用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學教師"劣行"表
go

小學教師"劣行"表 [複製鏈接]

你的小朋友可有給老帥劣行影响而不喜歡上學?

本人小朋友是小一生,因說錯話,給老師直接指駡。因是放學時間,所以在老師指駡間,我來到學校門口;老師即將指駡音量減半。我明白老師苦口婆心,想教小朋友禮貌,但她可否寬大為懷,先向小朋友解釋一下,不是一來即駡,難道想給小朋友來個下馬威,表現老師的尊貴。小一生對新環景需要時間適應,難道老師不理解,還是想將自己的壓力發洩在小朋友身上。
   0    0    0    0

原帖由 seeeline 於 08-9-24 13:07 發表

本人小朋友是小一生,因說錯話,給老師直接指駡。因是放學時間,所以在老師指駡間,我來到學校門口;老師即將指駡音量減半。我明白老師苦口婆心,想教小朋友禮貌,但她可否寬大為懷,先 ...

講真,我們都是這樣長大的,分別就只在現今小孩太被呵護

肯出聲教的嚴格老師是"劣"行?

DEL (repeated)

It depends on what did your son say and was it his first time to say that? If he said a 'swear' word or insult other classmates or teacher, I don't think his teacher was too harsh at all. Parents can be too protective sometimes,

quote]原帖由 seeeline 於 08-9-24 13:07 發表

本人小朋友是小一生,因說錯話,給老師直接指駡。因是放學時間,所以在老師指駡間,我來到學校門口;老師即將指駡音量減半。我明白老師苦口婆心,想教小朋友禮貌,但她可否寬大為懷,先 ... [/quote]

我覺得小朋友做錯事係要教, 有時態度有點惡或嚴厲是在所難免, 不過要睇環境......如果在大街大行, 人來人往的地方比人罵, 真係好 Hurt 的.....我自己教仔都會睇時候 , 一定會即時stop佢先 , 之後拉開一邊慢慢講 ,  唔係話要太保護小朋友 , 只係覺得是 人與人之間相處 的基本禮貌.......唔一定有道理的人就可以肆無忌憚咁去罵人, 有時只會得到 反效果....

我唔想小朋友有樣學樣, 他日自己老左時, 個女在公眾地方來罵我就話係為我好.........

那句話是"有冇攪錯",我相信人們遇到不平事也會說。若老師認為自己指駡恰當也無需見家長即將音量減半。我亦不是認為小朋友不可被教駡,祇是也可如 laam1228 說,小朋友也會從師長處學習做人處事,身教是重要的。我希望小朋友有顆寬恕的心,而不是見別人做錯了也祇說駡人的話。

醒目開學勳章

畢境對一個剛轉去新環境3星期的小一生, 實不應將他痛罵個狗血淋頭; 要學生怕妳, 容乜易, 但要令學生尊敬妳, 才是一位成功的老師啊!
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

原帖由 laam1228 於 08-9-25 10:18 發表
我覺得小朋友做錯事係要教, 有時態度有點惡或嚴厲是在所難免, 不過要睇環境......如果在大街大行, 人來人往的地方比人罵, 真係好 Hurt 的.....我自己教仔都會睇時候 , 一定會即時stop佢先 , 之後拉開一邊慢慢講 ,   ...

係咪有d矯枉過正? 就算身教唔好,都未必一定會攪到小朋友是非不分,如果小朋友有良好家庭教養,即使見到其他師長有唔好行為,只會以此作為反面教材。

我估唔會所有老豆打仔,將來個仔都會打番老豆架下話......

原帖由 Giant 於 08-9-25 13:10 發表
畢境對一個剛轉去新環境3星期的小一生, 實不應將他痛罵個狗血淋頭; 要學生怕妳, 容乜易, 但要令學生尊敬妳, 才是一位成功的老師啊!

同意那位老師未必係一位有愛心老師,但我地同樣需要教導孩子守規及尊敬老師,這只是作為父母本身責任而已。

原帖由 丸丸 於 08-9-25 13:14 發表

係咪有d矯枉過正? 就算身教唔好,都未必一定會攪到小朋友是非不分,如果小朋友有良好家庭教養,即使見到其他師長有唔好行為,只會以此作為反面教材。

我估唔會所有老豆打仔,將來個仔都會打番老豆架下話... ...

我諗唔會所有人都打返老豆

不過部份長大之後會唔尊重老豆 , 有部份就得到 反面教材 學會去尊重別人和 唔打自己的下一代......

而且小朋友留在學校的時間比在家的時間還要長, 難免有些擔心的......我自己都親眼見過有些小學教師罵小朋友, 真係好'勁'的, 雖然唔係罵我的孩子, 但睇見都心寒, 好似在睇'監獄風雲' ......

良好的家庭教育是必要的,至於外在環境影响也不容忽視,否則父母們也不用精挑細選地為小朋友選學校。
或者祇有父母才有多餘愛心,對於老師那祇不過是一份工作而已。
我也看過老師粗暴對待小朋友,心裡也不好受,那老師也因為一些投訴而離職了。

我見過"鬧"得最勁的不是學校老師,而是游泳池、球場內的教練,但d家長仍然是比錢d教練繼續"鬧'd仔女.

原帖由 mayc 於 08-9-26 13:01 發表
我見過"鬧"得最勁的不是學校老師,而是游泳池、球場內的教練,但d家長仍然是比錢d教練繼續"鬧'd仔女.

自由社會各有所好吧......有人認為 '惡' 係好, 代表是 '嚴', 唔緊張你就唔會 '鬧'你......

好難有絕對, 但我自己覺得 '嚴' 唔等如要 '惡'

原帖由 seeeline 於 08-9-24 13:07 發表

本人小朋友是小一生,因說錯話,給老師直接指駡。因是放學時間,所以在老師指駡間,我來到學校門口;老師即將指駡音量減半。我明白老師苦口婆心,想教小朋友禮貌,但她可否寬大為懷,先 ...

當你試過於短時間要控制三數十甚至過百個學生的場面(小息放學等), 當你知道現今的學生有幾難教, 你就會明白直接指罵的重要, 你就會知道老師要下馬威的原因

只是一句"有無攪錯", 未算得上劣行吧

原帖由 mayc 於 08-9-26 13:01 發表

本人正是其中一份子,早年送囝囝去打棒球<--刻意選這類紀律嚴厲的運動來磨練兒子,在球場上孩子不知流過多少眼淚(包括我),此等惡言惡相的訓練確實可令孩子更硬淨,無法啦! 現今孩子實在太.....
總之,我只求自己兒子能夠自強~~~

簽名被屏蔽

老師劣行之一:-

仔仔小三時,老師不准學生上堂去洗手間,真要去,回來要罸抄書.其後更演變為罸抄書都不准.有次(事後仔仔對我說)仔仔舉手要去洗手間,老師不准,要去只能在廢紙/垃圾桶.結果仔仔真的在廢紙/垃圾桶小便.我聽到嚇了一大跳,在咁多同學前......真是有冇攪錯?死忍....很辛苦捱埋這一年.竟然有咁變態老師,重教中文....

原帖由 pamelaywy 於 08-9-26 18:52 發表

當你試過於短時間要控制三數十甚至過百個學生的場面(小息放學等), 當你知道現今的學生有幾難教, 你就會明白直接指罵的重要, 你就會知道老師要下馬威的原因

只是一句"有無攪錯", 未算得上劣行吧 ...

其實, 我係可以理解老師的難處, 不過 指罵 係有效的話, 他們就不用日日都咁勞氣了 , 不斷在惡性循環 , 有時作出一些 溫馨提示 先, 遇有 頑劣學生 屢勸不聽才作出 個別處理 會比較好些.....

小朋友係知道要守紀律的 , 但有時只係得意忘形下忘記了,如果少少事就被 指罵 的話, 小朋友反而會失去 '自我反省' 的空間.....

如果老師是抱住 方便管理和控制, 就少少事去罵學生, 要下馬威 , 要殺一警百 的話 , 這一所根本談不上是學校 , 對教育好像有點 背道而馳 了.......

女王的課室有無睇過??
我諗大家都討論過, 當時看過都認為那位老師好勁, 因為始終結果係好
但一到自己的孩子身上, 點解又唔得呢?

我自己都好矛盾

原帖由 laam1228 於 08-9-25 13:37 發表

我諗唔會所有人都打返老豆

不過部份長大之後會唔尊重老豆 , 有部份就得到 反面教材 學會去尊重別人和 唔打自己的下一代......

而且小朋友留在學校的時間比在家的時間還要長, 難免有些擔心的......我自己 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]
‹ 上一主題|下一主題