不過谷還谷, 最重要是小朋友真的理解和學曉如何運用所學到的英文(其實所有學科都是)。 不然, 不過是在製造更多高分低能的學生吧。

winniecarson, 我很明白你的無奈.我求學時正因討厭香港這種死板教育,漏標點、漏underline....都扣分,結果選擇了留學. 在外地,跟當地學生做project時,不明為何他們是英語為mother tongue,都竟然可以成日串錯字,句子中又冇動詞...有一次組內有個東南亞的男生,各人做完後給我埋尾,我發現他的soft copy格式好有問題,仔細看後完來他字與字之間隔兩個space, 標 點符號後隔一個space, 與其他group member的format完全合不來, 我問他 為例這樣打字, 他說覺得這樣會易睇d,好睇d. 激到我死得.  我想講的是, 小孩子今天可能不明白"為何要這樣寫才算正確?" 但我會跟他說:「語言(written & spoken)係用來跟別人溝通,如果別人看/聽不明,就失其意義了,所以現在老師對你有些要求,希望你記緊日後都要有寫作的格式.但若老師不扣你分呢,又怕你以為兩種寫法都是老師接受的,所以你由現在開始記住便可以了。」

原帖由 winniecarson 於 08-10-6 23:30 發表

佢由歲幾已鍾意睇英文卡通片, 英文書, 所以英文會話及跟外國人溝通基本都OK。但上了P1後,佢就對英文有錯敗感, 好似今天默書, 其實所有字都串啱, 但因為大意沒寫上2個full STOP, Player的P字寫了大草, 及PLAYGROUND  ...
‹ 上一主題|下一主題