用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選讀理科或文科也殊途同歸?
go

選讀理科或文科也殊途同歸? [複製鏈接]

冷眼旁觀:一窩蜂讀商科
03/10/2008  與 一 所 Band 1 ( 第 一 組 別 ) 學 校 的 校 長 一 席 話 後 , 我 確 認 了 下 述 現 象 , 那 就 是 在 最 近 數 年 , 成 績 較 好 的 中 學 生 , 都 一 窩 蜂 的 以 投 身 金 融 界 為 目 標 。 他 們 不 約 而 同 作 出 以 下 選 擇 : 無 論 會 考 選 讀 理 科 或 文 科 , 考 畢 會 考 , 成 績 超 過 二 十 分 的 , 馬 上 報 讀 生 商 學 院 , 轉 讀 商 科 , 希 望 高 考 成 績 不 俗 , 可 進 入 大 學 的 財 經 學 系 及 商 學 院 。 決 定 原 校 升 讀 的 同 學 也 一 樣 , 物 理 、 化 學 都 不 選 了 , 在 中 六 放 棄 理 科 , 改 讀 經 濟 和 會 計 , 考 畢 高 考 , 第 一 志 願 也 是 經 濟 金 融 學 系 , 讀 工 商 管 理 學 士 課 程 。
尖 子 的 選 擇 也 沒 分 別 。 在 會 考 摘 五 至 六 個 A 的 學 生 被 大 學 垂 青 , 讀 畢 中 六 可 透 過 尖 子 計 劃 早 一 年 入 讀 大 學 , 這 些 聰 明 學 子 , 有 部 分 讀 醫 , 但 大 都 選 擇 工 商 管 理 , 或 經 濟 與 法 律 的 雙 學 士 課 程 。 我 問 這 位 校 長 : 當 社 會 上 「 讀 到 書 」 的 人 都 投 身 金 融 界 , 志 願 是 當 投 資 銀 行 家 , 設 計 衍 生 工 具 , 向 投 資 者 推 銷 高 風 險 金 融 產 品 , 目 標 是 爭 取 十 二 個 月 花 紅 , 這 將 會 是 個 怎 樣 的 社 會 ? 如 何 確 保 尖 子 同 學 擁 有 反 思 能 力 和 道 德 操 守 ? 當 社 會 上 成 績 最 好 的 學 生 都 不 選 擇 人 文 和 社 會 學 科 , 不 懂 歷 史 , 不 懂 欣 賞 藝 術 , 只 懂 賺 錢 ( 希 望 不 是 不 擇 手 段 的 賺 錢 ) , 而 金 融 業 又 是 如 此 大 起 大 跌 的 行 業 , 像 今 次 金 融 海 嘯 , 不 少 投 資 者 損 失 慘 重 成 為 苦 主 , 而 財 技 高 手 本 來 年 薪 千 萬 , 也 即 時 成 為 冗 員 。 這 就 是 機 會 處 處 , 社 會 能 持 續 發 展 ? 校 長 只 好 苦 笑 道 , 在 這 一 窩 蜂 向 金 融 界 傾 斜 的 心 態 下 , 學 校 做 到 的 不 會 很 多 。 但 願 學 校 能 盡 責 任 , 讓 同 學 能 夠 擁 有 起 碼 的 誠 信 和 基 本 的 是 非 分 辨 能 力 。 今 次 金 融 海 嘯 , 對 這 批 自 命 不 凡 、 以 為 甫 畢 業 就 有 年 薪 百 萬 的 尖 子 同 學 , 是 淋 了 一 盆 冰 冷 的 水 。 我 認 為 , 讓 他 們 反 思 就 業 前 景 , 在 未 入 行 前 清 醒 一 點 , 未 嘗 不 是 好 事 。

原文自東方日報龍門陣
   0    0    0    0

回覆 # 的文章

香港地是個拜金主義的地方, 成功的定義是你有多少家財, 屋有幾大. 傳媒多報導金股, 学生怎會不將成功與金錢掛勾呢.

其實當自己的兒女能成為一位有愛心, 有責任感, 有幸福的家庭. 這己經是做父母最大成就. 我家是富有之家, 但可以伴着兒女一起成長, 與他們一起渡過一个一个的難關, 一起分享學校及同學的點滴. 不是一个很好的回億嗎?

原帖由 ganway303 於 08-10-6 10:20 發表
其實當自己的兒女能成為一位有愛心, 有責任感, 有幸福的家庭. 這己經是做父母最大成就. 我家是 ...

十分讚同.
我也是朝著這方向去教育兒女, 身教重於言教.
見很多父母, 自己行為根本就是個壞榜樣, 只羨慕別人得到多少, 卻從來沒檢討自己曾付出多少時間, 心機去教導子女.

我最近跟女兒說, 長大後投身教育工作也是個不錯的選擇呢!

觀乎現今尖子, 非尖子一窩蜂投身金融行業, 教育工作, 就落在大部份成績次一級, 或以謀生為理由的教育工作者手上. 難怪英文教不好, 中文又教不好了。
凡事有因才有果。

簽名被屏蔽

有時人棄我取先係至勝之道, 個個都讀金融, 邊有咁多職位呀.  孩子選咩科都係要睇佢既興趣同能力.

眼見朋友同事嘅仔女,讀完大學都唔係做番想入的行業,展轉一,兩年後不是做地產經紀,便是銀行投資顧問,我問他們可喜歡這工作,答案都是不; 但又不願意嘗試在朋友的公司當個見習主任之類的職位,父母更加無奈、無言。

HI!

我覺得準大學生應先考慮興趣再說出路, 除非真的要大學畢業後要擔起成頭家, 否則不要強迫自己讀3-4年不喜歡的科目, 要你睇3年不喜歡看的書,你會點!!

我個仔會考成績是可以入到恆商, 但真的對商科完全沒興趣, 所以唔跟D同學走.

如果只是為出路及賺錢, 無興趣都要讀,一定讀得好辛苦,所受的壓力也比其他人大 .
仲有, 畢業後唔包找到一份高薪厚職, 要知道天時,地利,人和, 缺一不可. 運氣和際遇也是非常重要的.

這一場金融海嘯, 真是對準大學生們一次重要的提示. 每行行業都會有危機, 唔係多人爭的, 自己就要去爭.

:)

我女兒原本對商科有些興趣, 放榜前還特地參加恒商open day, 實地了解一下恒商情況, 她有幾個師姐也在恒商就讀, 今年是第二年了, 提供很多有用意見.
但參觀完恒商後, 她的心態有所轉變, 她的會考成績原本是可以優先取錄, 放榜當天, 還是決定留在原校直升。
她想多給自己一些機會, 思想自己真正興趣所在。
很多大學生, 將來職業不一定跟自己所修科目有關。原因是, 為了進入大學門檻, 不惜將自已興趣放棄, 為求一張門票, 取得學士學位而已。
這一場金融風暴, 正正可讓那些學生反省, 到底求學目標是甚麼.
港大校長在女兒學校畢業禮上說, 學生們要問自已將來能給社會付出些甚麼, 而不是在社會上取得甚麼。

有多少家長跟同學思維這樣清晰呢 ? 。。。 所以我從來不會左右孩子的選科決定

還未到要選科的日子,有些學校已安排相關的講座,讓初中同學有機會開始接觸選科的重要事項及一些近年數據,也有安排畢業生分享過往經驗,雖然都離不開大勢所崔,卻得到學生及家長的高度評價。

我都冇, even 佢想讀文科 and 讀社工我都ok,唔會話出路少,叫佢唔好讀.最重要係佢有正確目標就得.

原帖由 2bzmummy 於 08-10-7 18:26 發表
有多少家長跟同學思維這樣清晰呢 ? 。。。 所以我從來不會左右孩子的選科決定

我也同意妳所說, 路是由佢地行, 父母們只可
背後支持, 只要他們用心讀便是了. 大學也不是容易入得到的, 我們要欣賞他們, 錢掛帥會令他們想Y

原帖由 kaan 於 08-10-6 14:34 發表

十分讚同.
我也是朝著這方向去教育兒女, 身教重於言教.
見很多父母, 自己行為根本就是個壞榜樣, 只羨慕別人得到多少, 卻從來沒檢討自己曾付出多少時間, 心機去教導子女.

我最近跟女兒說, 長大後投身教育工作也是 ...

ganway303 and kaan

本人十分讚的同你們的想法,也希望兒子能找到自己人生方向,盡力貢獻社會。

其實選咩科, 好大程度由我地(家長)決定, 有好多家長都希望子女以後生活無憂, 見到做投資/銀行/金融易揾錢, 咪想子女做果行, 如果子女成績夠好既話, 更加唔想d子女做工程/社工等....好少會由子女興趣方面出發去考慮.
不過我地就唔會咁諗, 反而唔想佢入金融行業, 只要佢地鐘意/開心同養得起自己, 己經足夠......

原帖由 kaan 於 08-10-7 13:56 發表
我女兒原本對商科有些興趣, 放榜前還特地參加恒商open day, 實地了解一下恒商情況, 她有幾個師姐也在恒商就讀, 今年是第二年了, 提供很多有用意見.
但參觀完恒商後, 她的心態有所轉變, 她的會考成績原本是可以優先 ...

觀乎現今尖子, 非尖子一窩蜂投身金融行業, 教育工作, 就落在大部份成績次一級, 或以謀生為理由的教育工作者手上. 難怪英文教不好, 中文又教不好了。
凡事有因才有果。

我侄仔同我話有個15A的(会考10A,高考5A)投入教育事業,阿大間學校最近都有係哈佛、牛津的畢業生入來教幾年。但可惜,這是極少數。

當一行業充斥着成績次一級, 又想穩吃大茶飯為由的人之患,想入行嘅人,冇咁上下之"水準"和"EQ",係唔會入嘅。

據我所知, i-bank 高層first degree 大多讀 math, physics, engineering, chem, integrated science, 等等; 通常到second degree 才讀econ, mba, law, accounting, etc.

老師話佢地選科最緊要係選佢地自己有興趣黎讀, ng好選將來做咩咩工作, 要有興趣至讀得好架
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

唔好意思, 想更正少少....如果對某工作有興趣, 應該選有關科目.  不應該為多工作機會而選科!

原帖由 0120 於 09-7-4 10:49 發表
老師話佢地選科最緊要係選佢地自己有興趣黎讀, ng好選將來做咩咩工作, 要有興趣至讀得好架
~easybring~

回覆 8# MICHAELGO 的文章

講得好岩~
佢地鐘意咩科係佢地既自由
應該放手俾佢選擇
‹ 上一主題|下一主題