用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人打算APPLY聖方濟各英文小學同宣道呀 ...
go

有無人打算APPLY聖方濟各英文小學同宣道呀 [複製鏈接]

d 小學都開始收表啦, 仲有呢兩間心儀嘅學校未開始收, 你地呢?
   0    0    0    0

完全同意,亦都多謝你的分享.使我能多了解了宣小外, 也學多了做父母之道.
大家共勉之.
(小女正是今年預備考小一的)
原帖由 ChiChiPaPa 於 08-10-10 22:42 發表

只要父母不給壓力小朋友,那無論讀那間學校,小朋友都可以愉快學習。 ...

原帖由 newcook 於 08-10-10 17:21 發表

唔該哂你既資料, 以我所知, sfa係比較谷小朋友, 我驚if我仔有幸被取錄而我又選擇比我仔讀, 佢會好大壓力, 讀得唔開心, 又, 宣小在呢方面又係咪好似sfa咁呢? ...

我在宣小一年的觀察,讀宣小的可分為三大類:
1) 被宣小的派位吸引
2) 認為音樂可豐盛人生
3) 基督教

當中有些家長是不太緊張小朋友成績(我以為讀私校是沒有的),但學校是著重成績的,有叫家長注意成績及有留班

小一及小二是較容易應付,應該是很開心吧!三年班後比較深,是否很谷就因人而異了.

原帖由 newcook 於 08-10-13 10:34 發表

我估你應該低估小朋友對壓力既敏感度, anyway, 你見我咁問得, 就一定唔會比小朋友壓力, 至於你話升中派位, 或者甚麼英文中學等等, 呢d都唔係我一定要達到既目標, 我只係想我小朋友品德第一, 同埋每天都懷著一顆開心 ...

宣小有一科叫生活教育,小四時有一課講壓力,家長可以從該科工作紙了解孩子是否感到壓力。孩子對壓力是敏感的,小學生的壓力來自身邊的人以及他本身對自己的期望。父母在這方面是一個很重要的角色。

至於品德問題,對小學生來說,家庭的影響也大於學校。如果你關心的是品德的問題,那生活教育和聖經科可能是你所關心的科目,因為這些科目對孩子的價值觀(包括開朗樂觀的處事態度)和道德品行的影響,必然大於中英數主科。

至於開不開心,我建議你去看放學時的每一張的笑臉,自己體會。希望到時不會給你一個震驚,原來宣小的學生不玩音樂時,是那麼頑皮的。

醒目開學勳章

原帖由 ChiChiPaPa 於 08-10-10 22:42 發表

只要父母不給壓力小朋友,那無論讀那間學校,小朋友都可以愉快學習。

至於父母所面對的壓力,宣小和sfa都沒有中學。到小五、六升中時,我相信父母為子女的升學,會有一定的擔憂和壓力。好成績的怕升不到頂級的中學。成績低下 ...

我估你應該低估小朋友對壓力既敏感度, anyway, 你見我咁問得, 就一定唔會比小朋友壓力, 至於你話升中派位, 或者甚麼英文中學等等, 呢d都唔係我一定要達到既目標, 我只係想我小朋友品德第一, 同埋每天都懷著一顆開心的心上學去, 成續不太差我都接受, 只要佢將來做一個有用既人就夠~ :loveliness:

原帖由 newcook 於 08-10-10 17:21 發表

唔該哂你既資料, 以我所知, sfa係比較谷小朋友, 我驚if我仔有幸被取錄而我又選擇比我仔讀, 佢會好大壓力, 讀得唔開心, 又, 宣小在呢方面又係咪好似sfa咁呢? ...

只要父母不給壓力小朋友,那無論讀那間學校,小朋友都可以愉快學習。

至於父母所面對的壓力,宣小和sfa都沒有中學。到小五、六升中時,我相信父母為子女的升學,會有一定的擔憂和壓力。好成績的怕升不到頂級的中學。成績低下的,又怕孩子上不到英文中學。

兩所學校的畢業生都有不錯的實力,而升中時學生會互相競爭最好學校的學位。你其實難以確定6年後的升中遊戲規則。任何規則的改變都會影響孩子的升學機會。例如深水埗的英華中學在08年轉直資。由於直資不用跟地區收生,宣小就多了畢業生升上英華,而sfa就少了畢業生可以考上英華。

醒目開學勳章

原帖由 ChiChiPaPa 於 08-10-10 15:11 發表

這兩所學校有一個主要共通點,就是都有九成以上的畢業生可以升讀英文中學。但除此之外,兩所學校有很多基本的分別。

宣小並不是英文小學,它的主要教學語言是孩子的母語—即係中文。這樣就能給予所有學生很好的學術基礎 ...

唔該哂你既資料, 以我所知, sfa係比較谷小朋友, 我驚if我仔有幸被取錄而我又選擇比我仔讀, 佢會好大壓力, 讀得唔開心, 又, 宣小在呢方面又係咪好似sfa咁呢?

原帖由 newcook 於 08-10-10 11:58 發表

因為聖方濟各得一日交表嘛梗多人...

其實我想問下, 聖方濟各同九龍塘宣道有咩過人之處, 每年都吸引咁大班家長去幫仔女報讀呢? 當然派位係其中一個原因, 我係想知道學校教育方面, 有冇媽咪可以約略講講? ...

這兩所學校有一個主要共通點,就是都有九成以上的畢業生可以升讀英文中學。但除此之外,兩所學校有很多基本的分別。

宣小並不是英文小學,它的主要教學語言是孩子的母語—即係中文。這樣就能給予所有學生很好的學術基礎,而不單只是對成績好的資優生有利或是只適合在初小時已有能力接受英語教學的學生。事實上,在08年,宣小升讀英中的比率超過99%,接近全部,只有一位學生未能入讀英文中學。宣小為學生適應升中的英語教學,亦有安排,就是有一科用英文教的科學和在小五引入英數。

宣小以音樂出名。它的畢業生除了學術成績好外,音樂的成就亦不弱。畢業生多已到達7級、8級或是演奏級。因此報讀中學,可以說是有雙利器—學術和音樂,而這些並不是前列學生的專利,成績較遜的學生亦同樣學術和音樂都不弱。至於聖方濟各就有資優教育,這是宣小所沒有的。

(註:囡囡在宣小讀小五。)

1st Interview

聖方濟及九龍塘小學同日Interview 只是相差半小時點算好, 實趕唔啦....請問如果遲到係咪一定冇機會?

兩選一你地會選擇去邊間見呢?

醒目開學勳章

原帖由 BB豆 於 08-10-4 22:21 發表
果日超多人呀 ...拔萃都冇咁多呀...

因為聖方濟各得一日交表嘛梗多人...

其實我想問下, 聖方濟各同九龍塘宣道有咩過人之處, 每年都吸引咁大班家長去幫仔女報讀呢? 當然派位係其中一個原因, 我係想知道學校教育方面, 有冇媽咪可以約略講講?

果日超多人呀 ...拔萃都冇咁多呀...

原帖由 Igo 於 08-10-3 08:06 發表
聖方濟各係私立學校,我都交了form.
軒軒(Issac)2003年7月20日出世 & 樂樂(Bosco)2005年7月11日出世

聖方濟各係私立學校,我都交了form.

原帖由 BB豆 於 08-10-3 00:14 發表
聖方濟各係咁多間直資交表最多人架....排到我身水身汗呀><

聖方濟各係咁多間直資交表最多人架....排到我身水身汗呀><

原帖由 eileenycm 於 08-9-25 14:24 發表
d 小學都開始收表啦, 仲有呢兩間心儀嘅學校未開始收, 你地呢?
軒軒(Issac)2003年7月20日出世 & 樂樂(Bosco)2005年7月11日出世

我都係報左2間

SFA as I think their English standard is better.
原帖由 NatalieMaMa 於 08-9-28 23:49 發表
If both St Francis & APS give you an offer, which one will you choose?

原帖由 JustinJustin 於 08-9-29 00:38 發表
St. Francis

Can you tell me why you prefer St Francis? Thanks!

St. Francis

原帖由 NatalieMaMa 於 08-9-28 23:49 發表
If both St Francis & APS give you an offer, which one will you choose?

Yesterday, I have submitted the application form to St. Francis, together with the personal portfolio too.  As for Alliance Primary School, I have just sent out my letter for form request.  They will send out the application form in early Oct.  Interview date may be crashed with Kowloon Tong Primary School too.

Good luck everyone!

Cheers,
Monghar
‹ 上一主題|下一主題