用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道小學比d意見
樓主: snoopy904
go

培道小學比d意見 [複製鏈接]

Hi

有無mama會給小朋友interview此校呀? Thanks.

我有去openday, 亦會去interview.

請問你地係未大部分都係囡囡報?

因我見個web, 同埋openday派既cd, 好似少男仔?

Hi
可能因為中学是女校的關係, 所以女仔讀較多...
你囝囝幾点in呀? 我囡囡是18号9:00am (ref#0008). Thanks.

本人覺得老師方面, 甚有相當經驗, 原來有些以前是在培道中学畢業的.  

原帖由 sandylam 於 08-10-9 10:44 發表
我有去openday, 亦會去interview.

請問你地係未大部分都係囡囡報?

因我見個web, 同埋openday派既cd, 好似少男仔?

hi
同你一樣interview 時間,  我number 好似1xx. (唔記得).

同埋我想問, 佢地課程會唔會太淺, 我唔係想好深, 但我怕如太happy太輕鬆, 上中學handle唔到.

同埋功課多唔多呢?

功課班係可以自己報 or一定要老師揀?

同埋係未轉校長? (我唔記得邊度睇返黎)

thanks!

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-10-9 11:38 發表
Hi
可能因為中学是女校的關係, 所以女仔讀較多...
你囝囝幾点in呀? 我囡囡是18号9:00am (ref#0008). Thanks.

本人覺得老師方面, 甚有相當經驗, 原來有些以前是在培道中学畢業的.  

...

曾經聽過有d mama講, 課程不太深,不太淺(中間). 小朋友在這校讀書會好開心因為老師們不会因小朋友的成績較差就不理会他們.. 他們都是佷有愛心的老師....本人認為 如小朋友能夠在一個愉快学習的環境中上学是很重要的, 這樣他們自然對學習能題起興趣啦....培道雖然不是有名氣的私校, 但一般人都說它的校風好. 看見當天open day的学生也好有禮貌. 有些人覺得学校較細, 但如果此校是有名氣的,相信再細也会有很多人報名的....

功課班應該是自己要求的, 當天ask for teacher, 最遲可留到5:45pm. 但無校車. 如4:40pm走, 幼稚園校車可接埋.

轉校長無聽過wor....

你還有無報其它私小呀? 囝囝樣子好靚仔wor.你住边區呀?第一輪自選,選了which school?

原帖由 sandylam 於 08-10-9 11:47 發表
hi
同你一樣interview 時間,  我number 好似1xx. (唔記得).

同埋我想問, 佢地課程會唔會太淺, 我唔係想好深, 但我怕如太happy太輕鬆, 上中學handle唔到.

同埋功課多唔多呢?

功課班係可以自己報 or一定要老師揀?

...

想請問
培道同聖三一堂
大家有咩意見
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

佢校舍真係細左d, 但好彩內裹既設施都新, 同埋幾update. 所以對我黎講細唔最大問題.最緊要係開心返學得黎, 但都要學到野, 足夠佢升中學用. (加上係仔, 冇中學backup麻)

我住附近, 行路可到, 所以對我黎講, 呢個都係一個好吸引地方.

不過....收阿仔先算啦.

聖三一堂, 我更加唔知. 都係私校?

另有一件事漏左講, 當天有一位老師說, 此校会有留級的(如小朋友成績真的很追不上), 因他們覺得勉強升班是對小朋友不太好, 基楚必需要打得好才可以的.

聖三一不太熟,不知有無mama知呢?

原帖由 sandylam 於 08-10-9 14:03 發表
佢校舍真係細左d, 但好彩內裹既設施都新, 同埋幾update. 所以對我黎講細唔最大問題.最緊要係開心返學得黎, 但都要學到野, 足夠佢升中學用. (加上係仔, 冇中學backup麻)

我住附近, 行路可到, 所以對我黎講, 呢個都係 ...

聖三一堂o係培道附近
都係私校

有無媽咪知

原帖由 sandylam 於 08-10-9 14:03 發表

我住附近, 行路可到, 所以對我黎講, 呢個都係 ...
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

Hi

請問有多少小朋友今個星期六去interview呢? 好像大慨收70幾人右左....

wensi:

中學收男生????
呢個消息從未聽過,有無多0的資料呀?
如果係,我0地呢屆受唔受惠先?
[size=medium]queensroad

原帖由 queensroad 於 08-10-16 13:17 發表
wensi:

中學收男生????
呢個消息從未聽過,有無多0的資料呀?
如果係,我0地呢屆受唔受惠先?

我仔今年P2,之前係培道幼稚園讀,個年開家長會話,新中學起好會收男生。但個年P6唔得要等一兩年,當年校長係咁講ga! 但係咪批左我就唔知啦!

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-10-14 18:17 發表
Hi

請問有多少小朋友今個星期六去interview呢? 好像大慨收70幾人右左....

多數收多D, 等1st round出左 結果之後先叫你注册,到時好多人放棄。往年培道唔會為左收錢早早叫你注册。

Hi wensi

請問對培小有甚麼平價呢?如覺課程淺嗎?功課多唔多?在open day當天, 看見學生表現drama, 好生鬼, 呀囡睇到眼定定. 希望她可在interview成功啦....

原帖由 wensi 於 08-10-16 22:44 發表

多數收多D, 等1st round出左 結果之後先叫你注册,到時好多人放棄。往年培道唔會為左收錢早早叫你注册。

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-10-16 23:22 發表
Hi wensi

請問對培小有甚麼平價呢?如覺課程淺嗎?功課多唔多?在open day當天, 看見學生表現drama, 好生鬼, 呀囡睇到眼定定. 希望她可在interview成功啦....

當年我無考私小,一心派唔到留返係培小。
課程淺嗎?功課多唔多?................要深要多5好去培小,我認局式中ok, 唔夠自已加。學生有禮幾乖,可能女仔多,社工長注school,有問題會幚你。培小5係D只抜尖晤補底ge小學。

My dd was interview this morning.  The teachers in this school are nice & helpful.  Except the size of the school, everything is alright.  
Did somebody know is it all PT Primary student will be accepted by PT Secondary school? And how is the quality of PT secondary school?
Many thanks!

Hi wensi

謝謝意見. 另吾知多吾多學生派去band one 英中呢?呀囝有無參加校內課外活動班呢?上次open day吾覺有食物部喎...

原帖由 wensi 於 08-10-18 10:54 發表

當年我無考私小,一心派唔到留返係培小。
課程淺嗎?功課多唔多?................要深要多5好去培小,我認局式中ok, 唔夠自已加。學生有禮幾乖,可能女仔多,社工長注school,有問題會幚你。培小5係D只抜尖晤補底ge小學 ...

Hi

My daughter was also went to P.T for interview. Fyi, I have already asked your questions on the open day, teacher told me that not all primary school p.t students will accepted by their secondary school but will 優先 consider.  I have already write a posted in 升中派位, how about for P.T. secondary school, somebody advised me that it's 中中 (band 2頭). 校風is good.

原帖由 LuLuCheung 於 08-10-18 11:16 發表
My dd was interview this morning.  The teachers in this school are nice & helpful.  Except the size of the school, everything is alright.  
Did somebody know is it all PT Primary student will be accep ...

原帖由 LuLuCheung 於 08-10-18 11:16 發表
Did somebody know is it all PT Primary student will be accep ...

之前5少女仔返返培中, 培中係中中Band 2, 但乖ga!傳統女校,但前年借左德貞school。

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-10-18 11:27 發表
Hi wensi

謝謝意見. 另吾知多吾多學生派去band one 英中呢?呀囝有無參加校內課外活動班呢?上次open day吾覺有食物部喎...

多吾多學生派去band one 英中呢?.................每年派位有show要check school site.

我仔派左csk無留係培小。我有fd個仔係度讀。

‹ 上一主題|下一主題