用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs 聖瑪加利 ?
go

英華 vs 聖瑪加利 ? [複製鏈接]

原帖由 catcatmom 於 08-9-24 11:30 發表
SMC全校外籍+ABC, 聽聞大約19位,外籍學生有20%, 除了與陳守仁很類似,香港就沒有這類模式的學校.

視學報告都話過 SMC 過半英文教師資格唔符合要求.

原帖由 catcatmom 於 08-9-25 13:24 發表

我好耐之前print out d report出來睇過, SMC既老師最多都係, 唔係專科專教, 教英文科既老師點會唔達標?其實好多學校都係甘, 朋友係馬鞍山教小學, 教數、音樂 、體育、電腦....都教過, 幾年之間, 教過唔同科目.
...

(星島日報報道)直資學校開辦五年後須進行全面評鑑,檢視其辦學表現,教育局昨公布三所學校的評鑑報告,揭示油塘的基督教臻美黃乾亨小學暨初中學校,上學年有多達四成、即逾二十名教師離職,加上有副校長中途離任及新校長上場,對學校運作構成影響。

黃乾亨學校的評鑑報告指出,校長彭敬慈上學年上任後,致力提升教師士氣,並委任四名教師代替於去年十月突然離任的副校長職務,但離職潮仍影響學校運作,並指中層領導的教師經驗不足。

教學方面,該校通過外間機構聘用十四名外籍英語教師,但其教學質素有待提升,報告建議學校檢討外判制度。報告續指,該校積極推動專題研習,但部分學生每年須完成逾十份專題報告,且不少 課堂互動性不足,部分教師未能控制課室秩序,亦反映不少學生的英語能力稍弱,建議學校加強訓練學生自律。

評鑑報告又讚揚,該校照顧有特殊教育需要學童的表現理想,如中、英、數科均為學童設計剪裁課程,並由一名教師指導兩名學生,而師生均對學校有強烈歸屬感。

深水埗的聖瑪加利男女英文中小學評鑑報告表示,校長譚張潔凝較少參與課程發展及觀課,建議她進修有關課程,並指該校的財政、升遷和評核制度均透明度不足,大部分語文及數學科教師更未有專科訓練

該校約有兩成非華裔學生,報告讚揚校方能營造豐富的英語環境,學生在舞蹈及戲劇亦有不俗表現,然而教師應付學生能力差異方面有待加強,雖然該校推行小班教學,但教師未能藉此發揮學生的潛能。報告又指,該校推行網上計分系統,讓家長查閱學生的校內表現,但學生個人資料的保障措施不足。

天水圍香島中學於今年四至五月進行評鑑,報告指出,該校的國情教育及以普通話教中文的表現理想,而學校於○五學年在多個科目轉用英語授課,但大部分課堂出現中英夾雜的情況,學生亦未有足夠信心以英語表達自己。

用詞可能唔啱, 但冇 up 得就 up.
前一排先有一單直資學校透過 Agent 請到一個有狎童案底洋師既新聞, 教育局都話直資有權自己請老師囉, 可以睇到教育局對直資學校唔係監管咁多既, 咩你唔知咩.

原帖由 catcatmom 於 08-9-25 17:44 發表
人地係話 語文, 唔係英文 ; 份報告寫既係 “language” 唔係指English科.

唔識睇份英文報告, 咪搵個識英文既人幫係你睇. 等人幫你睇下邊句寫英文老師不合標.

SMC有多國language 學: 法文,西班牙同日語. 我N年前 ...

我認之前寫係憑印象, 冇再搵番資料睇過, 所以用詞不當, 咁你覺得大部份語文同數學科老師冇受過專科訓練, 有冇包英文科呢?
好多人以為直資學校師資就會好d, 只係想提吓d家長小心比較.
你自己都講 NET 只要母語係英語, 再加學歷就得, 咁咩叫 "達標" 啊. 你問吓d人, 母語係普通話, 大學畢業又可唔可以普通話教中文?  咁你明咩叫專科訓練未啊!

你 buy 唔 buy 呢間學校你既事, 你鍾意考就考, 唔駛咁串人、咁肉緊:;pppp:

教語文、數學科的老師需唔需要受過專科訓練, 見人見智. 我冇話達唔達標, 如果唔使受專科訓練完全唔係問題, 報告上就唔使特別提出.
你唔明點解用英文教學, d教師就可以唔使受專科訓練, 都可以致電教育局問清楚. 攞果d "N年前學日文, 都係搵一個係日本做了十幾年野既亞叔教,ok!" 咁舉例就唔好啦.

原帖由 little-baby 於 08-9-26 10:25 發表
Adaho 123,

本人覺得你無謂在這topic 講太多這校的不是。 因大家對學校的要求有不同,亦因此我平時很怕在bk 中講自己的感覺同聽聞,當中最大原因係我的中文和英文水平也不高,怕寫錯心底話而被人串或令別家長不開心。
...

你講得啱, 每個人既要求唔同, 小朋友的性格唔同, 揀邊間學校都有家長自己既考慮.
咩我有講太多這間學校的不是嗎? 我承認用詞不當, 但有d嘢係事實.
我都唔算多係 BK 留言既人, d人點留, 我就點回, 係咁.

原帖由 catcatmom 於 08-9-26 12:36 發表
如果學日文一定要日本人教, 學西班文一定要西班牙人教, o甘係好理想, 但實行起來有相當因難. 我相信全港無mud小學既外語加入必修課程, 而可長期請到母語老師做外語的主教.(SMC既法文係可以,可到佢topic再查問.)有既! 請告之, 好讓家長多認識一些學校.只要學校認為老師有能力教外語便可,家長可自行去學校了解外語老師既資歷.

我認識很多中國人前輩仍然係CU&HKU教緊日文, 只想提出學語言, 不一定用母語人士任教, 教文法本地老師教令學生容易明白.

你覺得 "大部份語文同數學科老師冇受過專科訓練" 好礙眼, 都唔使東拉西扯啦, 死蠢.
我點解要對你無端端評擊, 得鬼閒! 你自己思覺思調兼狂躁症, 亂咁吠, 我先會學埋你發神經同你糾纏.
唔得, 受你咁既人影響就真係唔抵啦
你去照下鏡啦, 真係唔知自己樣衰?

原帖由 monkeydad 於 08-9-26 14:32 發表
AdaHo123,

Thanks for your tremendous efforts in highlighting the pros and cons of SMC which appears obviously not as your cup of tea.

第一, 我搵呢段舊聞出黎, 淨係想說明點解我咁講. 第二, highlight SMC 的報導, 只因內容提到其他學校, 又冇理由引人哋既報導只引一段, 所以 highlight, 無其他意思.
不必多心.

當然, 教師有冇受過專科訓練, 唔一定代表佢哋傳授知識既能力, 之但係, 點解現今 local 語文科老師一定要考基準試? 佢哋好多本身已經係本科畢業生, 又係讀教育的, 點解唔可以靠有心呢?
香港大把大陸落黎又有大學文憑既人, 點解佢哋又唔可以申請香港官津學校普通話或者中文科教席呢? 成日都話唔夠師資用普通話教中文喎.

有d觀點見人見智, 我就認為英文唔係一切. 我話過, 個個人要求唔同, 小朋友既性格唔同, 自己決定.

仲有, 英華揀咗d 根德園 and 劍鳴仔, 就產生 "YW is a school for fun and play for lovers of homework, tests and exams" 既推論, 都幾得意.
‹ 上一主題|下一主題