用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章八 (07年12月-08年1月) ...
樓主: Odin
go

「家長發問及閒聊區」舊文章八 (07年12月-08年1月) [複製鏈接]

如有合理的建議可行辦法
為什麼直接向PTA反映 ?

原文章由 beautyma12 於 07-12-21 23:53 發表
多謝你快速的回覆,你好犀利呀,一問就咁快有回覆,下次有咩想知都問吓你先 。講番轉頭件事, 雖然話係d家長捐出黎攪攪氣氛,但就好似唔應該由佢哋決定鍾意比邊個啩。既然係捐出黎,就應該一視同仁,唔應該好自私咁比番自己 ...

[ 本文章最後由 THRIFT 於 07-12-22 09:48 編輯 ]

一條龍學校的中學必需不論成績全數接收龍校的小六學生,而龍校的小六學生有權放棄升讀龍校而參加統一派位,所以一條龍學校的小六學生家長有絕對的主導權。而一旦中學收生不能達到某個數量的「具備英語學習能力的學生(即全港成績最好的40%學生)」,英文中學有可能會被迫轉為中文中學。這就解釋到為什麼LSPS一直憂慮收生水準每況俞下。

對不起,聖若瑟的情況我並不清楚。

原文章由 Tatama123 於 2007/12/21 14:07 發表

Odin,
請問若2012年前LSPS轉為一條龍學校後, 是否小學部以後可以直升中學? 機會大不大?
另外St Joseph Primary 轉一條龍大不大?

這裏是一個公開的論壇,各位網友有權在此討論任何議題,不過若然議題涉及某些機構的負面評論,最好還是先向有關機構反映及查詢,若然跨過正當途徑而公開抨擊,對有關機構著實不公平,有關機構的聲譽可能因此就平白受損。

需知道瀏覽此論壇人數眾多,包括機構內外人仕,瀏覽者若為知情人仕,當然明白事情始末,但大部份在此瀏覽的均為局外人,若有人藉此大做文章,抹黑有關機構,但對改進有關事倩卻沒有絲毫幫助,相信亦不是各位網友樂見的。

同個仔溫左幾個禮拜書,自已都覺得死咁截,有無人有小朋友響其他小學讀緊,可以話比我聽到底係而家讀小學真係咁?定係 La Salle is something more??

個個家長都作戰緊, 無人得閒回應你呢

我亞大少都係溫左一個禮拜咋,
肯定又有驚喜

(傳統學校間間都係咁, 好多仲三測三考, 驚家長唔死  )

原文章由 亞水 於 08-1-2 22:40 發表
同個仔溫左幾個禮拜書,自已都覺得死咁截,有無人有小朋友響其他小學讀緊,可以話比我聽到底係而家讀小學真係咁?定係 La Salle is something more?? ...

[ 本文章最後由 overview 於 08-1-3 14:03 編輯 ]

原文章由 亞水 於 08-1-2 22:40 發表
同個仔溫左幾個禮拜書,自已都覺得死咁截,有無人有小朋友響其他小學讀緊,可以話比我聽到底係而家讀小學真係咁?定係 La Salle is something more?? ...

哇!亞水!你個仔溫左幾個禮拜書!我前幾天才剛剛幫個仔開始溫,但咪又係溫到想死!其實係咪其他學校都係咁?睇你去邊間啦!有D壓力無咁大,咪溫得輕鬆D囉!但係傳統名校的LS,就一定係辛苦,我個仔剛 剛驗完眼,話近視情況嚴重左,而且是增幅勁快,她和我研究過,原因就是入左LS後,對眼用量過多,所以影響了近視情況的快慢!所以真的可以想像到如今做小朋友都很辛苦! 

各位,

我仲慘呀!

由聖誕假第一日開始,阿囝爸爸已經同我講佢會攪掂晒阿囝啲温習,叫我唔洗理,咁我見佢哋真係日日都温成三個鐘,梗係由得佢哋啦!

到上個星期六,我問阿囝爸爸温成點,佢話應該無問題.好啦,咁我八卦望吓佢哋温習嗰啲工作紙(係阿囝爸爸自製!),一睇我即時呆咗!

英文我未得閒理住,但中文温習原來淨係出詞語俾阿仔寫,唔怪得佢話無問題,我即時忍唔住話阿囝爸爸:"佢識寫晒啲字,係咪等如識造句.識答問題?你宜家叫佢去考試,佢無可能合格!"

結果係,我有咁耐風流有咁耐"折墮",呢幾日我連去廁所都唔得閒.諗起聽日就考中文,真係.........唉!!!!!!!

今朝叫阿囝爸爸英文真係要跟"行"啲,佢即刻話:"得啦,我有信心!"(之但係我對你無信心呢,阿囝爸爸!!!!!)

好驚呀!!!!!!

各位,

拿!呢鑊實行 "大預言",i have a hunch at the back of my mind, 佢明日會出條 "填寫賀咭"題既......

boygirl,

唔係化?咁快就近視?係咪真架?有無考慮take個second advice呀?介紹個眼科醫生比你好無?講真的,有需要pm我

overview,

我就定過抬水雷,事關我預左佢中文變 "炮灰"...

catalop8,

好彩我淨係幫頭幫尾&跟出跟入遮,d主打野就緊係留返亞水太搞掂啦...:loveliness:

[ 本文章最後由 亞水 於 08-1-4 00:05 編輯 ]

有個問題,我明白喇沙對學生有要求,但點講條suck豆loan都係得6歲咋播......有無小朋友返來話你知、老師叫佢不如唔好讀啦or上堂講亞xxx,你都有進步喎,都有xx分(梗係肥果隻啦),於是全班同學大笑....

呢d好似好hurt人自尊心咁播......睇來要搵日同老師傾傾先(無野既....,唔同我傾我咪同校長傾law,再唔係寫信比 arthur lee 問下佢law)

我豆丁果時,又聰明得去邊丫?

醒目開學勳章

其實係咪 La Salle is something more就唔知,但聽d朋友講,佢o地d小朋友o既小學都唔弱(壓力)!  

其中有兩個讀緊兩間唔同官小,小一每星期有中英數小測各一,下學期仲要每星期做剪報report,其中一個仲有d古怪功課e.g.要解"姨姨"o既meaning......

總之而家d小學就

至於exam.,"太子"一d都唔驚,因為佢今次係第一次(唔計上次test),唔知考得差會點。雖然上次test已經差,但冇report,佢唔知死。
咁樣,我呢個陪讀書o既"太監"就急死。

睇下d Reader課文啦仔----(15min後)"睇晒o勒!"
寫下d 中文生字啦仔 ----"唔駛o勒,我識晒o勒!"
咁默下啦仔----"唔好背默啦,咁多!"
咁默下生字啦仔----(默了一課生字後)"媽咪,唔好默住啦,我好tired呀!"

結果,我d鬧仔聲連對面屋都知佢exam.
睇怕今次d成績都

[ 本文章最後由 luvbobo 於 08-1-4 05:01 編輯 ]

我的仔仔一樣,近視情況嚴重左,由300多加到500多.

原文章由 boygirl 於 08-1-3 14:07 發表

哇!亞水!你個仔溫左幾個禮拜書!我前幾天才剛剛幫個仔開始溫,但咪又係溫到想死!其實係咪其他學校都係咁?睇你去邊間啦!有D壓力無咁大,咪溫得輕鬆D囉!但係傳統名校的LS,就一定係辛苦,我個仔剛 剛驗完眼,話哇!亞水!你個仔溫左幾個禮拜書!我前幾天才剛剛幫個仔開始溫,但咪又係溫到想死!其實係咪其他學校都係咁?睇你去邊間啦!有D壓力無咁大,咪溫得輕鬆D囉!但係傳統名校的LS,就一定係辛苦,我個仔剛 剛驗完眼,話近視情況嚴重左,而且是增幅勁快,她和我研究過,原因就是入左LS後,對眼用量過多,所以影響了近視情況的快慢!所以真的可以想像到如今做小朋友都很辛苦! ,而且是增幅勁快,她和我研究過,原因就是入左LS後,對眼用量過多,所以影響了近視情況的快慢!所以真的可以想像到如今做小朋友都很辛苦! 
DouglasMaMa :lol

我覺得吾一定有問題,星期五是writing,即是作文,要識字,識寫,先作到,我仔仔用口說得出句子,不過吾識寫,所以爸爸真是同他操詞語呀.

原文章由 cantaloup8 於 08-1-3 16:29 發表

各位,

我仲慘呀!

由聖誕假第一日開始,阿囝爸爸已經同我講佢會攪掂晒阿囝啲温習,叫我唔洗理,咁我見佢哋真係日日都温成三個鐘,梗係由得佢哋啦!

到上個星期六,我問阿囝爸爸温成點,佢話應該無問題.好啦,咁我八卦望吓佢哋温習嗰啲工作紙(係阿囝爸爸自製!),一睇我即時呆咗!

英文我未得閒理住,但中文温習原來淨係出詞語俾阿仔寫,唔怪得佢話無問題,我即時忍唔住話阿囝爸爸:"佢識寫晒啲字,係咪等如識造句.識答問題?你宜家叫佢去考試,佢無可能合格!"

結果係,我有咁耐風流有咁耐"折墮",呢幾日我連去廁所都唔得閒.諗起聽日就考中文,真係.........唉!!!!!!!

今朝叫阿囝爸爸英文真係要跟"行"啲,佢即刻話:"得啦,我有信心!"(之但係我對你無信心呢,阿囝爸爸!!!!!)

好驚呀!!!!!!
DouglasMaMa :lol

亞水,呢D嘢唔會係响一年級發生啩??

原文章由 亞水 於 08-1-4 00:19 發表
有個問題,我明白喇沙對學生有要求,但點講條suck豆loan都係得6歲咋播......有無小朋友返來話你知、老師叫佢不如唔好讀啦or上堂講亞xxx,你都有進步喎,都有xx分(梗係肥果隻啦),於是全班同學大笑....

呢d好似好hurt人自尊心 ...

亞水,

我囝囝開學初期都試過返來講我知,老師喺堂上話佢全班執書包最慢,好"me more".之後全班笑佢.囝囝都有唔開心.我即刻正面啲同佢講老師話你係想你改進,做得好就讚,做得唔好就"話"!而同學笑佢係幼稚,個個都會做錯事俾老師閙,笑來笑去好無聊,亦都唔尊重人!
佢宜家諗通好多啦!

我同意遇到呢啲情形會傷自尊心,但我又會阿Q啲咁睇,呢個係人人成長必經階段,我哋家長要幫佢調節心理,慢慢佢會變得"硬淨",無咁易影響情緒同自我形象.

原文章由 亞水 於 08-1-4 00:19 發表

呢d好似好hurt人自尊心 ...

回覆 #1 cantaloup8 的文章

agree. 小朋友可能更加會自強, 努力d, 唔好衰比人睇.
亞水: 你同老師校長投訴都無用, 都係口吻一至:讀唔上不如早d退學.

[ 本文章最後由 overview 於 08-1-4 11:59 編輯 ]

咁多位,我都係 "申"下啫,唔通真係縮沙咩??

boygirl:仲博緊命,夜d PM你.

ha 兄,好久不見, 令公子派彩作實未??
做咩貼我張靚仔相出來

咁多位,我都係 "申"下啫,唔通真係縮沙咩??

boygirl:仲博緊命,夜d PM你.

ha 兄,好久不見, 令公子派彩作實未??
做咩貼我張靚仔相出來

boygirl :收貨,簽收唔該。
Iuvbobo:我唔知點解呢,覺得你同你家大少d對白呢,好熟口熟面咁
357:鞋...你估我真係思覺失調發作 (呢個可能係事實 ...),先至up D咁野咩......亞ha8mo兄,你係過來人,指點下點做好播.....
DOUGLASMAMA: 小一就500度 ??唔係化?真係要諗諗and搞搞佢喎.....由衷祝好

原文章由 亞水 於 08-1-4 23:40 發表
boygirl :收貨,簽收唔該。
Iuvbobo:我唔知點解呢,覺得你同你家大少d對白呢,好熟口熟面咁
357:鞋...你估我真係思覺失調發作 (呢個可能係事實 ...),先至up D咁野咩......亞ha8mo兄,你係過來人,指點下點 ...

亞水兄 :

收到貨了,十二分謝謝!
‹ 上一主題|下一主題