用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 2年級的家長, 請進來!
樓主: yk0108
go

2年級的家長, 請進來! [複製鏈接]

你地有冇聽過呀囡返嚟講啲考試成績,英文有幾個同學唔合格呀,中文同常識好似冇人唔合格喎,但數學就冇講喇,你地啲囡有冇講呀。

阿囡話英文科有1 個唔合格, 1個岩岩合格, 4個7字頭, 14個8字頭, 2個9字頭, 但係只得22人, 仲有3個呢? 不過可能阿女囡聽得一半, 跌左一半

數學科沒有講呀! 你擔心?

塵埃落定,要退學啦。各位媽媽再見。下學期我囡囡唔再係聖母囉。

原帖由 Win 於 09-6-29 12:00 發表
塵埃落定,要退學啦。各位媽媽再見。下學期我囡囡唔再係聖母囉。

點解呀

要留班囉!咁細個唔想比佢有陰影,搵左間美文係活動教學,希望佢開心啦。
旅行改左日期你地知唔知呀

原帖由 Win 於 09-6-30 16:44 發表
要留班囉!咁細個唔想比佢有陰影,搵左間美文係活動教學,希望佢開心啦。
旅行改左日期你地知唔知呀

Sorry! Would U mind tell me what is 美文? It is an international school  or not?

My daughter is OLPS p2 pupil.  I finds that she is not hardworking and handle her homework/ examination easily. The standard of OLPS should be higher since OLPS is a private school.  

Do U try to talk with the principal of OLPS or teach your child how to copy with the demand from school?

Anyway, good luck to U and we should respect your choice.

HA! Typing mistake la. It should be 英文才對。
跟學校溝通過了。上學期成績太差,下學期才發力也追不上。P.1要留班非我所欲也,幸好來年升P.2的新學校是真正活動教學,不是名不符實的空談,,參觀過他們校舍,設施非常好地方很大,老師很nice與學生間之互動也不錯,不過是男女校啦 。囡囡要離開聖母是很不捨得,她讀了4年對學校很有感情,不過她比別人慢熱一點,幼稚園時學校可以包容,上到小學我們也沒法。
原帖由 Fatherlove 於 09-7-2 00:09 發表

Sorry! Would U mind tell me what is 美文? It is an international school  or not?

My daughter is OLPS p2 pupil.  I finds that she is not hardworking and handle her homework/ examination easily. ...

Win,

祝你囡囡升新的小學順順利利! 你得閑都返來lee個topic嗲吓.

..............................................................................
急急如律令, hochingman你快d現形!!!!!

組長:

我黎報到有咩可是幫到你

組員一號 ( 喬媽)

會啦, 我一定會回來報告下出便的情況比你地知.
返學校取成績表時, 囡囡有跟詹老師報告轉校, 班主任都送收的小禮物比佢, 我地都好唔捨得.
不過就收回很多退款, 無端端發左個小財.

Win,

囡囡現在心情如何? 要重新適應新的老師和同學都有d壓力, 你俾多d心理準備她呀!
我發個筆小財轉頭買個書包洗突晒.
...........................................................................

我是組長呀?! 咁喬媽就是臀長, Shirley就是兩巴長,欽此!

今日早會的議題:-
1) 擇定個良辰吉日去海洋公園.
2) 書展是幾時? 是否需要買d"錬"習補補身.

臀長, 你決定咗返大陸未?

組長我18號起行去長隆視察

1)今日同何靜怡媽咪傾過去海洋公園會唔會好熱呀!
2)不如去沙灘玩?
3)停課既時候我已買左好多練習補身
4)搵日你黎我屋企或者我去你屋企, 等班囡玩返日叫埋   何靜怡

書展係7月22-28, 又買作業? 我download 左好多人地學校的功課比佢做, 中英數, 每日都有,阿囡仲話點解的中文同算術咁淺, 攪到我要即係比返的2年班中文同算術比佢做。 阿囡話好悶, 想早的返學。

而家又話的外傭有H1N1, 你地怕唔怕? 我就唔怕得咁多, 只好叫佢唔好去太多人地方。  

臀長, 去長隆視察完返來交報告.
1)選一日打風落雨去海洋公園!!!
2)去那個灘玩?c6好鍾意去大浪西, 因可以捉魚仔,蟹仔, 但要行一些路.  康文署個d泳池有無開?
4)你選邊日?

原帖由 Hochingman 於 09-7-13 00:37 發表
組長我18號起行去長隆視察

1)今日同何靜怡媽咪傾過去海洋公園會唔會好熱呀!
2)不如去沙灘玩?
3)停課既時候我已買左好多練習補身
4)搵日你黎我屋企或者我去你屋企, 等班囡玩返日叫埋   何靜怡 ...

有無返d暑期活動?無咁悶! 雖然都有d驚H1N1, 但是都照周街去.

原帖由 Win 於 09-7-13 13:20 發表
書展係7月22-28, 又買作業? 我download 左好多人地學校的功課比佢做, 中英數, 每日都有,阿囡仲話點解的中文同算術咁淺, 攪到我要即係比返的2年班中文同算術比佢做。 阿囡話好悶, 想早的返學。

而家又話的外傭有H1N1, ...

社處有一星期五日暑期班, 又唔貴, 不過無報名呀, 就係怕H1N1, 報左的每星期一堂, 英文同數學, 好過無呀   

原帖由 yk0108 於 09-7-14 05:30 發表
有無返d暑期活動?無咁悶! 雖然都有d驚H1N1, 但是都照周街去.

組長我地要改名喇! 係三年班家長

[quote]原帖由 Win 於 09-7-11 09:21 發表
會啦, 我一定會回來報告下出便的情況比你地知.
返學校取成績表時, 囡囡有跟詹老師報告轉校, 班主任都送收的小禮物比佢, 我地都好唔捨得.
不過就收回很多退款, 無端端發左個小財. ... [/q

原來我做咗兩巴長都唔知

Shirley,

係呀!你榮升了做兩巴長,有無異議?

Jeffery,

你去長聾果日好似8號風球, 咪好刺激?

今個星期日或下個星期六去沙灘,好嗎?
‹ 上一主題|下一主題