教育王國

標題: 關於嶺南大學香港同學會直資小學 [打印本頁]

作者: RYTS    時間: 08-9-20 22:16     標題: 關於嶺南大學香港同學會直資小學

想請教有家長對嶺南大學香港同學會直資小學有認識嗎?我剛參加了他們的簡介會, 覺得此校雖校舍較小, 但老師及教學方法不錯, 希望能聽取更多意見及資料, many thanks!
作者: stephanieching    時間: 08-9-20 22:47

Hi ! 在此處是好難找到認識此校之人或此校之家長的, 因為學生人數實在太小又太新又細間, 我用了成半年時間先找到該校之家長談過 ,  不過我都是上年聽過此校之簡介會對此校有興趣 !  雖然佢不是人人爭住讀的名校, 但我認為此校好適合小囡, 其實我己經註冊了此校明年入學 (放棄了統一派位), 雖然佢未入學, 但此校給我的感覺是 : 小朋友能愉快學習, 老師校長友善關愛學心, 關懷學生成長, 我深信小囡在開心老師關愛的情況下學習去增進知識, 遠比無數功課測驗壓迫下會有一個快樂的童年 !
作者: RYTS    時間: 08-9-21 11:23

係呀, 我同你嘅想法一樣, 希望小朋友學到嘢之餘又讀得開心, 而我個仔亦似乎好鍾意呢間學校, 咁真係好難得, 我仔仔都係下年讀小一, 亦錄取了, 所以而家心大心細, 係呢, 你有無擔心中學派位問題?

原帖由 stephanieching 於 08-9-20 22:47 發表
Hi ! 在此處是好難找到認識此校之人或此校之家長的, 因為學生人數實在太小又太新又細間, 我用了成半年時間先找到該校之家長談過 ,  不過我都是上年聽過此校之簡介會對此校有興趣 !  雖然佢不是人人爭住讀的名校, 但 ...

作者: stephanieching    時間: 08-9-21 12:36

中學派位當然有想過, 無錯呢個是令人好難決擇的問題, 因為始終此校太新, 好多人寧願選一間升Band1中學率高的學校, 不過對我來講, 就算囡囡考到這類學校是否適合她是另一會事, 我知道囡囡性格是唔適合校風嚴格, 傳統教學, 功課考試壓力大的學校, 反而活動的教學方法, 老師愛護和開心愉快的學習更適合她, 雖然我只能找到數個認識此校之家長談過 ! 不過他們都不約如同對此校讚賞, 小朋友每日都期盼返學與老師同學相處, 你去過他們的簡介會, 應該感受到該校老師校長的熱誠和投入, 對於中學派位是六年後的事, 我又唔覺呢間學校唔注重學業成績, 佢只是用另一個方法吧, 我從來唔認同不停地考試和測驗就是一間好學校 ! 況且此校學費相宜, 我學同囡囡報讀多些課外活動 !

至於此校雖然不是英文小學, 不過可能我一直做開大陸人開的公司, 眼見近十年中文與普通話真是越來越重要, 我認識不少外國基金經理返過來學中普通話與大陸打交道
, 學好中文(此校中文教學法為賣點)將來在香港發展更重要(好過現在學生中文英文都是半桶水)! 再者此校人數少, 小朋友出外比賽見識機會更多 ! 以上是我自己的觀點, 但個個人想法唔同, 若家長對該校的理念不同, 入讀此校可能會未必適合 !  我咁快放棄抽獎原因是本人住該區全部是傳統津校 (抽到都唔啱讀), 你可以不妨等第一round十一月公佈後才決定吧 !
作者: laam1228    時間: 08-9-21 13:09

...............

作者: 石頭仔媽媽    時間: 08-9-21 13:28     標題: 大家好...請幫忙...

我想問,"港大同學會"跟"嶺南大學"有甚麼關係嗎???
除咗完成k2後報名,可以早多一兩年嗎?? 我小朋友現時讀k1.....。THX
作者: stephanieching    時間: 08-9-21 13:35

lam1228

我好認同你呢句 ”但我覺得應該先培養小朋友正確的學習態度,令他們感受到學習帶來的樂趣。如果找到一間升中派位理想的小學,但囡囡吃力不討好,成績不在派band 1 前的幾十%之內的話,亦是一個問題.....?
這亦是我報此校之原因 !  想請問你住那區, 我想了解校車時間的問題 !

港大同學會和此校並無關係, 大家都是直資, 前者在柴灣規模大好多歷史較耐有一條龍中學, 後者在深水埗較新無中學聯繫, 我都好喜歡港大同學會的, 不過實在太遠(我住青衣), 況且此校好多人考, 要考入一點也不易 !
作者: laam1228    時間: 08-9-21 13:43

.............

作者: RYTS    時間: 08-9-21 22:05

可以受埋我玩嗎, 我都係住沙田gar, 多多指教.

原帖由 laam1228 於 08-9-21 13:43 發表
Stephanie:

HI, 我家住沙田的

剛剛看過通告, 青衣校車服務 $720, 至於路線和時間沒有詳盡列出............
如果真的想快些知道詳情的話, 我可以pm校車公司電話比妳

好高興遇到妳 ...

作者: stephanieching    時間: 08-9-21 22:51

Ryts & laam1228

你決定讀呢間啦 !  是否也是明年入學呢 ! 我本來都打算遲的先註冊的, 但又好怕到時無位喎(得四十幾個位), 所以都費是夜長夢多 ! 其實你哋住在沙田區, 第日升中時可番去抽沙田區中學的的 , 沙田區好的中學唔小, 競爭無咁大, 好過在深水埗區升中, 我都打算將來抽葵青區中學(雖然好似長遠咗的) !   

Laam1228,請pm給我校車公司電話好嗎 , 我其實想了解下幾點上車, 還有此校自設飯堂也是我選此校原因之一, 日日食飯盒真是對身體不太好呢 !   

大家以後多多傾下, 其實我打算將來會參加家長會之類 !

作者: RYTS    時間: 08-9-21 23:00

laam 1228

你嘅小朋友早上幾點上校車吖?

原帖由 stephanieching 於 08-9-21 22:51 發表
Ryts & laam1228

你決定讀呢間啦 !  是否也是明年入學呢 ! 我本來都打算遲的先註冊的, 但又好怕到時無位喎(得四十幾個位), 所以都費是夜長夢多 ! 其實你哋住在沙田區, 第日升中時可番去抽沙田區中學的的 , 沙田區好 ...

作者: laam1228    時間: 08-9-22 09:54

..............

作者: laam1228    時間: 08-9-22 10:05

...............
作者: RYTS    時間: 08-9-22 12:44

laam1228

唔該哂, 咁你遲吓會唔會轉返坐校車呢? 因為我要返輪班, 所以會選擇校車.

原帖由 laam1228 於 08-9-22 10:05 發表

RYTS:

我暫時唔係坐校車的,因有架86巴士可以直達學校,在巴士上比囡囡訓多一陣,如果我訓晏左整唔到早餐,就在車上吃早餐(偷偷地) ,同時開學初期想多認識學校,自己接送可以觀察多些.....

我通常7:00am出門口,8:00am前一定會到學校,沙田區 ...

作者: MMM888    時間: 08-9-22 14:42

lamm1228

pls check pm
原帖由 laam1228 於 08-9-21 13:09 發表
小女現在在此校就讀一年級, 開學至今三星期了, 整體都非常滿意.......

學校規模雖然不大, 班數也不多, 但個人覺得這問題不大。而且, 校長、老師和工友都非常親切, 做每一件事都先為小朋友著想,校內學習氣氛相當好。

功課 ...

作者: laam1228    時間: 08-9-22 18:43

.................
作者: 龍鳳胎    時間: 08-9-22 18:54     標題: 回覆 # 的文章

而家仲可唔可以申請入小一呀?
作者: babykwokmh    時間: 08-9-22 23:05     標題: 校車時間

我的兒子今年已經二年級了, 我住在第一城, 早上6時55分上校車. 校學特點在小班教學, 有專人煮飯, 我的仔一向偏食, 但都話好味道!

原帖由 laam1228 於 08-9-22 18:43 發表

會.....如果天氣惡劣或自己身體不適時,都幾唔方便, 長遠計是坐校車為上................

作者: RYTS    時間: 08-9-23 00:17

龍鳳胎

交表日期到9月26日.

原帖由 龍鳳胎 於 08-9-22 18:54 發表
而家仲可唔可以申請入小一呀?

作者: RYTS    時間: 08-9-23 00:19

babykwokmh

你係唔係都對嶺南有讚無彈呢?

原帖由 babykwokmh 於 08-9-22 23:05 發表
我的兒子今年已經二年級了, 我住在第一城, 早上6時55分上校車. 校學特點在小班教學, 有專人煮飯, 我的仔一向偏食, 但都話好味道!

作者: RYTS    時間: 08-9-24 19:25

嶺南俾咗封信我簽, 話要交$400蚊同交埋封信先可以留位, 我想請教呢封信係純粹俾教統局 證明放棄中央派位定係已經當係嶺南嘅註冊信呢? 有無媽咪知道呀?

Thx
作者: stephanieching    時間: 08-9-24 21:16

是呀,$400元是註冊費 , 封信是呈上教處證明你己獲直資取綠, 不能再參與政府的派位, 不過當你可繼續考私小或直資(呢個唔肯定), 只是代表你無得參加政府統一派位 !  你不交此信和費用便不能confirm留位, 因此校是一路面試一路收生, 佢收夠就唔收 !  所以話註冊直資不同報私校, 你真是要決定放棄政府派位才可簽信 !  

所以之前我同你講, 若你在今個月呈表"計分"有心儀津校而你又想吓得唔得, 不防等十一月公佈完先決定, 又或者你唔怕無位, 你可等埋出年6月公佈政府派位得去扣門也可 !  而我自己因為實在唔想同囡囡讀本區津校, 其他直資和私校有各有唔適會之處 (其他心儀直資地區太遠, 私校同津校一樣谷成績還要付費), 所以我先咁快註冊, 若你對此校不是太肯定讀唔讀, 就不要簽信了 !

作者: RYTS    時間: 08-9-25 09:24

stephanieching

唔該哂, 其實我都唔會參加政府統一派位, 雖然覺得嶺南都幾好, 但因為仲有幾間學校未見, 所以未決定到囉!

原帖由 stephanieching 於 08-9-24 21:16 發表
是呀,$400元是註冊費 , 封信是呈上教處證明你己獲直資取綠, 不能再參與政府的派位, 不過當你可繼續考私小或直資(呢個唔肯定), 只是代表你無得參加政府統一派位 !  你不交此信和費用便不能confirm留位, 因此校是一路面 ...

作者: 車迷    時間: 08-9-25 11:48

點解咁快取錄左? 我20號先交表喎
作者: VIR    時間: 08-9-25 12:28

阿囡聽日面試.......唔知要幾耐先會收到通知呢.....
另....有無人可告知面試內容大概關於咩呀...唔該晒
作者: stephanieching    時間: 08-9-25 13:21

我暑假前七月己面試了, 九月開學通知收和註冊, 以我所早五月也面試了一次, 呢間學校唔同其他學校, 佢哋好似是定期面試一批人, 收的要交信就Confirm位, 直至到佢收夠人數為止, 即是你越遲去面試或越遲交信, 若佢收夠人就無位 ! 所以若想等埋大抽獎公佈後才決定讀唔讀, 要看佢收夠人未, 我就因為怕到時兩頭唔到岸先咁快confirm位 !   RYTS,  我都明你的處境, 若有些你心儀的學未Int.或未公佈, 我都會想試下其他, 不訪問下嶺小可否遲些交信, 我估應該得, 因為現在好似我咁早comfirm位的人應不太多 !  

面試 : 都是問下英文字, 中文字, 簡單數學和問吓日常生活, 我個囡面試當日仲當住老師面前週圍走, 答的答案又古靈精怪, 我同老師講我哋好有誠意入此校, 對貴校又好了解, 覺得適合我個囡囡的性格 !   可能同出面名校面試好唔同, 我個囡在那些學校面試第一個實Out ! 若你小朋友是較活潑不是坐定定個種, 此校對此類學生包容性頗高 !

作者: RYTS    時間: 08-9-25 17:18

就係囉, 所以個心先15/16, 驚遲啲無位.....

原帖由 stephanieching 於 08-9-25 13:21 發表
我暑假前七月己面試了, 九月開學通知收和註冊, 以我所早五月也面試了一次, 呢間學校唔同其他學校, 佢哋好似是定期面試一批人, 收的要交信就Confirm位, 直至到佢收夠人數為止, 即是你越遲去面試或越遲交信, 若佢收夠 ...

作者: RYTS    時間: 08-9-27 00:20

今日交咗留位費啦, 連信都交埋, 一於放棄統一派位
作者: stephanieching    時間: 08-9-29 11:13

RYTS,

你終於決定交信, 咁你仲會唔會繼續考其他私校和直資呢,  我本來想考多間培僑, 不過交通是一個大問題, 無校車的話, 要轉幾程車先到, 不過呢間都勁難考, 其他私校我都無興趣考, 所以我都疊埋心水明年同囡囡讀"嶺小", 現在都停咗升小學的事, 反而重心教囡囡串英文, 唔知囡囡是否細囡關係(十二月出世), 好似差少少咁, K3開始要串字, 到現在都只是識得串幾個簡單字 , 請問你個小朋友識唔識串字呢, 有時都諗咁是否應被佢讀多年K3 !
作者: babykwokmh    時間: 08-9-29 23:44

RYTS,

SORRY.

現在才回覆, 但很高興聽到你已選了嶺南小學, 和我當年的做法一樣!
我想我們選嶺南小學的媽媽都是有相同信念才會選這校, 最重要是子女快樂地上學! 不過當然擔心中學派位問題, 請放心讀嶺南小學, 因為這學的鄭校長和一班老師都很用心教學, 中文有饒老人, 英文有外籍老師Mr. Steven. 總而言之, 學校雖小, 但就是喜歡它小, 我的子女才不致忽略!

原帖由 RYTS 於 08-9-23 00:19 發表
babykwokmh

你係唔係都對嶺南有讚無彈呢?

作者: RYTS    時間: 08-10-1 12:23

我仲有兩間學校未見, 其中一間都係培穚, 呢間真係好難
考, 所以都係唸住試一試, 唔會抱太大寄望. 真係唔明, 又話果兩年出生低咗, 但都咁多人考?!

你唔洗擔心串字問題, 好多小朋友都係咁, 我叫個仔做功課, 就好似同佢賭心情咁, 一時乖到嚇死你, 一時激到你暈, 都幾考我哋嘅EQ.

原帖由 stephanieching 於 08-9-29 11:13 發表
RYTS,

你終於決定交信, 咁你仲會唔會繼續考其他私校和直資呢,  我本來想考多間培僑, 不過交通是一個大問題, 無校車的話, 要轉幾程車先到, 不過呢間都勁難考, 其他私校我都無興趣考, 所以我都疊埋心水明年同囡囡讀" ...

作者: RYTS    時間: 08-10-1 12:39

babykwokmh

絕對同意你嘅講法, 尤其是知道自己小朋友係邊一類人, 又唔可以用硬功迫, 又好動, 又唔悶得等, 且我對嶺南嘅老師印象唔錯, 加上學生數目唔多, 應更能照顧到各小朋友嘅需要, 希望我們都作了個正確嘅選擇啦.

原帖由 babykwokmh 於 08-9-29 23:44 發表
RYTS,

SORRY.

現在才回覆, 但很高興聽到你已選了嶺南小學, 和我當年的做法一樣!
我想我們選嶺南小學的媽媽都是有相同信念才會選這校, 最重要是子女快樂地上學! 不過當然擔心中學派位問題, 請放心讀嶺南小學, 因為 ...

作者: babykwokmh    時間: 08-10-2 23:26

今天在屋苑想尋找英文科補習資料, 得知嶺小的英文課本"My Pals"是英文課本中最深的, 課程是根據Singapore改編, 不要擔心課程太淺!

原帖由 RYTS 於 08-10-1 12:39 發表
babykwokmh

絕對同意你嘅講法, 尤其是知道自己小朋友係邊一類人, 又唔可以用硬功迫, 又好動, 又唔悶得等, 且我對嶺南嘅老師印象唔錯, 加上學生數目唔多, 應更能照顧到各小朋友嘅需要, 希望我們都作了個正確嘅選擇啦 ...

作者: BB豆    時間: 08-10-2 23:39

我都交咗留位費同埋信呀,但啟基今日打嚟話收我囝囝呀.點算呀.. [/quote]
作者: 大頭蝦亞媽    時間: 08-10-2 23:49

BB豆:

可否多口問一句,你10月2號交信,咁係幾時interview架?

原帖由 BB豆 於 08-10-2 23:39 發表
我都交咗留位費同埋信呀,但啟基今日打嚟話收我囝囝呀.點算呀..
[/quote]
作者: BB豆    時間: 08-10-3 00:00

大頭蝦亞媽:

我9月16日交表架...但係佢係9月20日有個簡介會,果日等到5點到順便IN埋,我囝囝排第六個,點知一IN即收LU...

原帖由 大頭蝦亞媽 於 08-10-2 23:49 發表
BB豆:

可否多口問一句,你10月2號交信,咁係幾時interview架?
[/quote]
作者: MMM888    時間: 08-10-3 09:01

hi all

我上兩個星期交左form,學校昨日打來通知我今日去面試,不過女女要返學,所以唔得.

學校都好好話甘就安排月尾先再見佢.
作者: MMM888    時間: 08-10-3 09:03

啟基都係一間好好的小學,都係好愛學生,不過學費就會貴d.
原帖由 BB豆 於 08-10-2 23:39 發表
我都交咗留位費同埋信呀,但啟基今日打嚟話收我囝囝呀.點算呀..
[/quote]
作者: babykwokmh    時間: 08-10-3 21:50

之前聽個一個講座, 啟基是採用傳統教學方法的!

原帖由 MMM888 於 08-10-3 09:03 發表
[/quote]
作者: 大頭蝦亞媽    時間: 08-10-3 23:59

BB豆:

你個仔一定好smart,一in即刻收咗.
我上個星期五interview,到而家都未收到通知.
真希望好似你咁得啦!

最後你會揀嶺小,還是啟基?
兩間好唔同的學校呢?

原帖由 BB豆 於 08-10-3 00:00 發表
大頭蝦亞媽:

我9月16日交表架...但係佢係9月20日有個簡介會,果日等到5點到順便IN埋,我囝囝排第六個,點知一IN即收LU...
[/quote]
作者: RYTS    時間: 08-10-4 00:37

BB豆

我都係9月20日簡介會後IN呀, 我個仔要wear glasses 果個呢, 你有無印象, 我哋應該見過面.

原帖由 BB豆 於 08-10-3 00:00 發表
大頭蝦亞媽:

[/quote]
作者: BB豆    時間: 08-10-4 22:05

因為我老公係公務員,所以唔會好貴...

原帖由 MMM888 於 08-10-3 09:03 發表
[/quote]
作者: BB豆    時間: 08-10-4 22:06

我都有聽佢個簡介會,不過佢話用活動式教啵~

原帖由 babykwokmh 於 08-10-3 21:50 發表
之前聽個一個講座, 啟基是採用傳統教學方法的!
[/quote]
作者: BB豆    時間: 08-10-4 22:10

其實我係一個好貪心既媽媽,所以等到最後先知會選邊間

原帖由 大頭蝦亞媽 於 08-10-3 23:59 發表
BB豆:

你個仔一定好smart,一in即刻收咗.
我上個星期五interview,到而家都未收到通知.
真希望好似你咁得啦!

最後你會揀嶺小,還是啟基?
兩間好唔同的學校呢?
... [/quote]
作者: BB豆    時間: 08-10-4 22:12

sorry呀..冇印象呀...不過你睇下我仔仔張相,咁你識唔識得....

原帖由 RYTS 於 08-10-4 00:37 發表
BB豆

我都係9月20日簡介會後IN呀, 我個仔要wear glasses 果個呢, 你有無印象, 我哋應該見過面.
[/quote]
作者: RYTS    時間: 08-10-5 16:56

BB豆

果日都有唔少小朋友, 所以好難認呀, 除了啟基, 你仲有無見其他學校呢?

原帖由 BB豆 於 08-10-4 22:12 發表
sorry呀..冇印象呀...不過你睇下我仔仔張相,咁你識唔識得....
[/quote]
作者: llcathy2004    時間: 08-10-7 08:32

HI STEPHANIECHING,知唔知嶺小校車係葵涌要幾點上車?
我65網得中華基督教會基真小學係小班同活動,你有無睇過呢間,有咩意見?
原帖由 stephanieching 於 08-9-29 11:13 發表
RYTS,

你終於決定交信, 咁你仲會唔會繼續考其他私校和直資呢,  我本來想考多間培僑, 不過交通是一個大問題, 無校車的話, 要轉幾程車先到, 不過呢間都勁難考, 其他私校我都無興趣考, 所以我都疊埋心水明年同囡囡讀" ...

作者: stephanieching    時間: 08-10-8 16:17

我唔見咗校車公司電話(麻煩Lam媽媽再pm我好嗎 !)所以都唔知幾點上車, 上次註冊時問過該校職員, 佢哋話每年路線有所不同, 要看每區學生多寡而定, 青衣預45分鐘左右啦, 其實因為青衣偏了一邊, 如果要頭站上車尾站下車, 荃灣葵涌咁走, 我會叫工人姐姐帶囡囡坐5分鐘小巴出葵涌廣場搭校車好過哂時間遊車河, 不過都要等差不多開學先知點安排 !  

65校網學校我唔清楚, 因為我是66校網的 !
作者: BB豆    時間: 08-10-8 20:54

有呀 ...祟真....不過我寄左好多間呀... 仲有排IN呀 ...

原帖由 RYTS 於 08-10-5 16:56 發表
BB豆

果日都有唔少小朋友, 所以好難認呀, 除了啟基, 你仲有無見其他學校呢?
[/quote]
作者: BB豆    時間: 08-10-8 20:57

我都係65網架 .... 你好  

原帖由 llcathy2004 於 08-10-7 08:32 發表
HI STEPHANIECHING,知唔知嶺小校車係葵涌要幾點上車?
我65網得中華基督教會基真小學係小班同活動,你有無睇過呢間,有咩意見?

作者: 車迷    時間: 08-10-9 11:12

亞女上星期五面試, 唔知幾時會有結果, 好緊張
作者: 大頭蝦亞媽    時間: 08-10-10 00:05

車迷:

我前個星期五interview,今日先收到通知,取錄了.好開心,感謝主!

原帖由 車迷 於 08-10-9 11:12 發表
亞女上星期五面試, 唔知幾時會有結果, 好緊張

作者: 車迷    時間: 08-10-10 10:21

真係'鄧'你開心, 唔知我個女有冇機會同你囡囡做同學, 好緊張
作者: 大頭蝦亞媽    時間: 08-10-11 23:02

車迷:

希望好快收到你的好消息啦!

原帖由 車迷 於 08-10-10 10:21 發表
真係'鄧'你開心, 唔知我個女有冇機會同你囡囡做同學, 好緊張

作者: llcathy2004    時間: 08-10-12 05:17

hihi,咁葵涌要幾點上校車呢?另外你覺得基真好唔好呀?

原帖由 BB豆 於 08-10-8 20:57 發表
我都係65網架 .... 你好  

[/quote]

作者: 車迷    時間: 08-10-13 14:21

請問知唔知多唔多課外活動?
作者: babykwokmh    時間: 08-10-13 22:37

Dear 車迷,

空手道;籃球班;小提琴班;中國
水墨畫班;數碼
鋼琴班;普通話
手工班;布偶班;幼童軍;圍棋班;足球訓練班;小小天才建
築師(一/二);乒乓球班;戲劇班;英語美食班

學校可安排接送, 無附加費, 無得頂!

原帖由 車迷 於 08-10-13 14:21 發表
請問知唔知多唔多課外活動?

作者: avislai    時間: 08-10-14 20:06

有冇人知道嶺南大學香港同學會直資小學 和 灣仔司徒拔道嶺南小學是否很相似?

http://www.lingnanp.edu.hk/frame_index/primary/about.html

後者是私校, 收了仍參加可大抽獎.  囝囝在嶺南kindergarten讀. 我也參觀過小學, 和你們所說的很相似. 校監是陸趙鈞鴻博士,個人很喜歡 嶺南小學, 不過在BK很少人討論及回應.
作者: 車迷    時間: 08-10-14 22:50

駛唔駛自己搵校車的?知唔知係油塘幾點上校車?
作者: stephanieching    時間: 08-10-15 09:21

香港區的嶺南小學我也曾聽講過, 小班教學, 我估佢哋的教學理念相似 ! 呢度其實大倍份人也是討論名牌出名小學的, 有些用心教學的小學是好少人提及的, 只能靠自己去學校觀察理解 !  

嶺小(白田)放學有兩輪校車的, 所以上課外活動也會有校車接送, 呢個也是我選此校的原因之一, 佢的課外活動收費好抵, 學校Website上可以找到通告 !

上星期去了一個講如何默書的講座, 講中文默書講者是高效識字法(嶺小的中文教法)的謝博士,  講英文默書是青田的趙女仕佢提倡phonic, 佢哋講的理論其實全部要學校配合才能做到,  佢哋話家長要小朋友讀不停默書大壓力的學校定用讀合適方法教學的學校, 是家長自己的選擇, 佢哋對現行大倍份學校所推行死默書的制度不贊成, 我好同意佢哋的講法, 好似現在囡囡讀K3開始默書, 學校默的英文生字全部無連貫性 (mouth, head, hair...), 我個囡讀極都唔識, 相返我用Phonic方法用併用來串字, 佢好法就學識, 去完呢個講座後對囡囡讀嶺小更有信心 !
作者: 車迷    時間: 08-10-15 14:11

嶺小是否用phonic教英文?
作者: laam1228    時間: 08-10-15 23:27

................
作者: 車迷    時間: 08-10-16 00:31

請問是否除左英文科外, 其他科都係用中文教?除左中英科有自己一套教學法外, 其他科又有什麼特色? 不好意思咁多問題問, 因為已經收左小女, 但又怕自己揀錯校, 所以有好多野想知, 唔該哂
作者: babykwokmh    時間: 08-10-16 23:31

我個仔已二年級了, 可以分享小小.
中文你已知, 便不說了.
英文由Mr. Steven 教的部份, 多是活動式, 上`年Helloween時Mr. Steven 買了一個大南瓜讓學生一起創作.
常識科, 是我仔仔的favour subject, 經常看錄影帶, 透過活動去教授知識!

放心吧!

原帖由 車迷 於 08-10-16 00:31 發表
請問是否除左英文科外, 其他科都係用中文教?除左中英科有自己一套教學法外, 其他科又有什麼特色? 不好意思咁多問題問, 因為已經收左小女, 但又怕自己揀錯校, 所以有好多野想知, 唔該哂 ...

作者: 車迷    時間: 08-10-17 13:04

是否除了中英外, 其他科統稱為常識科?
作者: stephanieching    時間: 08-10-17 13:28

車迷,

其實我都好明你現在的心情, 心裏一直疑問此校是否最好, 會否選錯呢, 因為我都經歷過此段時間 !  請問你曾否去過他們的推介會呢, 若沒有, 不如參加同校長老師交流一下多些了解此校會好些 !
作者: 車迷    時間: 08-10-18 00:26

其實我有去過推介會, 但去到已是最後一小時, 所以只聽了中英文科的介紹, 其他的便不太清楚, 不過很喜歡當日的氣氛, 很親切, 老師很有歸屬感, 特別是mr Steven, 我想很少NET teacher會在同一間學校教咁耐, 而且看到每個人都很開心, 所以如無意外都會選讀這間學校, 只是想再清楚些細節, 唔該哂咁多位家長的回答
作者: RYTS    時間: 08-10-18 04:46

車迷

其實我嘅心情同你一樣, 我自己都好喜歡嶺南, 但我住沙田, 離校較遠, 且嶺南無中學連接, 所以嚟緊仲有兩間學校要見, 我都唸住照見, 俾多個機會自己, 又可比較一吓, 哈哈, 女人都係貪心啲嫁. 不過小朋友鍾唔鍾意都好重要, 我個仔就對佢好有好感啦, 仲問我幾時可以再去tim

原帖由 車迷 於 08-10-18 00:26 發表
其實我有去過推介會, 但去到已是最後一小時, 所以只聽了中英文科的介紹, 其他的便不太清楚, 不過很喜歡當日的氣氛, 很親切, 老師很有歸屬感, 特別是mr Steven, 我想很少NET teacher會在同一間學校教咁耐, 而且看到每 ...

作者: babykwokmh    時間: 08-10-20 22:10

星期日, 返完教會去食飯, 問個仔想去那裡?他竟然答去那裡都無所謂, 總之有得食便可以!這個答案令我喜出望外, 因為基本上, 他每次的答案總離不開M記or KFC. 這全因他在常識堂時看到一些影片, 加上老師教導.  平時你怎樣和他說食物的好處, 不要偏食都不聽!
我都住沙田, 都不是太遠, 可接受!

原帖由 RYTS 於 08-10-18 04:46 發表
車迷

其實我嘅心情同你一樣, 我自己都好喜歡嶺南, 但我住沙田, 離校較遠, 且嶺南無中學連接, 所以嚟緊仲有兩間學校要見, 我都唸住照見, 俾多個機會自己, 又可比較一吓, 哈哈, 女人都係貪心啲嫁. 不過小朋友鍾唔鍾意 ...

作者: 車迷    時間: 08-10-21 17:11

31號前要交留位費, 要看這幾天的決定了
作者: VIR    時間: 08-10-23 12:53

經考慮之後, 昨天終於到學校交了留位費及放棄統一派位......
作者: 車迷    時間: 08-10-24 00:15

我還未決定清楚, 因有另一間活動教學式小學收, 校舍比嶺南好, 而且又近屋企, 但又喜歡嶺南的教學法, 真係好十五十六, 唔知點決定好
作者: BEBELI303    時間: 08-10-24 01:25

HELLO!或許本人可給閣下小小意見, 嶺南直資小學確是一間非常有質素的學校,PRINCIPAL及一班TEACHEERS真的用心及付出愛心教導每位學生,小兒剛升上該校小一,他本是個十分COOL及內向的小孩,2個月上學後變得開朗,每天愉快上學,放學後亦與我分享學校裡的事,每天自動自覺做功課及溫習,而且每天自已默書,最欣償該校那套教學方式,每個學生都愛默書,不會害怕上學,至於課程一點都不淺,中英文水準很高,有時間到該校參觀,您可看到該校學生的英文作文水準絕不遜色於任何一間名校,中文更不用說,有過之而無不及, 我當初都是朋友介紹入讀這所學校, 我朋友當然是讚許不絕, 現在我確實感受選擇一所適合自已小孩就讀的學校是何等重要, 其辦學理念除要學術成續, 品德修養亦十分重視, 教師們每天親切應接每位學生的態度實是您想像不到,這是我個人這2個月所看到的, 希望可給您一些指引。
作者: stephanieching    時間: 08-10-24 09:33

多謝你的意見 ! 其實你所講的就是我喜歡這小學之原因, 雖然我小囡未入讀, 但我對此校充滿信心的, 雖然呢段期間會有不少朋友詢問我囡囡報了什麼小學, 我同佢哋講註冊了唔出名嶺南直資時, 佢哋都會有點奇怪, 佢哋會好奇我連試吓"考"其他出名學校的機會都唔去 ! 主因是既然我己找到一間教學理念好符合我和老公的學校, 我又知道囡囡會讀得很愉快, 我又好清楚自己唔想讓個囡讀那類 "功課多, 課程超深, 校規嚴謹"的有名津校和私校, 但又唔想囡囡讀那些"成績校風也麻麻"的小學,  所以嶺小其實符合哂我的要求, 我一直都好喜歡此小學的 !
作者: MMM888    時間: 08-10-24 14:55

我都有申請呢間學校,不過由於上次面試時間,女女要返學,所以學校話今個月尾有約見.
我自己未去過呢間學校,但聽朋友介紹過,但我打過幾次去問野,態度好好.

早兩日收到學校有關家長課程的資料,雖然我未入讀,但都會照顧倒我可能有此需要,感覺真係好好.
作者: BEBELI303    時間: 08-10-24 15:38

You're welcome!! 其實每所名校都有新校既時段, 嶺南直資小學只是開了3年已有現時的口碑,實在很不錯, 加上其不是因為新校收生不足而每級得2班,而是其將來以後永遠,就算將來成為名校,都只會每級開2班(司徙拔道嶺小都是,這規定是該機構指定),其目的是要全面照顧每一位學生,若不是,那有自已學校廚房,每天有營養豐富的午餐,不需小孩捱A,B,C餐,作為家長的我們除要注意小孩的學業及德行外,健康飲食實更為重要, 相信在港難找到一間可與此校一樣那麼全面照顧學生的學校, 不要看其校舍細,但清楚整齊, 校內及課室已全面裝潢過, 十分恬適,好讓孩子恬適地上課. I'm highly recommend!!
作者: babykwokmh    時間: 08-10-27 22:10

你入讀嶺南直資的原因和我當年一模一樣, 一樣被人問點解選嶺南直資,雖這不是一所出名的小學; 最重要是小朋友學得開心!

原帖由 stephanieching 於 08-10-24 09:33 發表
多謝你的意見 ! 其實你所講的就是我喜歡這小學之原因, 雖然我小囡未入讀, 但我對此校充滿信心的, 雖然呢段期間會有不少朋友詢問我囡囡報了什麼小學, 我同佢哋講註冊了唔出名嶺南直資時, 佢哋都會有點奇怪, 佢哋會好 ...

作者: hollisterneko    時間: 08-11-28 02:38

Can anyone send me the p.1 book list? My daughter is accepted by this school and I want to know what textbooks the school is using.  Thank you so much for your help!
作者: RYTS    時間: 08-11-28 19:02

各位媽咪, 難題出現了, 培僑收咗我囝囝, 培僑近我屋企, 又係一條龍, 好難選擇

[quote]原帖由 babykwokmh 於 08-10-27 22:10 發表
你入讀嶺南直資的原因和我當年一模一樣, 一樣被人問點解選嶺南直資,雖這不是一所出名的小學; 最重要是小朋友學得開心!
作者: stephanieching    時間: 08-11-28 20:18

RYTS,

恭喜哂 !培僑都是一間好學校,又有一條龍, 學費又相宜, 又近你屋企, 真是好吸引 !  我自己住得遠, 否則我都有考慮同囡囡讀培僑 !

不過對培僑我有一點憂慮, 是佢附近有一大座高壓電塔, 我老公做電機工程呢行佢話電塔高幅射, 小朋友對住佢十二年是我對此校唯一擔憂之處 (不過呢點好多人都唔會理)
作者: RYTS    時間: 08-11-29 21:50

其實我嘅大前提都係要搵間適合阿仔嘅學校, 想佢讀得開心時我又放心, 培僑同嶺南都合我心意, 但基於地點及升中問題, 我應該會選培僑, 希望我哋都作咗個正確啲選擇啦.

原帖由 stephanieching 於 08-11-28 20:18 發表
RYTS,

恭喜哂 !培僑都是一間好學校,又有一條龍, 學費又相宜, 又近你屋企, 真是好吸引 !  我自己住得遠, 否則我都有考慮同囡囡讀培僑 !

不過對培僑我有一點憂慮, 是佢附近有一大座高壓電塔, 我老公做電機工程呢行佢 ...

作者: wendy0923    時間: 08-12-2 21:04

其實這裡有多少人係啟恩家長 ?? 除了啟恩應該不會有好多人認識這學校.

我都是啟思家長.
作者: ICU    時間: 09-1-28 19:46

good kfkfk irol kik/
作者: laichuilai    時間: 09-1-28 21:40

只得2班,是否很難入?

原帖由 BEBELI303 於 08-10-24 15:38 發表
You're welcome!! 其實每所名校都有新校既時段, 嶺南直資小學只是開了3年已有現時的口碑,實在很不錯, 加上其不是因為新校收生不足而每級得2班,而是其將來以後永遠,就算將來成為名校,都只會每級開2班(司徙拔道嶺小都 ...

作者: ICU    時間: 09-1-29 13:22

係呀, mmmmmmmmmm
作者: Crabtree    時間: 09-4-28 22:22

各位舊生家長,

請問讀了一年多或幾個月, 對此校評價有無改變? 是否真是值得介紹小朋友讀呢?
作者: Crabtree    時間: 09-4-29 14:36

Pls help!!!
作者: Crabtree    時間: 09-4-30 20:26

各位舊生家長,

請問讀了一年多或幾個月, 對此校評價有無改變? 是否真是值得介紹小朋友讀呢?
作者: ICU    時間: 09-5-1 18:46

[q,
加學費  $14300
作者: happy188    時間: 09-5-2 12:32

What you say?

原帖由 ICU 於 09-1-28 19:46 發表
good kfkfk irol kik/

作者: ICU    時間: 09-5-2 14:57

[quote]原帖由 happy188 於 09-5-2 12:32 發表
What you say?

今年 9 月 加學費
作者: BEBELI303    時間: 09-5-7 17:42

絕對值得讀既一間好學校, 中文教得好外, 英文都無得頂, 剛剛上星期派成績表, 英文試卷一點都吾淺, 小一英文已經考猜迷語, 作句。 觀察3次考試試題一點都不簡單, 但學校可以教到小朋友自行溫習默書, 1年4次考試, 囡囡一點都不覺困難, 還最喜歡考試日子,可想而知, 該校教導學生真有他們一套, 我從來不用煩她的功課成績, 今次考試全科取A。 老實講作為家長同小朋友選學校一定要選擇一間適合他們及教學方式受到認同的學校是最為重要, 但我所知09年小一學位已沒多額了,因為我朋友我兒子08年底報該校小一都要待6月先可以面試, 因為已收了一大批啟思學生了。希望這些資料幫到您!
作者: Crabtree    時間: 09-5-7 22:01

I also applied this school for my daughter recently, the staff told me that they will arrange an interview in mid-May, but she said the chance might be very little.
作者: stephanieching    時間: 09-5-8 09:48

十分贊同你此句 :
" 老實講作為家長同小朋友選學校一定要選擇一間適合他們及教學方式受到認同的學校是最為重要"

我上年7月己同囡囡面試此校並己取錄註冊, 來緊9月入讀小一, 一早己放棄了政府派位和考其他報私校的機會, 當時的朋友都問點解咁早決定選此間名不經傳, 校舍細舊, 歷史短, 前途不明的小學(仲要交學費), 是緣是此校我囡在K1時我己去過其簡介會, 給人感覺是此校以"學生"利益為主, 校長老師好有熱誠, 雖然校舍細細, 但有大家庭之感覺, 況且其教學方法不同一段"宮校或名校"的填鴨壓迫方式(以成績掛帥), 好適合我個囡活潑好動的性格(最喜歡其中文教法), 囡囡有過快樂的童年是我首要條件 !

當我面試時, 雖然囡囡週圍走表現又不太好, 但我好明確表示想入讀此校, 對此校之教學情況亦一早了解, 好認同其學之教校理念與我哋相同, 原來08年底己停了面試 (此校額少), 慶幸一早去註冊和堅持自己的決定 !
作者: ICU    時間: 09-5-9 22:05

http://www.luaaps.edu.hk/DSS/index.htm
作者: lro14sheung    時間: 09-5-12 16:14

我見到一間同佢同地址名又差不多但是津校...兩者有什麼關係,有什麼不同呢?
作者: BEBELI303    時間: 09-5-13 16:47

津校今年是最後1年, 7月15日就正式close, 所以無咩必要理會.
作者: dreambutterfly    時間: 09-5-17 09:47

想請教各家長,這間學校係未咁值得推介?尋日去完簡介會,但係都唔係好知學校教學理同特色,聽得好辛苦好細聲,感覺一個字"亂",但係我唔係想(沒殺)了任何好學校的考慮,請大家提供意見及幫忙,謝謝!
另外重有d隱憂:
1)學校唔會特別去提供d拔尖補底支援個別特別需要學生,起碼話要夠一組人先會考慮提供資源協助。
2)活外活動要錢,只要求每個小朋友最少有一活動,其他直資大都免費提供多元化課外活動,校長話學校冇咁多錢(但係其他直資就有???)。
3)尋日見到有位家長住屯門,我問佢點解考慮這間學校,佢既答案果然係話因為佢小朋友讀緊課程好淺既幼稚園,嶺小課程會接到佢個小朋友程度,聽到有d驚,我個女現在讀緊既幼稚園都唔屬於淺,咁我係未有需要考慮讀嶺小呢?
*不過d教職員、書記同校長比我既感覺都幾友善。
作者: NewSnoopy    時間: 09-5-18 11:25

前天我也有到此校參觀及聽講座。對於此校的印象是正面的。

至於講座"亂",我個人認為很大程度是某些不為人設想的家長所為。為什麼這樣說? 學校的擴音器不夠大聲,雖然是學校的不足。但是,最大的問題,是"中排"有些家長把孩子帶進會堂。其實,學校明明在樓上課室安排了playright的工作人員,有各種的遊戲,不明白為何他們不讓孩子到樓上玩。初時想著是否擔心孩子獨自在樓下玩不太好,但是那些孩子,當中包括較大的小朋友和幼兒,聲浪實在太大,幼兒更不時尖叫,家長竟然無打算抱幼兒離場!

最後我卻發現他們是有帶姐姐(外傭)來的,而外傭居然是一起聽講座,我覺得他們真的很自私,不為人設想!
作者: NewSnoopy    時間: 09-5-18 11:45

其實我大致上是對dreambutterfly所列出的幾點抱有同感。尤其是對該新界西家長的"偉論",一方面覺得礙耳,二方面替兩所學校傷心,該媽媽簡直是好心做壞事,一心以為在讚嶺小和啟思幼稚園,其實變成"倒米"!

我的小朋友也是啟思幼稚園的,對於被標籤為"課程淺"學校,早已習以為常,反正我不認同。不過,此方面無謂在此發up風,因為這裡說的是嶺小。

我想先註明一下,前天我也是第一次到嶺小,是從baby kingdom得到開放日的資訊,而非從啟思(因我的孩子只是K1)。我覺得這樣好,因為我未聽過趙博士的推介,我可以自己靜心的觀察。

說回"家長推介",我覺得,當天數位家長所說都有"搔不著癢處"之感,"新界西"阿媽更是肉緊有餘而成事不足。當時心想,學校真的"唔夠貨",千選萬選的家長代表,出來"倒米",把學校說成是"救那些無人要的pair懶幼稚園教出來的受不了壓力的學生的避風港"。但是,當晚我再消化下整個情形,我猜學校收生這麼少,很難找到肯回來講話,又要表達能力超班的家長。而最重要的是家長只可以代表她自己,作為觀眾的我可以選擇過濾她的說話。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5