用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 身教
go

身教 [複製鏈接]

中秋節之前的一個星期日我地一家四扣去了玩猜燈謎, 當差不多時間到的時候(當時我家已交了答案) 我坐在一邊竟然發覺了有個小妹妹在對答案的姐姐背後偷睇答案而且還是睇了好多題. 初初以為只係小妹妹(約11/12歲)自己偷睇, 原來是她的DADDY都有份,還在SUPPORT佢. 當時我見到都眼凸凸, 原先在燈謎開始的時間我見那位先生還係咁叫自己D女自己諗, 知道個答案都唔講要D女自己諗,答到幾多題都係自己諗出嚟既我講答案比你知都無用. 仲以為佢做得好啱啦......點知....原來都係講一套做一套.  我後來忍不住同個妹妹講唔好再睇啦. 佢先至走開. 不過佢走去同佢DADDY講, 佢DADDY就走去我側邊講個個都係炒架啦, 有咩咁出奇.   噢!我的天呀!到底佢知唔知自己錯係邊呀!還要一D悔意都無. 當然啦猜燈謎只係玩下動下腦答到幾多題都唔係問題, 但係唔係咁麻.
做家長的一定要身教呢D成日都有人講啦, 我都知講就容易做就難, 但呢位家長既身教方法我唔係好同意.
   0    0    0    0
yylrso

簽名被屏蔽

關于這個問題,作為老師的我太有感觸了,很多小朋友壞習慣一大堆,但是經過了解,不是孩子的問題,是父母沒有教他們,或者教的是錯的。很多父母只是想孩子學好英文,學好鋼琴,卻沒有想過培養好的品德,性格,習慣更為重要。
真的希望更多的家長能體會到這些情商教育的重要性。

簽名被屏蔽

嗯,當然有些孩子家教很好!上門上課,她會問我要喝什么?她會倒杯水給我。
有些家長甚至都不會這樣問。

我覺得依家d人太功利主義,就好似毒奶事件咁,個個都係向$看,為自己。攪到d家長都不知不覺間將d錯誤思想及行為灌輸左俾自己既小朋友。真係難以想像日後既世界!

各位,

你們好! 看見這身教問題, 我有兩個小朋友, 大嘅讀小一細嘅讀k2, 响禮貌方面大仔會懂得同別人打招呼但係細仔我點樣教佢, 佢都係好唔願意出聲, 我試過用軟硬功都係擰咩臉唔啋你噃! 有時嬲到要迫佢講, 佢會擰轉臉話講咗囉!實質根本係無出過聲! 你話係咪比你激死! 反而,哥哥見到人會自動同人打招呼,唔知點解細仔教極都唔聼嘅? 係咪我用嘅方法錯誤嗎? 能否請指教一下嗎?:D 謝謝!

原帖由 winwin_chai 於 08-10-5 23:10 發表
各位,

你們好! 看見這身教問題, 我有兩個小朋友, 大嘅讀小一細嘅讀k2, 响禮貌方面大仔會懂得同別人打招呼但係細仔我點樣教佢, 佢都係好唔願意出聲, 我試過用軟硬功都係擰咩臉唔啋你噃! 有時嬲到要迫佢講, 佢會擰轉 ...

這種情況,你先不要逼迫他,否則他產生逆反心理,以后更難教導。這一段時間你先不要管這個問題,由他,然后觀察一下反應,因為有的小孩子調皮,或者不聽話是為了引起家長的注意,你不重視了,反而就正常了。

另外你是否有和他談過他為何不愿打招呼啊?問清楚了,對癥下藥會比較好。

還可以告訴老師,當然不是告狀,是讓老師潛移默化的影響他。有時候我做tutor的小朋友不聽他們媽媽的話,可是我跟他們講的,他們就會聽。

試一下了。

係ar
有時有d嘢
老師講、好過家長講一佰倍

原帖由 00adafan 於 08-10-5 16:53 發表

有些父母好好家教:
我係社區中心見過一對小兄弟,阿哥罵佢阿媽係蠢材,我即刻罵那小孩,點可以這樣罵阿媽,個阿媽立刻咁話:個衰仔成日都係咁,於是,我便叫她要罰那個小朋友,最後,她便罰那對小兄弟罰企,(連弟弟都罰一起)。
還有一次,我 ...

住在我家隔壁的一位中年女子,經常罵她自己的年邁的母親,細數著老母兒時對她怎樣怎樣的,還曾出手掌摑其母及把年邁的母親推倒在地上...!雖不知她是因為更年期、情緒病還是純粹想逼走其母,但是報應就在眼前:其孻子的個性就是和她一模一樣,對父母兄長都是呼呼喝喝的,「冇大冇細」,真可謂「現眼報」了!

原帖由 citadel 於 08-10-6 13:31 發表

住在我家隔壁的一位中年女子,經常罵她自己的年邁的母親,細數著老母兒時對她怎樣怎樣的,還曾出手掌摑其母及把年邁的母親推倒在地上...!雖不知她是因為更年期、情緒病還是純粹想逼走其母,但是報應就在眼前:其孻子的個性就 ...

對呀, 我常常應為如果自己都不對老人家好, 將來自己的子女都不會對自己好. 所以我現在都會教導自己的孩子要親親老人. 如每星期我們都會一家人回99家食飯啦, 和公公飲下午茶, 天氣不好的時候在他們面前打電話慰一下他們等等. 這些都可以令他們知道這樣做是平常不過的事情. 希望到日後都會跟隨.
老人家對社會都有貢獻, 沒有他們那有我呢?
但做父母的又不要對子女太苛刻要求他們時常倍伴左右, 各人都有各人的生活, 大家都是一個個體. 這些我都希望將來我能做得到.
yylrso

各位,

看見你們的提議我會嘗試去教他, 謝謝!

我仔仔小時侯也不願和別人打招呼, 但後來他見到人都懂得怎樣做??  現在又大了, 可能害羞, 我就跟他說如果你害羞望着別人, 那麼你可以微笑着對他們揮揮手, 這等如 say hi, 起碼都有反應嘛!

Agree! 這種事情一定逼不得的。慢慢引導自然就會好了。

原帖由 confidentbb 於 08-10-8 13:48 發表
Agree! 這種事情一定逼不得的。慢慢引導自然就會好了。

我孩子又是不願跟人打招呼, 他要很熟稔才主動, 其實是他性格問題, 因為在家他很多說話, 但一外出就很少說話, 所以要佢大聲打招呼真的不易, 但街外人不知他害羞的性格便以為他沒禮貌, 都會令我尷尬

原帖由 紫蘿蘭 於 08-10-8 16:34 發表

我孩子又是不願跟人打招呼, 他要很熟稔才主動, 其實是他性格問題, 因為在家他很多說話, 但一外出就很少說話, 所以要佢大聲打招呼真的不易, 但街外人不知他害羞的性格便以為他沒禮貌, 都會令我尷尬 ...

這就是看你如何接受不同的孩子了!
每個人都有自己不同的個性特點,一定要讓他明白,不管他是什么樣的,你都很愛他,但是你也要告訴他你的煩惱,當他是大人,他也會因為愛你而改變。

原帖由 紫蘿蘭 於 08-10-8 16:34 發表

我孩子又是不願跟人打招呼, 他要很熟稔才主動, 其實是他性格問題, 因為在家他很多說話, 但一外出就很少說話, 所以要佢大聲打招呼真的不易, 但街外人不知他害羞的性格便以為他沒禮貌, 都會令我尷尬 ...

我有兩個小朋友, 大的細個的時候永遠不會和別人打招呼有時還會站在我的身後. 初初我都以為佢無禮貌,還覺得不好意思, 後來才知道佢在焦慮症. 現在的情況已經好了很多, 雖然佢都不是每一次都會同人打招呼, 但起碼我叫佢佢都會叫人.
我不是說你的小朋友有焦慮症,而係我覺得有時小朋友不主動打招呼都好睇大人有無以身作則. 就算小朋友不很叫都不應指責或一定要佢叫,可能小朋友有佢地既關難而佢又不懂表達. 不過只要你很以身作則終有一日佢會受你影響.

yylrso

各位,

我已經嘗試你們提議的方法都ok喇! 而我曾經靜靜地問過佢點解唔同人打招呼? 原來佢係話自己害羞噃!都唔知係真定假, 但我身為媽咪次次見人都會同人打招呼微笑(用自己嘅行為令佢明白)而細仔曾經問過我點解你這樣做呀? 我就解釋呢啲叫做禮貌但佢明白啊! 但奇就奇在佢時叫時唔叫. 不過我會慢慢來希望佢會懂事啦!

winwin_chai

你做得好好, 繼續努力!你會漸漸發覺佢會有所改變.
yylrso

yylrso,

多謝你嘅鼓勵! 我會繼續嘅! 依家日日都要提醒細仔如果見到人要點樣做, 好搞笑佢好似急口令講哂出黎但做就好鬼細聲好似蚊滋聲噃!但都算好架啦! 嘻嘻!

另外, 我大仔讀小一佢有個同學仔都係住同一屋苑, 佢個仔都幾曳, 個媽咪次次同阿仔講嘢個仔就眉頭打埋一齊仲同佢媽咪講:你好煩呀!你唔好講嘢你好多嘢講! 但個媽咪就話知啦知啦唔問唔問. 嘩!我聼完之後岳咗一然, 我同個媽咪講你點可以叫阿仔同你這樣講嘢? 佢居然話:唔緊要無所謂啦!  你知啦!我好想講叫佢好好教仔但好難開口因為唔知道人地鍾唔鍾你多管閒事嗎? 所以, 我都怕我個仔同佢玩埋一齊!
‹ 上一主題|下一主題