用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 過度活躍症
樓主: 常歡笑
go

過度活躍症 [複製鏈接]

醒目開學勳章

tcbobo,聽你咁講,我又有返多少少希望!
我女返咗兩個月K1,如你所講,學咗唔少"新嘢"返嚟,但就未見佢D"舊嘢"有改善....唯有等等等等.....

失去理性,好有同感!!啱啱生完細B果排好驚自己會產後抑鬱!明知咁樣會影响親子關係,但都忍唔住"喝"佢!因為佢根本唔會聽你講道理!

我陀BB時都無特別食過乜嘢,但佢係飲膠奶樽架!

你地有無俾人誤會仔女無家教,即係話我地父母唔教佢先令到佢地咁.....真係覺得好委屈!!

utopian, 上次出街有個行動不便的阿姨, 問我使唔使借支
枴杖給我打佢呀, 死未?  我頭痛緊學校因為佢咁唔收細b呀, 同埋唔收佢升小學呀

原帖由 utopian 於 08-10-20 18:19 發表
tcbobo,聽你咁講,我又有返多少少希望!
我女返咗兩個月K1,如你所講,學咗唔少"新嘢"返嚟,但就未見佢D"舊嘢"有改善....唯有等等等等.....

失去理性,好有同感!!啱啱生完細B果排好驚自己會產後抑鬱!明知咁樣會 ...

原帖由 utopian 於 08-10-20 03:24 發表
3X,多謝你的資料!!

我無胎教,甚少俾個女睇電視,有叫佢將積木分顏色,穿珠仔....不過平日真係好少同佢出街,就係怕自己追佢唔到!!我都覺得有需要俾個女發放多D精力,無奈暫時做唔到!

前兩日有位朋友俾咗個希望我,話小 ...

utopian:
前兩日有位朋友俾咗個希望我,話小朋友返咗學半年,會學識一些規矩,到時就唔會咁"馬騮"....想知道各位點睇呢?===> 我覺得係呀, 番左2個月左右好好多,
起碼而家佢狂奔時, 叫佢行去左呀..吾係右呀,
佢都識停一停, 諗一諗, 好過以前借左聾耳陳對耳.

醒目開學勳章

哈哈,又會教人打女都有!
我諗唔會影响細B,個個細路都唔同,要睇佢interview表現...至於小學,又唔洗咁快擔心,仲有幾年,希望有轉機呢!!
我反而驚成日鬧個女,令到細B以為我都會對佢咁惡,家嘈屋閉都唔好.....而且,一個乖一個曳,點公平對待都會有D唔同,曳嗰個會呷醋!!

原帖由 tcbobo 於 08-10-20 18:36 發表
utopian, 上次出街有個行動不便的阿姨, 問我使唔使借支
枴杖給我打佢呀, 死未?  我頭痛緊學校因為佢咁唔收細b呀, 同埋唔收佢升小學呀

醒目開學勳章

3X,咁已經有進步喇!!!

我都成日"請老師出嚟",話老師點教你架? 要"慢慢走"....希望講多幾次佢會肯聽啦!!

原帖由 3X 於 08-10-20 23:12 發表

utopian:
前兩日有位朋友俾咗個希望我,話小朋友返咗學半年,會學識一些規矩,到時就唔會咁"馬騮"....想知道各位點睇呢?===> 我覺得係呀, 番左2個月左右好好多,
佢都識停 ...

可能要搵達荒山野嶺比佢地玩

我個女只會記佢有興趣嘅野, 無興趣嘅, 你呢頭幫佢塞入腦, 佢轉頭就幫你 delete files

原帖由 tcbobo 於 08-10-15 13:55 發表
人人見到我囡囡都話我一定好累, 成隻duracell bunny咁

佢同你囡囡好似, 老師話初初都以為佢係過度活躍, 但而家覺得佢只係非常活躍, 但佢好好記性, 學嘢好快

唔知佢地一齊玩會點呢? ...

utopian,

發緊癲果時, 懲罰/勸告/威迫利誘都係無效 garr, 唯有打   我有問過佢, 媽咪成日打你, 你嬲唔嬲媽咪, 佢話唔嬲, 我問佢點解, 佢話因為我曳  , 我諗呢d係咪病呢, 因為佢控制唔到自己 

食飯勞氣呢家野,直頭係每日嘅指定動作.至於出街唔拖住亦都係,有幾次差d比車撞倒,有一次駕 van 仔聽到我大哎,所以停低佐,另外一次,我見有巴士黎緊,我一路追,一路喝住佢,佢當然唔停啦,有個警察見狀,即刻幫手去追,好彩個警察見到事發經過,如果唔係實告我疏忽照顧兒童,佢當然唔識驚喇,第三次重險過剃頭,啱啱比佢衝得過 

我知有時佢係故意答錯.話說,舊年我帶佢去 interview(間學校重係我心儀嘅),  老師攞起隻蕉,問佢係乜野,我心諗,嘩,發達喇,咁易    蕉係佢第一樣識嘅生果, 點知個衰女係度扮諗野,唔唔聲,老師再問多次,佢繼續扮諗野答,”唔......咪係瓜囉”,我心諗,今次唔慌唔瓜 

原帖由 utopian 於 08-10-17 02:38 發表
chroma-shine,

感謝你的回覆!
我囡囡三歲,係屋企情況同你囡囡差唔多,係咁跳,無時停,好多說話,脾氣差,叫佢唔好佢越要做!佢仲多樣煩就係唔肯食飯!!响街唔肯拖手,試過過緊馬路fing甩我隻手,好在當時無車...mouth:" />mouth:" />mouth:" />

...

utopian,
我都成日"請老師出嚟",話老師點教你架? 要"慢慢走"==>哈哈哈..哈哈哈..咩事我地做0既野都差不多0既??

阿囡在學校教左一首歌,
歌詞係 : 慢慢走, 腳步輕, 不亂走.......

有次佢自己0向屋仁走來走去, 忽然自己唱起呢首歌,
於是又自己跟住放慢腳步,
再講 : everybody don't run, just walk~~ slowly!!!

chroma-shine

我諗呢d係咪病呢, 因為佢控制唔到自己==>全對呀!
所以打,罵, 勸都無咩用, 因為佢地係control吾到自己,
佢地都吾想, 佢地都知自己吾0岩,
所以唯有用d training 去幫佢地啦.

原帖由 utopian 於 08-10-21 00:41 發表
3X,咁已經有進步喇!!!

我都成日"請老師出嚟",話老師點教你架? 要"慢慢走"....希望講多幾次佢會肯聽啦!!

細b 同大b d嘢so far係完全相反, 我希望細b唔會咁粗野啦, 大b 成日叫喊, 我哋又要喝或打佢先停, 細b成日都比我哋嚇親, 跟住喊, 真係家嘈屋閉, 煩死嫁

k2已經知升唔升到小學嫁啦, 好快就知學校like唔like呢d咁"突出"的小朋友

打駡完佢都可以轉頭同你話好開心咁多人 佢, daddy, mammy, 姐姐(工人)啦, 跟住笑住訓著,真係天使魔鬼混合體!

係呀, 而家放狗我行前面, 佢跟住行, 佢唔跟就同佢講bye bye, 佢就會跑過來, 好似驚會唔見咗媽咪咁, 同以前好唔同啦, 佢跑得太快叫佢停, 佢都會間中聽吓

原帖由 3X 於 08-10-20 23:12 發表

utopian:
===> 我覺得係呀, 番左2個月左右好好多,
佢都識停 ...

醒目開學勳章

打真係唔係辦法,有時忍唔住又唔想打佢,就打咗張枱,點知佢又學我拍枱

過馬路,我多數要老公拖佢,一係就過馬路前同佢講好要拖住,再唔係就兜路行天橋....你囡囡咁樣真係次次都好驚險,同佢出街一定好大壓力!!

我都唔知呢d曳法真係病,還是佢地太天真無邪....

原帖由 chroma-shine 於 08-10-21 01:43 發表
utopian,

發緊癲果時, 懲罰/勸告/威迫利誘都係無效 garr, 唯有打   我有問過佢, 媽咪成日打你, 你嬲唔嬲媽咪, 佢話唔嬲, 我問佢點解, 佢話因為我曳  , 我諗呢d係咪病呢, 因為佢控制唔到自己 :quest ...

醒目開學勳章

所以睇呢個topic 真係好有共鳴!!!

原帖由 3X 於 08-10-21 10:04 發表
utopian,
我都成日"請老師出嚟",話老師點教你架? 要"慢慢走"==>哈哈哈..哈哈哈..咩事我地做0既野都差不多0既??

阿囡在學校教左一首歌,
歌詞係 : 慢慢走, 腳步輕, 不亂走.......

有次佢自己0向屋仁走來走去, 忽然 ...

醒目開學勳章

哈~我又係怕嚇親小b,所以d"暴力場面"盡量係房發生!我都希望小b唔會因為見得多家姐學咗佢d衰嘢!!

總會有學校喜歡活潑0既小朋友的,只要interview時表現穏定,同埋無俾人發現佢地曳0既一面....

原帖由 tcbobo 於 08-10-21 13:10 發表
細b 同大b d嘢so far係完全相反, 我希望細b唔會咁粗野啦, 大b 成日叫喊, 我哋又要喝或打佢先停, 細b成日都比我哋嚇親, 跟住喊, 真係家嘈屋閉, 煩死嫁

k2已經知升唔升到小學嫁啦, 好快就知學校like唔like呢d咁"突出 ...

我b 只like 看廣告
‹ 上一主題|下一主題