用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 2年級的家長, 請進來!
go

2年級的家長, 請進來! [複製鏈接]

大家咁話啦

yk0108

我呢兩日先係" 小學雜談" 度呻完咋 ,而家又到你,其實真係唔明啲學校想點,越來越多嘢。噚晚之嘛呀女叫我同佢溫普通話。今日默書,我見到張普通話咁paper 嗰啲 ga go ge gl 呀﹐"衣衣哦哦" 又咩聲母、韻母,真係考起我 ,我同呀女講媽媽唔識喎,我又冇學過, 夜ma ma :time: 去邊到揾人教呀。好彩佢又唔係話唔識。只係有啲音唔識讀咋,好彩後尾我揾到嗰網址有教咋,唔係都唔知點算,我都話而家啲媽媽一係就十項全能,精通多國語言。琴棋書畫(要做美勞、音樂 )一係就億萬富翁。如果唔係點樣科科揾人補啫。 yk0108 努力呀。

原帖由 yk0108 於 08-9-29 00:42 發表
好開心聖母小學的topic人氣好似旺了些! 也謝謝你們聽我呻, 亦希望一齊呻!
我想遇到的問題不是只是這間學校才有, 一個老師要教起碼三科. 曾經同過一個小學老師傾談, 他本身都無教音樂, 但學校要佢頂埋, 唯有自己去圖 ...

yk0108

英文黙書改咗時間喎,你知唔知。第二次係 14/10 呀

原帖由 yk0108 於 08-10-3 23:01 發表
shirley獅子頭,

今年黃老師這個班主任樣樣嘢都捉到好緊, 我覺得記缺點在望......唉!
請check pm.

係呀, 我個女都寫咗3 次 手冊喇,欠呢樣欠嗰樣,我都心灰意冷,今年呢個班主任都係好驚佢。

原帖由 yk0108 於 08-10-4 18:32 發表
shirley,

你check了pm未? 去唔去?

我pm 咗你喇,你睇咗再回覆呀。

原帖由 yk0108 於 08-10-8 17:27 發表
我都pm咗你. 有無睇學校網頁? 有個小一,二宗教活動, 你囡和我囡坐埋一齊影了些相.

有呀,睇咗喇

我pm 咗啲問題 呀,你睇下啦

原帖由 yk0108 於 08-10-10 15:40 發表
其實, 英文已經有pen A 和 pen B writing, 有無必要加多本handwriting?

噚日星期五有 2 本 英文 , 一本中文, 又中文書法,寫字都寫到手軟。又要慢慢寫靚啲,唉﹗幾鬼um時間。

yk0108

pm   咗你喇。

原帖由 ekan 於 08-10-23 00:16 發表
請問有冇電腦上的功課,即如"每日一篇"之類.如有,大概有多少份上網做的功課?

要付款嗎?

每日一篇 - 日日都要做(包括假期) 每個月不少於 20 篇
如果不足數當欠交

英語街 -  一星期 做 3 篇
免費的

原帖由 yk0108 於 08-11-4 16:45 發表
2年級 11月18日是第一次背默英文, 請問那次係咪背默了就唔駛再讀默?

要背黙咩,我唔知呀。

校規已經唔記得咗喇,邊有時間讀校規 ,日日讀咁多嘢仲唔够咩,聖經都係噚日手冊寫咗先知要背,但又要溫中文,所以都係漏夜讀咋,真係見到火都嚟 ,啲先生可唔可以有啲共識,唔好堆埋一齊都得掛 ,所以之前我寫咗編嘢都係關切宗教科,啲金句,仲有小小大智慧,嘩﹗睇完眼都凸 ,幾多呀,其實又係死背,我都唔明宗教點解要列入考試,宗教好個人,唔係個個都有宗教身份,我都好尊重人家嘅宗教信仰,但學校又可唔可以尊重個人自由,我唔係話因為要讀多一科而咁講,其實宗教都係導人向善,唔駛一定要人死背死記佢嘅嘢,如果嗰學生本身係好虔誠嘅人,佢自然對天父嘅神職瞭如指掌,但如果本身個家庭係佛教徒,又或者冇宗教嘅,其實讀呢科真係有啲...........
其實宗教學校可以將聖經呢啲嘢,每日用15分鐘同啲小朋友讀下經文就已經足夠,好似早會讀又得,食完飯臨上堂前15分鐘讀又得,又或者星期五放遲15 分鐘講又得,好似講故事咁講比啲小朋友聽,咁幾好呢。(只係個人心聲)。

[quote]原帖由 yk0108 於 08-11-7 12:23 發表
完全同意!
你覺得可以不用做的功課還有那些? 我真係好希望handwriting和聖經功課可以唔駛做. [/quote

其實做功課都唔係問題,呢啲抄寫練習嘅功課咪放係星期五做囉,大佬呀,一至四都鬼咁忙,比啲時間我地都好呀,你話係唔係呀。
喂你有冇 msn 呀

原帖由 yk0108 於 08-11-13 12:53 發表
我突然覺得自己好似怨婦..........
上親來就係埋怨要做這些要做果些, 其實係咪我係一個好lazy的媽咪?!
唔知點解學校又要做海報, 點解要全人類都參加?
我本來和阿囡都好開心參加了摺紙組, 但竟然返來又有功課交, 我又 ...

唔好太担心喇,我諗唔會掛,海報呢我都係是但做就算
我已經將要求降到好低架喇

原帖由 yk0108 於 08-11-24 17:41 發表
Shirley,

真係好鬼"興". 做咩英文次次小測個word list係咁要人寫? 明明有d係記得都要係咁寫, 隔離班圈十零個叫她們寫. 真係嘥時間, 用抄寫d時間來溫唔識d字咪仲好. 又唔係少, 75個字, 每個寫3個, lee頭寫完lee頭就 ...

係呀, 日抄夜抄,都唔知抄嚟做乜 ,最慘今日仲要默書 ,串字好過啦,噚晚嘥哂啲時間係咁抄,又要作句,下星期一唔知多唔多功課呢 ,我已經諗住請假同呀女溫書

原帖由 yk0108 於 08-11-26 14:04 發表
Shirley,

本來你問我係咪普通話默書, 變成係你提我, 真係唔該晒你呀!
你請了幾多日假陪個囡呀? 老闆會唔會EE哦哦?
今次張英文小測咁耐都未有, 得返星期六,日溫, 希望溫得晒. 唉!科聖經和普通話溫都未溫 ...

唔好咁講,我都怕呀女抄錯,大家互相幫助 下啫,個個家長都係想個囡好 。我未請假呀﹐個心十五十六都唔知請唔請,睇下呢個星期六、日溫唔溫得晒先算 ,聖經啲金句就識晒架喇,但仲爭書內容未熟囉,普通話---呢科盡人事啦,我都唔識"衣衣哦哦”

yk0108

我終於都係冇請假同佢溫書呀,諗住留返啲假聖誕一次放晒,(可以一次過放 5 日,)喺鬆了一口氣喇,不過噚日呀囡一返嚟打比我話常識條時事題已經錯咗,佢講完我都 o 晒咀 ,佢都冇睇新聞識鬼咩,
我又冇特別話過佢知,咁又死一條,佢仲同我講話英文唔多識。 都唔知可唔可係聖母小學

PS: 已睇 pm ,我遲些會回覆你了。

原帖由 Hochingman 於 08-12-4 20:37 發表
常識時事题係咪問 1.美國總統是唯 2) 定你三聚氰氨

美國總統呀 個傻妹答咗 胡錦濤

都係睇定啲好,天氣難測:D

yk0108

你有冇 send  賀咭設計呀,我send 咗 幾次都唔得,都彈返轉頭。

你畫完張賀咭要 send 返比電腦科老師,個e-mail 寫咗喺手冊到,但個 e-mail  add都唔得,

原帖由 yk0108 於 09-2-27 18:34 發表
shirley,hochingman,

個音樂會果份幾時交? 我買咗香港女中青樂團攪的動物世界音樂會, 希望無咁悶... 今日果份中文全方位究竟係適宜幾多年級做?攪到我又發晒火, 阿囡又兩行眼淚, 有無d couse訓練耐性俾大人上? 有時 ...

yk0108

我都買咗飛喇,4月3號睇香港管弦樂團+harry哥哥
舊年都係睇佢地合作唔悶都ok 架。
啲全方位都係.....算把啦, 呀囡做得掂小小已經好。唔好再鬧佢地喇,都好陰公架,啲嘢咁深。唉﹗

原帖由 細妹 於 09-4-13 17:05 發表
各位媽咪:

本人覺得其實每年做既音樂會報告根本都唔係學生自已做. 學生自已根本都唔識欣賞. 簡直係浪費時間同金錢. 由一年級做到六年級. 小囡已經離開了學校. 我自已覺得佢哋施行這計劃係完全無意思. Sorry! 因為本 ...

細妹:

其實學校攪咁多呢啲"報告"同埋啲"好鬼難做嘅手工",心照都知唔係小朋友做架啦,咪難為啲媽咪囉,諗下我地以前讀書美勞堂都係畫下畫,做啲小手工,而家又咪咁過。所以都話唔知而家啲學校諗乜,做咗呢啲報告第日啲小朋友係咪會飛先。
‹ 上一主題|下一主題