教育王國

標題: 馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部 [打印本頁]

作者: Gabrielma    時間: 08-10-3 17:37     標題: 馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部

今日3pm幫囡囡到馬基交表, 原來已排到#203, 今年要入馬基要比去年困難, 希望各家長好運可以1st round入到.
作者: YeungSiuB    時間: 08-10-4 23:03

請問知唔知多唔多20分或25分既申請呢?

果日收表位小姐講舊年自行收生收左17x份申請。今年出生率低左返而仲收多左咁多份表。

原帖由 Gabrielma 於 08-10-3 17:37 發表
今日3pm幫囡囡到馬基交表, 原來已排到#203, 今年要入馬基要比去年困難, 希望各家長好運可以1st round入到.

作者: tramtram    時間: 08-10-5 13:09

大家好.

睇完今年數字, 心情有驚有喜, 驚 - 當然係囡囡入唔到.
喜 - 就係可以見到學校越來越受歡迎, 證明校長, 老師...等等努力漸有成果, 同時得到一班好似大家咁熱心團結家長支持, 學校一定會越來越進步.

願主保守大家平安順利入選.

原帖由 Gabrielma 於 08-10-3 17:37 發表

作者: nokpa    時間: 08-10-6 10:59

咁我地班已經讀緊馬基的家長,咪更開心!
希望你哋都如願以償,入到馬基啦!

原帖由 tramtram 於 08-10-5 13:09 發表
大家好.

睇完今年數字, 心情有驚有喜, 驚 - 當然係囡囡入唔到.
喜 - 就係可以見到學校越來越受歡迎, 證明校長, 老師...等等努力漸有成果, 同時得到一班好似大家咁熱心團結家長支持, 學校一定會越來越進步.

願主保 ...

作者: tramtram    時間: 08-10-6 12:00

thanks

我都好想加入妳地大家庭.

大家有什麼料 ??? 拜託通知聲
心急人.

原帖由 nokpa 於 08-10-6 10:59 發表
咁我地班已經讀緊馬基的家長,咪更開心!
希望你哋都如願以償,入到馬基啦!

作者: yan0203    時間: 08-10-9 20:38

我個仔很定1st round實入唔到啦!  因為阿仔得15分
作者: Mikiwong    時間: 08-10-9 22:58

yan0203,

不要灰心, 我亞女都係第二輪第一志願先抽到!

原帖由 yan0203 於 08-10-9 20:38 發表
我個仔很定1st round實入唔到啦!  因為阿仔得15分

作者: PUKU    時間: 08-10-10 12:41

我仔仔都係得15分,這次都預佐唔得,但必須要試,希望11月會有好消息 就好啦。
作者: yan0203    時間: 08-10-13 10:56

Mikiwong,

希望得啦!  你亞女是否第二輪甲乙部都填第一志願呀?  你亞女是否讀緊小一, 開唔開心?

原帖由 Mikiwong 於 08-10-9 22:58 發表
yan0203,

不要灰心, 我亞女都係第二輪第一志願先抽到!

作者: Mikiwong    時間: 08-10-13 22:35

yan0203,

係呀, 第一輪及第二輪甲乙部都係填馬基為第一志願,因為一心想入馬基囉!

從佢既表現就沒有顯露太大既興奮,但問佢鍾唔鐘意返學,佢就話鍾意,問佢點解?佢答話學校好大 ,不過最初上學就有D疲倦囉, 不過已開始習慣lu.  

原帖由 yan0203 於 08-10-13 10:56 發表
Mikiwong,

希望得啦!  你亞女是否第二輪甲乙部都填第一志願呀?  你亞女是否讀緊小一, 開唔開心?

作者: kellychu84    時間: 08-10-31 11:27

我地上年都係得15分
第一輪20分都要抽
只好等...

第二輪甲乙部都填第一志願, 得左
你地一定要填第一志願呀, 如果唔係冇得叩門見架
作者: PUKU    時間: 08-11-21 18:56

星期一就有結果啦,雖然只得15分,機會等如零,但都好緊張,希望會有奇蹟出現。

原帖由 kellychu84 於 08-10-31 11:27 發表
我地上年都係得15分
第一輪20分都要抽
只好等...

第二輪甲乙部都填第一志願, 得左
你地一定要填第一志願呀, 如果唔係冇得叩門見架

作者: Gabrielma    時間: 08-11-22 10:43

記得舊年放榜, 第一日要親身入去學校睇, 先有英文名及申請編號, 否則要第二日才上網, 而且只有申請編號, 所以家長要記得查翻申請編號, 還要預留星期三或四去學校註冊, 如果不用排隊, 十分鐘ok, 可以不用帶小朋友去.
作者: tramtram    時間: 08-11-24 11:47

感謝主.

我囡囡成功左啦.
請各位多多關照
作者: CSW    時間: 08-11-24 12:00

因為我會讓小兒子到另一間直資小學讀, 我會放番一個學位出來, 等後補的小朋友有多個機會。
作者: Gabrielma    時間: 08-11-24 12:50

Congratulation!   

原帖由 tramtram 於 08-11-24 11:47 發表
感謝主.

我囡囡成功左啦.
請各位多多關照

作者: tramtram    時間: 08-11-24 13:59

多謝妳.

我知後補生No.1/2, 係我囡囡幼稚園同學.

原帖由 CSW 於 08-11-24 12:00 發表
因為我會讓小兒子到另一間直資小學讀, 我會放番一個學位出來, 等後補的小朋友有多個機會。

作者: tramtram    時間: 08-11-24 14:00

:loveliness:
原帖由 Gabrielma 於 08-11-24 12:50 發表
Congratulation!   

作者: d2343130    時間: 08-11-24 14:16

恭喜你!!
原帖由 tramtram 於 08-11-24 11:47 發表
感謝主.

我囡囡成功左啦.
請各位多多關照

作者: YeungSiuB    時間: 08-11-24 14:34

學校網頁公佈左派位結果喇!
http://www.kwmwps.edu.hk/My%20Webs/J1List0910.htm
作者: tramtram    時間: 08-11-24 15:18

thank you

原帖由 d2343130 於 08-11-24 14:16 發表
恭喜你!!

作者: Zukina    時間: 08-11-24 22:21

tramtram,

pls check PM.
作者: PUKU    時間: 08-11-25 11:38

hi tramtram

恭喜你 !記得我嗎?我仔仔入唔到呀 ,希望大抽獎得啦。
作者: tramtram    時間: 08-11-25 12:16

當然記得啦....

唔好唔開心
過往經驗大抽獎機會好大. 加油....

願主保守妳仔仔平安順利.

原帖由 PUKU 於 08-11-25 11:38 發表
hi tramtram

恭喜你 !記得我嗎?我仔仔入唔到呀 ,希望大抽獎得啦。

作者: tramtram    時間: 08-11-25 12:16

please check PM

原帖由 Zukina 於 08-11-24 22:21 發表
tramtram,

作者: PUKU    時間: 08-11-25 12:37

謝謝妳呀

原帖由 tramtram 於 08-11-25 12:16 發表
當然記得啦....

唔好唔開心
過往經驗大抽獎機會好大. 加油....

願主保守妳仔仔平安順利.

作者: CSW    時間: 08-11-25 15:10

我的小兒子因考到了另一所一條龍的直資學校, 所以他將不會去馬基了。但哥哥會依然在這裏讀書。

作者: tramtram    時間: 08-11-26 10:45

thanks

原帖由 CSW 於 08-11-25 15:10 發表
我今天已去信學校放棄學位了, 後補的第一位學生應會很快接獲學校的通知。
馬基是一間好學校, 祝你們和孩子有愉快的小學生活。

作者: CurrieCheung    時間: 08-11-28 12:22

Dear CSW,

點解你要放棄個學位嘅, 之前聽你講好鐘意間學校架!!! 我個女插班入咗去, 都讀得好開心, 每晚我返到屋企, 佢都做曬功課, 真係小咗勞氣 ....但係程度就比以前間學校淺咗好多, 尤其是英文科。依家都有時想下..兩個細佬好唔入去讀囉.....!!!

Currie

我今天已去信學校放棄學位了, 後補的第一位學生應會很快接獲學校的通知。

作者: matthew_leung    時間: 08-11-28 14:26

CurrieCheung

我都聽聞呢間學校程度淺 (朋友個姪仔係入面讀緊), 淺成點呢? 可唔可以分享下? 我都諗緊呢間

原帖由 CurrieCheung 於 08-11-28 12:22 發表
Dear CSW,

點解你要放棄個學位嘅, 之前聽你講好鐘意間學校架!!! 我個女插班入咗去, 都讀得好開心, 每晚我返到屋企, 佢都做曬功課, 真係小咗勞氣 ....但係程度就比以前間學校淺咗好多, 尤其是英文科。依家都有時想下 ...

作者: CurrieCheung    時間: 08-11-28 15:49

其實我都唔知點為之深同淺架, 不過囡囡之前讀私校, 好多功課, 又多testquiz, 教得比較快囉!!! 好多時, 我返到屋企都好似要打仗噤!! 佢又好多都話唔識做….!! 相對依家讀資助學校, 佢哋唔會教得好快囉, 英文就尤其覺得教得慢, 如果比起以前間學校啦, 佢哋用嘅英文書都是同一間出版社, 咪知道!! 所以我要俾囡囡係出面再補英文!!

原帖由 matthew_leung 於 08-11-28 14:26 發表
CurrieCheung

我都聽聞呢間學校程度淺 (朋友個姪仔係入面讀緊), 淺成點呢? 可唔可以分享下? 我都諗緊呢間

作者: CSW    時間: 08-11-30 00:02

Currie,

請收pm...

作者: sofiema    時間: 08-12-1 19:37

CSW

sofiema

作者: PUKU    時間: 09-6-7 10:05

好緊張,昨天排隊等結果時真係有點腳軟,得悉結果真係成果鬆晒,仲開心到,比我老公話我
作者: tramtram    時間: 09-6-7 11:53

自行....我去睇放榜時, 眼睛好似 "休克" 咁, 好緊張.

今年難入左, 我囡囡同學仔有D都唔得, 希望叩門成功啦.

例外話: 妳仔仔係唔係有繼續學 phonics, 好似學左好耐咁, 希望7月可以完成啦, 而家小學P.1-2 都有學, 早知學校有, 選其他野學.

原帖由 PUKU 於 09-6-7 10:05 發表
好緊張,昨天排隊等結果時真係有點腳軟,得悉結果真係成果鬆晒,仲開心到,比我老公話我

作者: PUKU    時間: 09-6-7 21:50

Hi tramtram

自行果陣雖已有心理準備,但都好失望好唔開心,因真的很怕要待統一....
希望你囡囡的同學仔個個都可叩門成功

仔仔仲學緊 phonics,我都覺得好似學佐好耐,但只差少少又唔想停,我睇個進度我估7月都未完成,只希望9月開學前完成就好了。

原帖由 tramtram 於 09-6-7 11:53 發表
自行....我去睇放榜時, 眼睛好似 "休克" 咁, 好緊張.

今年難入左, 我囡囡同學仔有D都唔得, 希望叩門成功啦.

例外話: 妳仔仔係唔係有繼續學 phonics, 好似學左好耐咁, 希望7月可以完成啦, 而家小學P.1-2  ...

作者: tramtram    時間: 09-6-7 22:08

學淨半本書一定無得停, 希望越快越好.

到九月開課, d課外活動都要大執位, cut 咁d驚唔夠時間用

原帖由 PUKU 於 09-6-7 21:50 發表
Hi tramtram

自行果陣雖已有心理準備,但都好失望好唔開心,因真的很怕要待統一....mouth:" />
希望你囡囡的同學仔個個都可叩門成功

仔仔仲學緊 phonics,我都覺得好似學佐好耐,但只差少少又唔想停,我睇 ...

作者: cyhk2006    時間: 09-6-8 10:44

原帖由 tramtram 於 09-6-7 22:08 發表

到九月開課, d課外活動都要大執位, cut 咁d驚唔夠時間用

大家好,我都報到先 我小朋友(男仔)9月都會入馬基呢個大家庭
作者: tramtram    時間: 09-6-8 11:04

HELLO

原帖由 cyhk2006 於 09-6-8 10:44 發表

大家好,我都報到先 我小朋友(男仔)9月都會入馬基呢個大家庭

作者: PUKU    時間: 09-6-8 11:22

我都想越快越好,依家都覺得D時間唔夠用,到時我真係要好努力去適應。

原帖由 tramtram 於 09-6-7 22:08 發表

作者: PUKU    時間: 09-6-8 11:23

Hi

原帖由 cyhk2006 於 09-6-8 10:44 發表

作者: cyhk2006    時間: 09-6-8 12:03

原帖由 PUKU 於 09-6-8 11:23 發表
Hi

唔知學校summer有無適應班上呢 ? 我都好擔心小朋友未必適應.......
作者: tramtram    時間: 09-6-8 12:23

我問過無.

得4/7果日.

聽過前輩家長講學校開學後, 會安排得好好, 信學校啦.

一諗起訂校服 (數量), 書, 其他野.....有點頭痛...不過, 都係開心事

原帖由 cyhk2006 於 09-6-8 12:03 發表

唔知學校summer有無適應班上呢 ? 我都好擔心小朋友未必適應.......

作者: cyhk2006    時間: 09-6-8 12:29

原帖由 tramtram 於 09-6-8 12:23 發表
我問過無.

得4/7果日.

聽過前輩家長講學校開學後, 會安排得好好, 信學校啦.

一諗起訂校服 (數量), 書, 其他野.....有點頭痛...不過, 都係開心事

...

好緊張,覺得佢地仲好細過.....咁快就升小一了.
又擔心佢會唔會覺得好支力,又擔心佢肯唔肯食學校飯盒 又唔知佢同新同學相處成點......
作者: tramtram    時間: 09-6-8 12:43

得6歲仔女, 由幼稚園 (bb) 升上小學 (小童) 真係會有點擔心.

又擔心佢會唔會覺得好支力 >>> 我就唔係好驚, 我個係女好似男咁, 有無限精力, 係驚佢唔願起床.

又擔心佢肯唔肯食學校飯盒 >>> 我個女係為食貓 , 係驚佢食得慢

又唔知佢同新同學相處成點 >>> d樣我係最擔心, 佢情緒麻麻地.

妳係唔係全職媽咪 ????

原帖由 cyhk2006 於 09-6-8 12:29 發表

好緊張,覺得佢地仲好細過.....咁快就升小一了.
又擔心佢會唔會覺得好支力,又擔心佢肯唔肯食學校飯盒 又唔知佢同新同學相處成點......

作者: cyhk2006    時間: 09-6-8 13:56

原帖由 tramtram 於 09-6-8 12:43 發表
得6歲仔女, 由幼稚園 (bb) 升上小學 (小童) 真係會有點擔心.

又擔心佢會唔會覺得好支力 >>> 我就唔係好驚, 我個係女好似男咁, 有無限精力, 係驚佢唔願起床.

又擔心佢肯唔肯食學校飯盒 >>> 我個女係為食 ...

我唔係全職媽呀 ! 我要返工的,你呢 ?
你女女返下午班(幼稚園)ga ?
作者: tramtram    時間: 09-6-8 15:35

我都係在職嫁 ??? 要預埋開學請假跟下個女 朋友話開學頭頭好緊要, 要幫小朋友 SET 返好D時間掂用.

係呀, 我囡囡返下午班嫁係荃浸, 妳小朋友呢? 會唔會係同學仔呀, 我地好多同學都選馬基
原帖由 cyhk2006 於 09-6-8 13:56 發表

我唔係全職媽呀 ! 我要返工的,你呢 ?
你女女返下午班(幼稚園)ga ?

作者: cyhk2006    時間: 09-6-8 16:40

原帖由 tramtram 於 09-6-8 15:35 發表
我都係在職嫁 ??? 要預埋開學請假跟下個女 朋友話開學頭頭好緊要, 要幫小朋友 SET 返好D時間掂用.

係呀, 我囡囡返下午班嫁係荃浸, 妳小朋友呢? 會唔會係同學仔呀, 我地好多同學都選馬基   ...

唔係呀 !我小朋友當年有考荃浸,但因為係下午班,我地人手安排唔到,所以讀左另外一間幼稚園.
係呀 !我都有咁既打算,我都想小朋友開好個頭,之後我地無咁頭痛.
你個女既同學係唔係好多都入左馬基呀 ?
作者: Gabrielma    時間: 09-6-8 16:46

很明白大家的心情, 去年小兒入馬基前, 我也擔心小兒的適應, 但事實上小兒上學後很快已適應, 小朋友的適應能力真的很高.

今年輪到小女入小一, 但有去年經驗, 一d都唔擔心 !

提一提, 去年普教中班是抽籤, 但今年要面試, 如果家長想選普教中, 最好先給小朋友心理準備!
作者: tramtram    時間: 09-6-8 16:59

妳出現真係好啦.

我地有好多野要請教妳 訂校服, 書.....????

係呀, 面試要有什麼準備呢 ?
原帖由 Gabrielma 於 09-6-8 16:46 發表
很明白大家的心情, 去年小兒入馬基前, 我也擔心小兒的適應, 但事實上小兒上學後很快已適應, 小朋友的適應能力真的很高.

提一提, 去年普教中班是抽籤, 但今年要面 ...

作者: tramtram    時間: 09-6-8 17:01

識果D同學仔都係6成左右咋, 其餘要努力叩門.
妳仔仔讀左邊間幼稚園 ? 多唔多同學仔入馬基.
原帖由 cyhk2006 於 09-6-8 16:40 發表

唔係呀 !我小朋友當年有考荃浸,但因為係下午班,我地人手安排唔到,所以讀左另外一間幼稚園.
係呀 !我都有咁既打算,我都想小朋友開好個頭,之後我地無咁頭痛.
你個女既同學係唔係好多都入左馬基呀 ? ...

作者: cyhk2006    時間: 09-6-8 17:32

原帖由 Gabrielma 於 09-6-8 16:46 發表

提一提, 去年普教中班是抽籤, 但今年要面 ...

你好呀 !
咁你小朋友上年有無抽入普中呀 ? 我睇其他topic寫話入左普中summer會有幾堂要返學校上,唔知係唔係真呢 ?
作者: cyhk2006    時間: 09-6-8 17:43

原帖由 tramtram 於 09-6-8 17:01 發表
識果D同學仔都係6成左右咋, 其餘要努力叩門.
妳仔仔讀左邊間幼稚園 ? 多唔多同學仔入馬基.

我仔仔讀祟真,而且唔多同學仔住我果區(荔景),以我所知係有1個第一輪入左,但我無update問佢會唔會讀.
我希望個仔可以快d習慣小一生活啦 !
6成即係有幾多人呀 ?
作者: Karenmytang    時間: 09-6-8 22:48

Hi 各位,

我囡囡係讀荃浸上午班, 會今年9月入馬基, 多多指教!
不過唔知幾時第一次聚會呢?

重有, 唔知普通話班難唔難適應呢? 我担心學習進度無咁快, 因為始終要適應小一時間表, 特別係由半日轉全日, 可否比d意見我呢?

Thanks a lot.
作者: jk923    時間: 09-6-9 10:52

恭喜各位成為馬基新成員呀,馬基每年只會有一日係新生日,當日會買書,校服賣,(以往有2間校服商,以金x係貴dd,不過聽家長話質地會好d,我都係買金x)亦有書包商,鞋商等。
而小一新生係不設暑期班,因為保險問題,而且今年學校會裝修,所以不設任何暑期班。

至於小一適應,大家可以放心,學校頭4日返半日,主要係認識新老師,學習不同的排隊方法(放學隊,食飯隊...)重有認識下學校環境。第一日有好多通告,要留意。
我個仔而家p.2,p.1時頭3日病左返唔到,學校上下都好有交帶,阿仔等一日上車重有個高年班同學主動行埋黎,話到時會有人帶阿仔去集隊,叫我放心。
先祝大家的小朋友升小學過程順利,愉快!
作者: cyhk2006    時間: 09-6-9 11:07

原帖由 jk923 於 09-6-9 10:52 發表
恭喜各位成為馬基新成員呀,馬基每年只會有一日係新生日,當日會買書,校服賣,(以往有2間校服商,以金x係貴dd,不過聽家長話質地會好d,我都係買金x)亦有書包商,鞋商等。
而小一新生係不設暑期班,因為保險問題,而且今年學校會裝修,所 ...

好長盡我,那我放心很多了.
想請問頭幾日返半日學,有無校車安排呢 ? 如果無我地要早早請定假去接送返學.
作者: tramtram    時間: 09-6-9 11:10

hi jk923

好多謝妳, d資料好有用呀

有問題 :-

買書 >>> 係全個學期/上個期 ? 即時買係唔係最著數, 平d, 唔使四圍搵 ?

校服  >>> 係唔係買夏天先, 建議買幾多套替換呢 ?

書包商 >>> 聽過係幾平幾抵, 是嗎 ?

鞋商 >>> 學校著什麼色鞋呢 ?

另, 建議下, 我地在職家長, 開學應該放幾多日假跟小朋友野呢 ? 頭4日好似太多, 因之後返全日都應該要跟下喎 ?
唔好意思, 太多問題了....

thank you

原帖由 jk923 於 09-6-9 10:52 發表
而小一新生係不設暑期班,因為保險問題,而且今年學校會裝修,所 ...

作者: tramtram    時間: 09-6-9 11:10

hello

原帖由 Karenmytang 於 09-6-8 22:48 發表
Hi 各位,

我囡囡係讀荃浸上午班, 會今年9月入馬基, 多多指教!
不過唔知幾時第一次聚會呢?

重有, 唔知普通話班難唔難適應呢? 我担心學習進度無咁快, 因為始終要適應小一時間表, 特別係由半日轉全日, 可否比d意見我 ...

作者: tramtram    時間: 09-6-9 11:15

6成統計都係我地自已識, 當有10個入左6個.

實際數目我唔清楚, 但識同學仔都超過1x個入了, 希望其他叩門成功, 越多越好....

原帖由 cyhk2006 於 09-6-8 17:43 發表

我仔仔讀祟真,而且唔多同學仔住我果區(荔景),以我所知係有1個第一輪入左,但我無update問佢會唔會讀.
我希望個仔可以快d習慣小一生活啦 !
6成即係有幾多人呀 ? ...

作者: cyhk2006    時間: 09-6-9 11:20

jk923:
想問下係學校買書包會唔會平d既呢 ? 記唔記得有咩牌子呀 ? c9本色.....慳得1$得1$
作者: Gabrielma    時間: 09-6-9 11:26

其實馬基有好多好家長, 舊年我都係得高人指點.希望大家繼續合作, 互相分享   
綜合回覆, 今年學校暑假要裝修, 所以冇課外活動, 未知是否有普通話預備班.
學校六月中會將有關校服. 書本. 校車資料寄給各小一生家長, 7/4日新生日可以即場買書, 買校服, 書包, 鞋, 訂校車.....(一條龍服務), 家長唔駛心急, 收到資料有任何問題再問 !  
去年小兒抽入了普教中班, 適應上冇問題, 開頭老師會有廣東話解釋, 慢慢增加普通話比例 ! 但也聽聞有個別小朋友感到吃力.

學校也開辦了第一次普通話家長班去幫助家長教導小朋友, 但人數太多, 我未抽到參加.  有關普教中, 去年也有家長在馬基另一主題中分享普教中的優劣, 家長可以參考!

面試未試過, 不知道是何形式, 但應該有普通話對答(可能只問小朋友, 也可能連家長都要問), 所以大家先比小朋友有心理準備 !
作者: cyhk2006    時間: 09-6-9 11:31

原帖由 tramtram 於 09-6-9 11:10 發表
另, 建議下, 我地在職家長, 開學應該放幾多日假跟小朋友野呢 ? 頭4日好似太多, 因之後返全日都應該要跟下喎 ?
唔好意思, 太多問題了....

我都有呢個意思,因為我唔打算請家教,想小朋友可以自動波做功課,唔好依賴....我都知好難 盡下力啦 !
我估一開學唔會有太多功課做,但都想聽完新生日再決定點請假.:)
作者: cyhk2006    時間: 09-6-9 11:34

原帖由 tramtram 於 09-6-9 11:15 發表
6成統計都係我地自已識, 當有10個入左6個.

實際數目我唔清楚, 但識同學仔都超過1x個入了, 希望其他叩門成功, 越多越好....

小朋友見到咁多舊同學一定好開心
作者: cyhk2006    時間: 09-6-9 11:39

原帖由 Gabrielma 於 09-6-9 11:26 發表
其實馬基有好多好家長, 舊年我都係得高人指點.希望大家繼續合作, 互相分享   
綜合回覆, 今年學校暑假要裝修, 所以冇課外活動, 未知是否有普通話預備班.
學校六月中會將有關校服. 書本. 校車資料寄給各小一 ...

好緊張呀 !!!! 如果interview要問我就大鑊了......... 我的普通話係有限公司會比人笑的
作者: tramtram    時間: 09-6-9 11:56

打去問過, 只是面試小朋友, 家長唔使.

但面試型式係掂唔太清楚, 只是會見老師 ? 人數多都係要抽籤 ... 平常心吧 !

原帖由 cyhk2006 於 09-6-9 11:39 發表

好緊張呀 !!!! 如果interview要問我就大鑊了......... 我的普通話係有限公司會比人笑的

作者: tramtram    時間: 09-6-9 11:57

yes....有d係老友鬼鬼
原帖由 cyhk2006 於 09-6-9 11:34 發表

小朋友見到咁多舊同學一定好開心

作者: tramtram    時間: 09-6-9 12:00

我地在職媽咪, 最想仔女自動波做功課,唔好依賴

我教囡囡盡量係導教堂做左d唔識功課 (問老師), 返屋企做抄寫功課.... 慳返好多時間, 希望佢合作啦.

原帖由 cyhk2006 於 09-6-9 11:31 發表

我都有呢個意思,因為我唔打算請家教,想小朋友可以自動波做功課,唔好依賴....我都知好難 盡下力啦 !
我估一開學唔會有太多功課做,但都想聽完新生日再決定點請假.:) ...

作者: jk923    時間: 09-6-9 12:00

原帖由 cyhk2006 於 09-6-9 11:07 發表

好長盡我,那我放心很多了.
想請問頭幾日返半日學,有無校車安排呢 ? 如果無我地要早早請定假去接送返學.

有校車的請放心,但因為有機會同學仔要適應上車過程,上落車時間請耐心等候。
作者: cyhk2006    時間: 09-6-9 12:09

原帖由 tramtram 於 09-6-9 11:56 發表
打去問過, 只是面試小朋友, 家長唔使.

但面試型式係掂唔太清楚, 只是會見老師 ? 人數多都係要抽籤 ... 平常心吧 !

7月4號我小朋友仲要一早返學校畢業禮,希望果日唔會太趕啦!
作者: jk923    時間: 09-6-9 12:17

原帖由 tramtram 於 09-6-9 11:10 發表
hi jk923

買書 >>> 係全個學期/上個期 ? 即時買係唔係最著數, 平d, 唔使四圍搵 ?

校服  >>> 係唔係買夏天先, 建議買幾多套替換呢 ?

書包商 >>> 聽過係幾平幾抵, 是嗎 ?

鞋商 >>> 學校著什麼色鞋呢 ?

只會買上學期,即時買最著數係書一定齊,聽聞自己去書商買會多5%(唔肯定)但唔齊就費時失事。
會賣夏天校服先,每星期上2次運動,需然未必連續2日上,但我建議買2套運運服,因為有d課後活動/星期五的多元智能課要多穿1天,我夏天校服每樣2套。
書包,有幾間,spx ,chxxxxxx(唔識串),我無比較過,因為我之前睇過好多種書包,拎上手都好重,7而且唔平,最後係千色店thomas專櫃果度損到隻牌子係同'理大'脊骨研究合作的,我個人感覺係較輕,格數唔錯,優錢$3xx,重小朋有鐘意的公仔,我揹過上身覺得好舒服,用了2年,其實未爛,但條揹帶d海綿開始扁左,會再買返個。
著黑鞋,白色長/短襪。運動著白波鞋。
提一提醒,學校可選著白色/保藍色外套,冷衫,線衫/針織棉都ok,不花巧。
我係全職媽咪,不過我又覺得唔係太需要跟幾日咁多,如果真係好想同佢一放學就分享返學的樂趣,我諗1,2日都ok,因為我建議你地留返一d假黎預備上課後1個月到的家長日(星期六下午),重有小一觀課(以住2年都係上學期),半天。

作者: cyhk2006    時間: 09-6-9 12:17

原帖由 jk923 於 09-6-9 12:00 發表

有校車的請放心,但因為有機會同學仔要適應上車過程,上落車時間請耐心等候。

太好了.....我仲以為初初要自己帶返學TIM:loveliness:
想問下....以上年來計其實馬基一班係收30人,定收33人呢 ? 我見報紙話1班係有3個叩門位.
作者: jk923    時間: 09-6-9 12:20

原帖由 cyhk2006 於 09-6-9 11:20 發表
jk923:
想問下係學校買書包會唔會平d既呢 ? 記唔記得有咩牌子呀 ? c9本色.....慳得1$得1$

我無比較過同出面的價錢差幾遠,有spx,chxxxlxxxx(唔識串)一般百貨公司會有。
作者: tramtram    時間: 09-6-9 12:42

THANK YOU VERY MUCH

原帖由 jk923 於 09-6-9 12:17 發表

只會買上學期,即時買最著數係書一定齊,聽聞自己去書商買會多5%(唔肯定)但唔齊就費時失事。
會賣夏天校服先,每星期上2次運動,需然未必連續2日上,但我建議買2套運運服,因為有d課後活動/星期五的多元智能課要多穿1天,我夏天校 ...

作者: cyhk2006    時間: 09-6-9 12:44

原帖由 jk923 於 09-6-9 12:17 發表

會賣夏天校服先,每星期上2次運動,需然未必連續2日上,但我建議買2套運運服,因為有d課後活動/星期五的多元智能課要多穿1天,我夏天校 ...

多謝你既意見呀 !!!!我都去千色店睇下先,我自己覺得書包要輕同貼背,我有一次叫小朋友試過dr kong既書包.我小朋友一揹就話.....媽咪:好重呀 !
作者: tramtram    時間: 09-6-9 12:45

2:30 p.m. 開始, 預留車程....
祝順利.
原帖由 cyhk2006 於 09-6-9 12:09 發表

7月4號我小朋友仲要一早返學校畢業禮,希望果日唔會太趕啦!

作者: tramtram    時間: 09-6-9 12:46

媽咪:好重呀

如果比我囡囡選, 有公主圖案就得
原帖由 cyhk2006 於 09-6-9 12:44 發表

多謝你既意見呀 !!!!我都去千色店睇下先,我自己覺得書包要輕同貼背,我有一次叫小朋友試過dr kong既書包.我小朋友一揹就話.....媽咪:好重呀 !

作者: cyhk2006    時間: 09-6-9 12:55

jk923:
我係問題c9....仲想問下1個星期既英文堂有幾多堂係net teacher 上呢 ?
作者: cyhk2006    時間: 09-6-9 12:57

原帖由 tramtram 於 09-6-9 12:45 發表
2:30 p.m. 開始, 預留車程....
祝順利.

遲既機會十分之大.
作者: cyhk2006    時間: 09-6-9 12:59

原帖由 jk923 於 09-6-9 12:20 發表

我無比較過同出面的價錢差幾遠,有spx,chxxxlxxxx(唔識串)一般百貨公司會有。

唔該晒.:D
作者: jk923    時間: 09-6-9 13:59

原帖由 cyhk2006 於 09-6-9 12:55 發表
jk923:
我係問題c9....仲想問下1個星期既英文堂有幾多堂係net teacher 上呢 ?

er..............,如果我無記錯有2堂連堂,另語文室係小息,午間活動都會開,同學可以上去搵老師。
作者: jk923    時間: 09-6-9 14:01

原帖由 cyhk2006 於 09-6-9 12:17 發表

太好了.....我仲以為初初要自己帶返學TIM:loveliness:
想問下....以上年來計其實馬基一班係收30人,定收33人呢 ? 我見報紙話1班係有3個叩門位.

每年都爆,有34人一班。
作者: tramtram    時間: 09-6-9 14:59

今年大班都要封頂, 好似到32人咋, 聽講學校得10個叩門位, 要多d位就要睇有/無人放棄大抽獎註冊 (機會好微)
原帖由 jk923 於 09-6-9 14:01 發表

作者: PUKU    時間: 09-6-9 15:04

Hi all

今早入去註冊,一回來看想問的問題都比你們問晒,仲答埋添,真係好啦

原帖由 jk923 於 09-6-9 14:01 發表

作者: PUKU    時間: 09-6-9 15:14

封頂後好似最多可再收生10%內,馬基今年正常收生人數是150人,即最多只可加15個位。

所以我到現在註冊埋都仍覺得自已在發夢,竟然如此幸運。

原帖由 tramtram 於 09-6-9 14:59 發表
今年大班都要封頂, 好似到32人咋, 聽講學校得10個叩門位, 要多d位就要睇有/無人放棄大抽獎註冊 (機會好微)   

作者: tramtram    時間: 09-6-9 17:39

所以我到現在註冊埋都仍覺得自已在發夢,竟然如此幸運。>>>>

原帖由 PUKU 於 09-6-9 15:14 發表
封頂後好似最多可再收生10%內,馬基今年正常收生人數是150人,即最多只可加15個位。

所以我到現在註冊埋都仍覺得自已在發夢,竟然如此幸運。

...

作者: cyhk2006    時間: 09-6-10 10:09

原帖由 jk923 於 09-6-9 13:59 發表

er..............,如果我無記錯有2堂連堂,另語文室係小息,午間活動都會開,同學可以上去搵老師。

多謝你既info呀 !:loveliness: 等我可以早點同小朋友講下學校既情況.
作者: tramtram    時間: 09-6-10 12:19

大家好

琴日, 收到學校資料....4/7 買書, 校服, 書包, 鞋.....

我想問下, 校服係唔係有版可以度身, 要預大幾多呢 ???
書, 校服....係唔係現貨, 即時 LAW 走嫁 ?
作者: 2kidsma    時間: 09-6-10 13:24     標題: 回覆 1# tramtram 的文章

各位你好,

小兒會今年 9 月入馬基, 請各位多多指導.
作者: tramtram    時間: 09-6-10 14:14

hello
原帖由 2kidsma 於 09-6-10 13:24 發表
各位你好,

小兒會今年 9 月入馬基, 請各位多多指導.

作者: cyhk2006    時間: 09-6-10 14:29

原帖由 tramtram 於 09-6-10 12:19 發表
大家好

琴日, 收到學校資料....4/7 買書, 校服, 書包, 鞋.....

書, 校服....係唔係現貨, 即時 LAW 走嫁 ? ...

好緊張,希望今日收到信啦 !
係啦 !好難預到佢地既生長情況.鞋就唔洗諗,我個仔著鞋好粗,最多半年貨仔就玩完.
作者: jk923    時間: 09-6-10 14:31

原帖由 tramtram 於 09-6-10 12:19 發表
大家好

書, 校服....係唔係現貨, 即時 LAW 走嫁 ? ...

校服,有公司職員度一度身跟size現貨執好比你(唔擔保特別size又或者唔夠貨),早少少好似著數d。最好試下,可以即刻換size。至於預大幾多,呢樣我會睇返小朋友生長程況。女仔裙fit會靚d,著短左到時可以放腳,男仔褲有皮帶,唔甩咪ok! 運動褲就唔好貪心,跑跑下步甩左就笑死人。 好似可以上下唔同碼,因為同阿仔買就係懶,試左西褲諗住運動褲度上去差唔多,點知返1到屋企著比公公婆婆睇時就幣,好鬆,後尾返金x淨買返2條細d的褲。
作者: cyhk2006    時間: 09-6-10 14:36

有無人知學校既返學同放學時間呀 ?
作者: cyhk2006    時間: 09-6-10 14:41

原帖由 jk923 於 09-6-10 14:31 發表

校服,有公司職員度一度身跟size現貨執好比你(唔擔保特別size又或者唔夠貨),早少少好似著數d。最好試下,可以即刻換size。至於預大幾多,呢樣我會睇返小朋友生長程況。女仔裙fit會靚d,著短左到時可以放腳,男仔褲有皮帶,唔甩咪 ...

男仔褲要用皮帶ga ? 水....唔知個仔識唔識除褲去廁所
作者: jk923    時間: 09-6-10 15:26

原帖由 cyhk2006 於 09-6-10 14:36 發表
有無人知學校既返學同放學時間呀 ?

星期一至四:8:40-3:45
星期五       : 8:40-3:00
平日課外活動有2種時間,一種係導修堂進行,照放學時間離開,
如參加的課外活動在課後,會有一班校車接學生返屋企,班車5:xx離開學校(每次要另+$6車費)。

作者: jk923    時間: 09-6-10 15:26

原帖由 cyhk2006 於 09-6-10 14:41 發表

而家要開始比佢練習下。
作者: tramtram    時間: 09-6-10 15:32

THANK YOU

校服,有公司職員度一度身跟size現貨執好比你(唔擔保特別size又或者唔夠貨),早少少好似著數d。最好試下,可以即刻換size。至於預大幾多,呢樣我會睇返小朋友生長程況。女仔裙fit會靚d,著短左到時可以放腳,男仔褲有皮帶,唔甩咪 ...

作者: tramtram    時間: 09-6-10 15:44

條褲有/無拉鍊嫁????? 會方便些
原帖由 cyhk2006 於 09-6-10 14:41 發表

作者: PUKU    時間: 09-6-10 16:17

運動褲就唔好貪心,跑跑下步甩左就笑死人。

我一睇到就笑佐出黎

作者: Gabrielma    時間: 09-6-10 17:33     標題: 回覆 5# jk923 的文章

Hi jk923,

你太心急, 打左 星期一至四:8:40-5:45, 應該係 8:40-3:45pm.
作者: jk923    時間: 09-6-10 20:21

原帖由 Gabrielma 於 09-6-10 17:33 發表
Hi jk923,

你太心急, 打左 星期一至四:8:40-5:45, 應該係 8:40-3:45pm.

係喎.唔知有無嚇親你地呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5