用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島西選港島東Band 1中學(張祝珊英中)
go

港島西選港島東Band 1中學(張祝珊英中) [複製鏈接]

張祝珊今年好似冇面試, 唔知點揀學生入去?

我個仔d同學今年有兩個跨區(我地係南區)派左入去, 一個P.5考第3一個考第10到, 兩個都冇面試. 兩個都好似係第二志願.
原帖由 Heart 於 08-10-2 15:27 發表
Hi Littlekidult,

我看此校收生的資料,非常着重成績次第,但不像其他的Top校般要求相當比重在體艺比賽方面的表現.

Cmanli

"申請所提及的中學自行派位的學生,個個都是Band one,到時只有學校才有選擇權."
這個絕對正 ...

最多本校學生升讀之首5間英文中學︰
聖公會呂明才中學
聖嘉勒女書院
英皇書院
英華女學校
聖公會鄧肇堅中學

升讀以英語授課中學包括︰
拔萃女書院香港真光中學
英皇書院聖保羅男女中學
皇仁書院嘉諾撒書院
香港華仁書院保良局第一張永慶中學
嘉諾撒聖方濟書院聖公會呂明才中學
聖公會鄧肇堅中學英華女學校
嘉諾撒聖心書院聖士提反女子中學
聖類斯中學聖嘉勒女書院
張祝珊英文中學匯基書院(東九龍)
港大同學會書院賽馬會體藝中學
高主教書院聖保羅書院
聖士提反書院

各班升讀英文中學概況︰

班別

6A

6B

6C

6D

6E

人數

已知King's 8個(幾日前d同學話有5個入精英班), QC 3個, 張祝珊 2個, 華仁(香港) 1個(因為大部份揀 King's 先..), 英華都幾多, 不過唔知幾實數.

原帖由 Heart 於 08-10-2 17:04 發表
多謝你們各人的樂意分享.因本人發表內容的原故而造成任何誤解或爭辯,唔好意思.

那麽,打個比喻,CCSS可與那所中西區中學相若呢?

Littlekidults,

您兒其他 band one 的同學仔分別往那里去?方便透露嗎?

Ht ...

其實點解唔考慮st.joseph college呢(不過都好似幾大兢爭)? 我覺得佢好過鄧xx或者聖公會呂明才喎.
原帖由 lky3107 於 08-10-3 16:14 發表
雖然小兒尚未咁快上中學, 但因為他也是中西區, 所以好有興趣看看你們的經驗.

本人也感中西區中學多是直資, 若不想入直資及不想入天主教學校, 真係無咩選擇. 若選沒有宗教的就只有Kings, 但kings也不易入.

張祝 ...
‹ 上一主題|下一主題