用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學教師"劣行"表
樓主: seeeline
go

小學教師"劣行"表 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

原帖由 Giant 於 08-9-25 13:10 發表
畢境對一個剛轉去新環境3星期的小一生, 實不應將他痛罵個狗血淋頭; 要學生怕妳, 容乜易, 但要令學生尊敬妳, 才是一位成功的老師啊!

說得很對!

原帖由 mayc 於 08-9-26 13:01 發表
我見過"鬧"得最勁的不是學校老師,而是游泳池、球場內的教練,但d家長仍然是比錢d教練繼續"鬧'd仔女.

咁係因為佢地唔夠專業啫!以為生意唔休做嘛!

原帖由 KWT 於 08-9-26 23:49 發表
老師劣行之一:-

仔仔小三時,老師不准學生上堂去洗手間,真要去,回來要罸抄書.其後更演變為罸抄書都不准.有次(事後仔仔對我說)仔仔舉手要去洗手間,老師不准,要去只能在廢紙/垃圾桶.結果仔仔真的在廢紙/垃圾桶小便.我 ...

我係佢家長就投訴到去教育局分區辦事處!除非是剛小息完畢,又或者是經常性尿頻,否則應該讓學生去!
不過話又得說回來,你個小朋友咁夠膽當眾小便,是不是有點兒公開與老師對抗之嫌?  

原帖由 grace_xian 於 08-9-27 11:40 發表
女王的課室有無睇過??
我諗大家都討論過, 當時看過都認為那位老師好勁, 因為始終結果係好
但一到自己的孩子身上, 點解又唔得呢?

我自己都好矛盾

...

我有睇過而且很喜歡 ' 久保律老師 '......

她在家裹沒有多餘的物品, 大量有關教育和心理的書, 為所有學生做一個 個人檔案, 研究他們的個性, 實行 心理戰術 ,要學生自我反省 , 她自己也明白這是 非常手法, 不是一般小朋友可接受,在謹慎考慮下覺得 '和美同學' 心理質素可以負擔, 才選她做' 針對' 對象......而且, 怕學生出事, 日以繼夜暗中觀察和保護, 弄得自己疲過度暈倒.......

當中提出的問題有 :---

「愚昧與懶惰的人,將終生為不公平待遇所苦;聰明與努力的人,將獲得無數特權」

「全世界只有6﹪的人,能夠過幸福快樂的生活」

「特權階級的優渥生活,全靠低薪工作、高額稅金的平凡大眾

當學期尾學生就以上論點一一反駁時, 她反而報上 會心微笑, 覺得小朋友真的成長了.......

時下部份老師的單純指罵好難和久保律老師比較.......

(而且, 止終是劇集, 人物和內容一定有點跨張和放大在所難免, .....父母係唔應該太過保護小孩, 將大人的諗法強行加到小朋友身上, 令其失去自己的人生, 不過套劇都無話過做老師要惡 .......)

回覆 18# KWT 的文章

實在太過份啦!

雖然我個女做錯事, 你(老師)惦可以要趕佢去弟2個課室坐呀!!!!!! 係咪要其他班同學當女女係怪物敢睇呀??(只係P2)

, 我個女同4個同學同1組,我女女&其中3個同學覺得這份中文功課畫得不好, so 擦咗去(我都覺得女女唔岩), 但惦懈個3個同學只係鬧完就算. 佢無鬧我女女, 但佢即時叫我女女拎埋書包, 食物袋, 美勞袋去其它班(total: 去咗2個課室坐,另外一班2年級 & 3年級) 究境要女女去3年級仲乜?? 我唸極都唔明?????, 總共唔比女女上2堂 ( Chi & Eng), 惦解要趕佢走呀? 她只是2年級
你間school唔係話要家校合作教好學生咩?? 如果有問題出現惦解唔通知我??? 睇到個女喊到眼腫腫至知

原帖由 seeeline 於 08-9-24 13:07 發表
你的小朋友可有給老帥劣行影响而不喜歡上學?

本人小朋友是小一生,因說錯話,給老師直接指駡。因是放學時間,所以在老師指駡間,我來到學校門口;老師即將指駡音量減半。我明白老師苦口婆心,想教小朋友禮貌,但她可否寬大為懷,先 ...
‹ 上一主題|下一主題