用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年SFA小一面試唔洗考PAPER
go

今年SFA小一面試唔洗考PAPER [複製鏈接]

昨天去SFA交表, 我問了收表的Miss, 佢話唔洗做PAPER, 只是面試, 不需見家長, 只是小朋友一個人入去面試, 及唔會有2nd in咁話.

但我担心去到面試時其實要小朋友做埋PAPER!
   0    0    0    0

去年都係無 paper 做,識有位媽咪好失望,因為 SFA 才去報小一那些 '操卷班'!

其實我想問吓, sfa係邊一間?  我check過有三間sfa, 你地口中係邊一間?

係聖方濟各英文小學, 在深水埗區的.

原帖由 hatfield 於 08-9-29 23:11 發表
其實我想問吓, sfa係邊一間?  我check過有三間sfa, 你地口中係邊一間?

thanks, wynma.

原帖由 wynma 於 08-9-30 23:58 發表
係聖方濟各英文小學, 在深水埗區的.

回覆 # 的文章

點解之前有家長講sfa要考paper, 仲要好似係好多份, 係咪去年真無考, 咁面試係咪只見小朋友, 係group 定係個別, 見幾耐, 問d什麼題目 ? 要唔要見家長 ?

原帖由 bbmummmy 於 08-10-2 23:01 發表
點解之前有家長講sfa要考paper, 仲要好似係好多份, 係咪去年真無考, 咁面試係咪只見小朋友, 係group 定係個別, 見幾耐, 問d什麼題目 ? 要唔要見家長 ?

我都好想知道!

另外, 交表時個Miss問我點解要揀這間學校, 唔知有冇問你地呢? 唔知是否每個交表的人都要被問這問題呢?

原帖由 bbmummmy 於 08-10-2 23:01 發表

我都好想知呢!

另外, 交表時個Miss問我為何要選這學校, 咁有冇問你地呀? 唔知係咪個個都會問呢?

要考PAPER的, 只是不用小朋友拿筆去做, 而是老師拿著份PAPER來問小朋友,之後老師比分!

仲有係SFA通常首選係收男生!

不太對.
08/09年的小一生, 男女生各占一半.

原帖由 sosleepy 於 08-10-3 14:51 發表
要考PAPER的, 只是不用小朋友拿筆去做, 而是老師拿著份PAPER來問小朋友,之後老師比分!

仲有係SFA通常首選係收男生!

比人問點解揀佢間學校, 咁妳點答?

無問此問題喎.

原帖由 hatfield 於 08-10-3 23:33 發表
比人問點解揀佢間學校, 咁妳點答?

呢間學校最仲意收資優兒童!

乜冇問你地點解揀這間學校咩? 我有個friend都有被問到這個問題wor, 所以我就以為人人都會問tim.

當時我真的一時間唔知點答好, 因沒有心理準備佢會在交表時問這問題, 一心諗住佢會在interview時才問的, 後來才知道家長是唔洗interview 的. 故我只簡單地答了因這是一所好學校, 我這樣答係咪好stupid? 很後悔點解唔答多啲嘢, 現在比人知道我沒有準備tim.

原帖由 wendyyy 於 08-10-4 00:00 發表
無問此問題喎.

我上年去SFA交表時, 收表的Miss都話唔洗做PAPER, 只是面試...... 結果一樣有考筆試! 上年考3張, 係考listening, 聽完一大段英文後再答選擇題! 仲有問M for what? 要畫圖畫, 我記得我囡囡話佢畫"Milk"!

原帖由 wynma 於 08-9-28 10:49 發表
昨天去SFA交表, 我問了收表的Miss, 佢話唔洗做PAPER, 只是面試, 不需見家長, 只是小朋友一個人入去面試, 及唔會有2nd in咁話.

但我担心去到面試時其實要小朋友做埋PAPER! ...
‹ 上一主題|下一主題