用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SFA升中選擇
樓主: fion414
go

SFA升中選擇 [複製鏈接]

原帖由 fion414 於 08-9-21 10:34 發表
各位家長,

請問有冇人知林護自行收生要求? 我聽聞要全級頭5名, 我仔仔讀sfa, 平均全級20名, 有奧數銅獎,5級單簧管(下月考6級)唔知有冇機會? 我地學校唔多人選林護, 上年只有2位入到, 我又唔知佢地咩成績入  , 有 ...

會否考慮直資中學

我指的是全級30名。(不分男女)
我見很多SFA媽咪,以為讀SFA一定唔憂冇好學校收。我記得前幾年英華未轉直資時,可以second interview
都是頭35名內,最後都並非收晒,考到喇沙是全級頭10名內,華仁約20多名內。至於叩門,如成績表主科有C,銘賢已經唔面見。

原帖由 yph2005 於 08-9-29 12:34 發表
Mandy2002
請問妳所指全級30名, 是否男女一起計算?
另外,今年的叩門位是否減少 , 因每間中學的學額好似得每班36 人.

elbar,

我唔會考慮直資, 因為機會好微, 但會試1間比佢見識下.
原帖由 elbar 於 08-10-4 22:53 發表

會否考慮直資中學

聖保羅男女中學拔萃男書院英華書院

Mandy2002,
絕對同意妳講法, 舊年英華一個都唔收, 一個級10內喇X都唔收, 最後入華X, 我識一些低年級家長, 叫我唔洗咁保守, 可以試下D傳統名校, 我話林護肯見我仔都偷笑...

去年朋友個仔在荃灣仁X級1, 佢同個級2一起去考英華, 只收左個級1, (佢有運動底, 英文好好)
英華真係好少位咋, 有無人知佢小學係咪收晒?

原帖由 fion414 於 08-10-6 12:13 發表
Mandy2002,
絕對同意妳講法, 舊年英華一個都唔收, 一個級10內喇X都唔收, 最後入華X, 我識一些低年級家長, 叫我唔洗咁保守, 可以試下D傳統名校, 我話林護肯見我仔都偷笑... ...

fion414
妳話低年級叫妳試傳統名校, (是否指喇沙 , 華仁?)

yph2005,

我地學校來來去去都係果幾間啦...

由於男拔這兩年都少了學位給校外生,成績好的男生升中競爭是很劇烈的。
男拔少了位,所以九龍塘的學校都會加入爭他區名校的學位,例如宣小入英華的學生就由07年1位激增至(08年的) 7位。而且吸收了上年的經驗,相信今年有更多的學生選擇他區名校。今年的競爭應該都係非常大。

我當年也是有這樣幼稚想法,否則考40幾就唔會考華仁,其實校長有每年大概那些名次能入那些學校統計,
如果明知唔得就唔好同我填華仁張表格,最慘我當年只能選一間,簡直浪費機會。
原帖由 fion414 於 08-10-6 12:13 發表
Mandy2002,
絕對同意妳講法, 舊年英華一個都唔收, 一個級10內喇X都唔收, 最後入華X, 我識一些低年級家長, 叫我唔洗咁保守, 可以試下D傳統名校, 我話林護肯見我仔都偷笑... ...

原帖由 fion414 於 08-9-21 10:34 發表
各位家長,

請問有冇人知林護自行收生要求? 我聽聞要全級頭5名, 我仔仔讀sfa, 平均全級20名, 有奧數銅獎,5級單簧管(下月考6級)唔知有冇機會? 我地學校唔多人選林護, 上年只有2位入到, 我又唔知佢地咩成績入  , 有 ...

睇牌面!試吓喇沙啦!如果6級有比賽就好好多!
‹ 上一主題|下一主題