用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校刁鑽小一面試題 網上熱傳
樓主: mission
go

名校刁鑽小一面試題 網上熱傳 [複製鏈接]

原帖由 BillieBug 於 08-9-30 00:42 發表
真應該在bk公開此劣校名稱, 以免令一些港島學校被殃及池魚呀!!
究竟係邊間?
不過我可以好肯定,此垃圾學校不是St Paul Boys, 高主教或SPCC,因為我也曾是申請人!

...

I'm with you.

:;pppp: :;pppp:

原帖由 亞水 於 08-9-29 21:43 發表
囝囝爸老兄:

學校要收"好"學生, 為什麼不直接考核"好"家長, 找財才兼備有時間教練子女成"材"的家長.  小一入學試應由家長代勞, 減免幼少孩子學前填鴨之苦---->你這個建議很好,好得已經有人正在執行中。

2006年,我幫個 ...

原帖由 Smalljokerbb 於 08-9-30 02:02 發表
正常嘅學校不會問這問題! 如我係校長/老師問5歲小朋友這類問題, 都會覺得自己白痴啦

如果我係校長,咁問只有一個原因,就係想check佢應變能力,如何反應佢唔識既野,理想答案係:sorry,i don't know。

呢D學校不讀也罷啦, 都唔知會唔會教到D學生個個都有對白鴿眼.

囝囝爸老兄:

學校要收"好"學生, 為什麼不直接考核"好"家長, 找財才兼備有時間教練子女成"材"的家長.  小一入學試應由家長代勞, 減免幼少孩子學前填鴨之苦---->你這個建議很好,好得已經有人正在執行中。

2006年,我幫個 ...

要求出示:

---稅單;
---全家 (係全家!!) 過去12個月的銀行月結單;
---供樓果張schedule。

我知,就係...................燈燈燈鄧.........................滙豐銀行!咁既要求,一定係申請銀行貸款,你拆左信呀.............唉.............攪錯晒

原帖由 linglingkiki 於 08-9-29 22:41 發表
都不明白現在的學校是"起家底"、是考家長、還是兩者都要,名校,你的名字是玩死家長

D名校係好似起哂人地底之後都未必收你,就算讀到都要成日捐款同比較啦

pls pm me the school name, thks.

O my god! What is that? couldn't believe!   

我諗依D問題如果小朋友識答應該先有問題!要去俾人驗吓佢係咪火星人!如果要識答先收依間學校不讀也吧!不過其實我諗小朋友答sorry !I don’t know.會好D同會被取錄!因為學校只會想知小朋友是否聽懂英文問題!及是否承認自己不懂!不過如果連英文I don’t know 都唔識答就衰硬Lu!總之似一個五歲外席小朋友嘅去應付任何問題就得啦!

名校刁鑽小一面試題 網上熱傳

我問阿囡, 阿囡話買書lor, 我知佢唔知$10,000係幾多錢, 問佢係咪全部用嚟買晒, 可以用嚟買玩具, 糖....佢話:'係吖, 全部買晒, 因為我好鍾意書吖'。可惜唔係考中阿囡, 但我都好開心, 我想這個答案已經答得好好, 係佢心目中, 佢知錢可以買好多嘢, 但佢揀咗書, 仲要係全部錢都買同晒仲識解譯, 真係抵錫。

稅單係邊間名校, 好想知!

原帖由 soso1 於 08-9-30 12:49 發表
我問阿囡, 阿囡話買書lor, 我知佢唔知$10,000係幾多錢, 問佢係咪全部用嚟買晒, 可以用嚟買玩具, 糖....佢話:'係吖, 全部買晒, 因為我好鍾意書吖'。可惜唔係考中阿囡, 但我都好開心, 我想這個答案已經答得好好, 係佢 ...

醒目開學勳章 王國長老

亞水,
查實你係咪將張銀行mortgage申請攝埋落小一申請表呀
我都想8下係邊間! 咁誇.........等我估下, 弘立? (知佢收得貴又要買debenture咋, 無其他意思架!)

原帖由 阿西 於 08-9-30 10:43 AM 發表

我知,就係...................燈燈燈鄧.........................滙豐銀行!咁既要求,一定係申請銀行貸款,你拆左信呀.............唉.............攪錯晒

醒目開學勳章 王國長老

我女3年班, 我問佢呢個問題, 佢就有大志喇, 佢答我, 買起間舖自己做老闆! (証明一個3年班仲未知一萬蚊=幾多)
原帖由 soso1 於 08-9-30 12:49 PM 發表
我問阿囡, 阿囡話買書lor, 我知佢唔知$10,000係幾多錢, 問佢係咪全部用嚟買晒, 可以用嚟買玩具, 糖....佢話:'係吖, 全部買晒, 因為我好鍾意書吖'。可惜唔係考中阿囡, 但我都好開心, 我想這個答案已經答得好好, 係佢 ...

No - not 弘立!

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-30 13:31 發表
亞水,
查實你係咪將張銀行mortgage申請攝埋落小一申請表呀
我都想8下係邊間! 咁誇.........等我估下, 弘立? (知佢收得貴又要買debenture咋, 無其他意思架!)

...
:-D :-D :-D :-D

原帖由 囝囝爸 於 08-9-30 00:02 發表

水兄:

直資學校因規定要撥備不少於1/10學費作為學費補助, 有些該類學校在入學申請表內, 都會附上申請補貼資格說明.  如要申請學費補貼, 或要出示你所述財務文件, 以茲証明符合資格.  如不用申請學費補貼, 應不用 ...

I agree. It's probably about the remission.

各路英雄:

咪講笑!!我篤個名出來之後,多就無,9萬人post up來孖叉都有份。不如當年有幫小朋友報小學的老友,自已試下記下係咪有劑咁野好無?

囝囝爸老兄:

傾下計遮,唔係搵交嗌,千祈咪誤會。

就算係remission問題,係咪應該收左先講?

我夠膽死講句:10個報直資既,就10個都計過數,係頂得順先至報既遮。唔通收左先至去借貴利交學費呀?

咁你話學校整張咁野出來係咩意思?

原帖由 vyvy 於 08-9-29 22:32 發表
真經典! 都未話收, 就要俾人起曬底.

真係想知d學校想收咩家長?唔係睇學生!點解香港讀書要噤!比好大壓力d家長喎!名校就係有錢人權利咩!過晒火!

真的很心痛!

小兒學校也在明報名单內,也分享一下。他是03入小一,報了3間港島直資學校,我起初沒有注意到有Remission這東東,是在新生簡介会中,才知道有Remission scheme,在細讀後,也覺文件的要求尚算合理,但正如所有入息及资产審查一樣,令人产生不安及氣愤。

但直资根本上就是李范皇朝下的怪胎,就是讓相對富裕家庭和名(好?)学校有自由選擇服务及服务對象的权力。也曾有幸和范太就教育制度对話,真是甚有"皇者"氣派,你用中文问问题,她就用英文回你一句"It is out of question!!!"

我也同意水兄可就此不為孩子報讀該校,因为觀微或可知着。当年也因為一件小事改变自已對其中一间報讀學校的看法。我先在明報的小一入學简介会上接觸该校校長(那年是該校第ニ年收生),非常認同她的理念,找机会和她"口水"一番後,簡直是發夢也希望孩子成為她的學生,但在該校的着名"Final In 家長互表演会"上,我问了条质疑每年要多讀書和要多背誦是否是"一個银幣的兩面"後,自然就"叮"了出局,各位要注意了,问问题也非常关鍵,明報大概要搞一個不可问的问题专辑了。

因为小兒讀的是校長室门口打开的学校,也來分享一下當年的问题:"海洋公园和普通公園有什么分別呢?"你話怎样回答才滿分呢?根本就沒有標準答案,因為是在考问人仔的觀察及分析能力,我不知道"萬元"题是那间学校,如果目的是考人仔的金錢認識,就深了点,考創意及價值觀就有点合理,大概能答得頭頭是道的孩子,才不在考慮之列吧!!!

希望今年所有家長都能为孩子找到理想的學校,平安渡过這提心吊胆的一年!

最後,孩子今年小六了,非常興幸能入讀現在就讀的学校。 特別是不需要太为升中再次提心吊胆一年。

从事後觀察及理解,当年自已在那间新学校所问的问题也实太不合时宜,該校確是一所出色學校,雖然第一任校长已離任。

Are you talking about HKUGA?

‹ 上一主題|下一主題