用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs 聖瑪加利 ?
樓主: ChapmanMa
go

英華 vs 聖瑪加利 ? [複製鏈接]

你囡囡平時多以英語同人溝通嗎?她讀邊間幼稚園?in時有否交profile?
原帖由 aniwong 於 08-10-16 00:44 發表
我今個星期一second in, ok了. 校長話我囡囡好鍾意講英文, 她是80%識聽識講.

我地從小用英語溝通,兩歲Playgroup讀Hong Kong Preschool 國際班, 幼稚園讀St. Catherine's, 兩間都係用英語interview.(可以選中文).
之後, St. Cat, 多左講中文. 和 St. Catherine's d 小朋友講英語多數冇問題. 但係一定要個囡自己肯講,有一排她都唔肯講. 話我地係 Chinese.

SMC,會收, 唔知有冇睇?我有交表時交埋portfolio.

原帖由 nghoitung 於 08-10-16 01:09 發表
你囡囡平時多以英語同人溝通嗎?她讀邊間幼稚園?in時有否交profile?

原帖由 AdaHo123 於 08-9-25 10:10 發表

視學報告都話過 SMC 過半英文教師資格唔符合要求.

甘都得.....

我未認真調查過,所以唔知係唔係, 不過如果間學校有好多NET,又或者間學校有好多新老師,咁間學校未必會好多人達標! may be 你去問下d國際學校d老師,都未必完全達標!
達標的英文老師係要either過基準 or  degree 要英文,如果master degree 係英文都要考過!

NET教書有好有唔好,NET無咁多格式規定e.g.隔行書寫,寫字唔靚扣分, BUT佢地無咩GRAMMAR既要求!所以如果由小到大都係NET教,在現行既香港教育制度下,D學生都未必叫英文好好(因為我地好著重GRAMMAR),所以我贊成SM有NET 有中國人教英文!
如果我地出去做野接觸到D外國人,我地就會知道佢地跟本寫&講都係無GRAMMAR既!不過我地考既HKCEE & HKALE ,都係好著重GRAMMAR!
我唔知SM既NET教GRAMMAR教得好唔好,BUT我知道要英文講得流利,就要由小做起,語言環境極之重要!

你覺得好唔好,是乎你的教育理念是如何!

Dear Sara, yes, I totally agree with you.  你講得好啱.

原帖由 sara 於 08-10-16 09:45 發表
我未認真調查過,所以唔知係唔係, 不過如果間學校有好多NET,又或者間學校有好多新老師,咁間學校未必會好多人達標! may be 你去問下d國際學校d老師,都未必完全達標!
達標的英文老師係要either過基準 or  degree 要英文 ...

原帖由 aniwong 於 08-10-16 02:00 發表
我地從小用英語溝通,兩歲Playgroup讀Hong Kong Preschool 國際班, 幼稚園讀St. Catherine's, 兩間都係用英語interview.(可以選中文).
之後, St. Cat, 多左講中文. 和 St. Catherine's d 小朋友講英語多數冇問題. 但 ...

That's why we should choose a real EMI school if we expect our kids to be fluent in English.
‹ 上一主題|下一主題