用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章八 (07年12月-08年1月) ...
樓主: Odin
go

「家長發問及閒聊區」舊文章八 (07年12月-08年1月) [複製鏈接]

如你真係覺得有問題想搵老師傾, 可以主動打電話俾老師, 相信開學時家長會校長同老師都甘講過.
要到老師自己搵你就一定係大鑊野啦!
原文章由 boygirl 於 08-1-16 19:47 發表

zz,
!由早上開始? 咁如果要番工,點算呀?時間有冇得改架?因為那天真的要番工! 講真,我等了這一天好耐啦!由開學到現在,老師都冇真真正正和我講個仔的情況,上次測驗後的家長日,又是校長講,回到班房又全班講,平時又冇話 ...

我都係要返工,平時無時間做義工,所以都係好想知但又真係唔知囝囝喺學校的情況,老公又話老師無投訴咪即係一切正常囉,總之佢話返學開心就得啦!

但我都係忍唔住趁上次學校旅行問咗老師一句,老師話ok無問題,我已經即刻收聲,費事老師覺得我係"問題"家長!

原文章由 boygirl 於 08-1-16 19:47 發表

zz,
!由早上開始? 咁如果要番工,點算呀?時間有冇得改架?因為那天真的要番工! 講真,我等了這一天好耐啦!由開學到現在,老師都冇真真正正和我講個仔的情況,上次測驗後的家長日,又是校長講,回到班房又全班講,平時又冇話 ...

你醒目 識趁旅行時問.我多數在開學時第一次家長會問,早d去 or 家長會完係班房最尾果個走.如有需要我亦都會打電話找班主任.我都係要返工,所以一有機會見到班主任,我一定唔會放過任何機會.

原文章由 cantaloup8 於 08-1-17 12:04 發表
我都係要返工,平時無時間做義工,所以都係好想知但又真係唔知囝囝喺學校的情況,老公又話老師無投訴咪即係一切正常囉,總之佢話返學開心就得啦!

但我都係忍唔住趁上次學校旅行問咗老師一句,老師話ok無問題,我已經即刻 ...

日子就冇得改,時間就可以改,當然要視乎你們班的情況,如果十個8個都話要最早,安排上一定有難度.如果你請假有困難,你試下同老師溝通,我見過有人見完老師後才返工.

zz,

原文章由 zz 於 08-1-17 13:42 發表
日子就冇得改,時間就可以改,當然要視乎你們班的情況,如果十個8個都話要最早,安排上一定有難度.如果你請假有困難,你試下同老師溝通,我見過有人見完老師後才返工.

...

我兒子是P4,請問最早可以約幾時見老師,因為我請不到假。

我只知d老師7:45am已回到學校.希望幫到你.

原文章由 cc489 於 08-1-21 12:41 發表

我兒子是P4,請問最早可以約幾時見老師,因為我請不到假。

考試已過了咁耐,但囝囝個班都未派過試卷,是生是死也不知!:cry: 我聽隔離班已派了一大部份科目,有冇第二班都好似我們咁,仲未派試卷呀!有冇家長知究竟老師點解仲未派卷架? 唔係真的要等到家長日呀?

某d老師忙緊金禧表演綵排,他們很繁忙,所以暫未派試卷.而且d考試卷是限定1 or 2位老師改晒全級,例如英文卷是由1至2位英文老師改晒A-F班d卷,都幾需時.

你囝果班d老師可能有項目要負責,所以未派卷.我估下星期就會開始派架la.

原文章由 boygirl 於 08-1-24 11:04 發表
考試已過了咁耐,但囝囝個班都未派過試卷,是生是死也不知!:cry: 我聽隔離班已派了一大部份科目,有冇第二班都好似我們咁,仲未派試卷呀!有冇家長知究竟老師點解仲未派卷架? 唔係真的要等到家長日呀? ...

[ 本文章最後由 zz 於 08-1-25 10:47 編輯 ]

原文章由 zz 於 08-1-24 13:30 發表
某d老師忙緊金禧表演綵排,他們很繁忙,所以暫未派試卷.而且d考試卷是限定1 or 2位老師改晒全級,例如英文卷是由1至2位英文老師改晒A-F班d卷,都幾需時.

你囝果班d老師可能有項目要負責,所以未派卷.我估下星期就會開始 ...

點解D試卷不是個班的科任教就改番自己班的嗎?咁老師又點知自己教成點呀? D學生錯D乜呀?不是改卷時就容易看到嗎?但是我見隔離班某D科目都派五五六六喎,咁個幾 科應該改了吧!
點解仲唔派!

D卷又不可以帶回家,靠個仔講個D分又未必可靠,係咪真係要等到家長日先知D小朋友的成績呢?!

原文章由 boygirl 於 08-1-25 14:29 發表

點解D試卷不是個班的科任教就改番自己班的嗎?咁老師又點知自己教成點呀? D學生錯D乜呀?不是改卷時就容易看到嗎?但是我見隔離班某D科目都派五五六六喎,咁個幾 科應該改了吧!
點解仲唔派! ...

重有成個月先知結果,真係等到頸都長啦!
不如統計吓有咩卷派左呀!我講先:
1A  -  只欠 中文寫作 & 普通話未派

[ 本文章最後由 jeffhon 於 08-1-30 00:28 編輯 ]

亞水仔up到唔湯唔水,我都唔知有幾堅.....

1C - reading/eng. dict./chi.dict./ maths

boygirl:

唔使咁緊張喎,arm arm先開閘,幾時得到轉彎入直路丫,放鬆d啦,使乜又話要生、又話要死,又話刀仔拮大脾?

有排跑啦,大家比心機啦,下化?

原文章由 jeffhon 於 08-1-28 23:45 發表
重有成個月先知結果,真係等到頸都長啦!
不如統計吓有咩卷派左呀!我講先:
1A  -  Sci /Reading/Eng Dict/Chi Dict

亞水,

我囝囝話1C所有卷都派晒啦,佢已經講晒分數俾我知,不過可信程度唔知有幾高:tongue: :tongue:

原文章由 亞水 於 08-1-29 22:39 發表
亞水仔up到唔湯唔水,我都唔知有幾堅.....

1C - reading/eng. dict./chi.dict./ maths

boygirl:

唔使咁緊張喎,arm arm先開閘,幾時得到轉彎入直路丫,放鬆d啦,使乜又話要生、又話要死,又話刀仔拮大脾?

有排跑啦,大家比心機 ...

cantaloup8,

係都唔奇,事關亞水仔講野不嬲一舊舊,唔清唔楚咁....唯一係叫好彩既,就係仲未講到有科肥佬比我聽

無野好諗,疊埋心水見老師,兼夾等照肺

原文章由 cantaloup8 於 08-1-30 16:01 發表
亞水,

我囝囝話1C所有卷都派晒啦,佢已經講晒分數俾我知,不過可信程度唔知有幾高:tongue: :tongue:
‹ 上一主題|下一主題