用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 身教
樓主: yylrso
go

身教 [複製鏈接]

winwin_chai,
其實每個家庭都有每個家庭的生活方式,外人係好難理會. 我記得有一次學校家教會去旅行(當時我囝囝讀p.2)大家玩集體遊戲, 因為囝囝比較內向, 所以好少會同其他陌生人玩. 我經過一番努力這次囝囝終於肯同其他級別的小朋友玩. 因為佢唔係好識玩所以佢就輸了,但同佢一組的大哥哥就大聲話佢唔識玩就唔好玩啦! 囝囝就立刻咸左出嚟, 我就走過去同個大哥哥講佢未玩過所以唔識, 你唔應該咁話佢. 大哥哥的父母都在場都見到, 但佢地就無向囝囝道歉. 我即時同囝囝走開一邊安撫了他, 但我再點叫佢都唔肯再出去玩. 當時我都好唔開心, 點解你地做父母會咁樣, 自己個囝就可以蝦人地個囝反過來的時候你地會否和我一樣感受呢?
yylrso

yylrso,

當我見到這些情況我通常會拉開自己個仔去解釋這樣做係唔啱嘅! 同埋你嘅情況我大仔大概三歲嘅時候遇過啦! 我住嘅屋苑有個嬰兒到四歲嘅遊戲室, 個次居然有啲六七歲大嘅小朋友入黎玩(佢地嘅媽咪都係到), 而我個仔好鍾意同啲大哥哥一齊玩, 當我仔玩唔到嘅時候就好大聲話我個仔, 我仔仔當堂呆住在, 跟住實係話個小朋友唔可以這樣態度對佢地!  你知道嗎? 我一路係度講佢媽咪係度睇戲睇住我係點講嘢! 我講完行開之後, 嗰個媽咪係度望住我,好似話我做咪話佢個仔喎! 你話佢啲態度係咪有問題? 之後我即刻叫個仔以後唔好係呢度玩!!

當然, 人地嘅家事外人係唔可以插手, 但眼見我仔嘅同學仔對佢媽咪嘅態度, 我係有些少睇唔過眼, 我曾經提醒個媽咪要好好管教小朋友, 佢明白後又係一樣, 所以依家再見到呢位媽咪我都無再講囉! 我相信佢會知點做同明白嘅!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題