用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs 聖瑪加利 ?
go

英華 vs 聖瑪加利 ? [複製鏈接]

英華同SMC係語言教學方面,已經極之唔同。英華係中文教學為主;而SMC全部科目均以Eng教授,甚或連電腦堂都係全英文,當然中文課就以普通話教學同要上普通話拼音。

再講,兩間學校 ge culture 同理念都唔同,根本好難比較!

我只可以講,各有各好。All depends on what you expect on school and on yr kid.

原帖由 sk07 於 08-9-24 22:45 發表

我覺得要因材施教,讀得到傳統學校,當然讓他們讀吧!
"愉快中學習"是很重要,有機會給他們發揮也很重要.
讀傳統學校,要默書 考試,成續好的一樣可以很快樂.
但我看到有些小朋友讀傳統學校真是讀得很辛苦,
讀SMC這些學 ...

G-Ma,

我好同意你嘅講法,所以我地揀咗SMC,自從9月開學到而家,見到囝囝啲工課其實同一般小學冇太大分別,只不過多咗啲學校自製教材,同埋除咗中文外,其他科目全部用英文教,重會有法文、日文同西班牙文學,琴日囝囝重教我地用法文同人打招呼及介紹自已。

原帖由 G-Ma 於 08-9-26 21:45 發表
英文唔係一切, 但係係好重要, 就算升中自行派位, 去interview好多學校都要用英文interview. 英中亦係全部用英文上課.  我好記得自己由小學升上中學既時候, 要應付大量既英文課文真係好吃力, 要好辛苦先追得上.  想會 ...

System deleted.

‹ 上一主題|下一主題