用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 幼 稚 園 涉 歧 視 自 閉 童
go

幼 稚 園 涉 歧 視 自 閉 童 [複製鏈接]

醒目開學勳章

幼 稚 園 涉 歧 視 自 閉 童
被 指 攝 錄 上 課 圖 逼 轉 校   母 向 平 機 會 投 訴

【 本 報 訊 】 以 為 有 無 類 , 有 幼 稚 園 卻 被 指 企 圖 逼 走 患 有 自 閉 症 傾 向 的 學 生 , 多 次 要 求 家 長 何 女 士 的 兒子 轉 校 , 且 在 未 經 她 同 意 下 偷 錄 其 子 上 課 情 況 ; 何 女 士 質 疑 校 方 涉 嫌 殘 疾 歧 視 , 已向 平 等 機 會 委 員 會 及  育 局 投 訴 。 幼 稚 園 所 屬 的 仁 愛 堂 正 調 查 事 件 , 聲 言 不 會 歧 視 任 何 小 孩 。

何 女 士 的 兒 子 「 橋 橋 」 4 歲 , 去 年 入 讀 深 水 的 仁 愛 堂 龐 盧 淑 燕 幼 稚 園 K1 , 她 指 兒 子 入 學 不 久 校 方 便 建 議 其 子 進 行 健 康 檢 查 ,結 果 證 實 兒 子 有 輕 度 自 閉 症 傾 向 , 但 醫 生 指 橋 橋 情 況 不 嚴 重 , 毋 須 轉 校 。 何 女 士 表示 , 校 長 知 悉 其 子 有 自 閉 症 傾 向 後 , 多 次 建 議 她 替 兒 子 轉 校 , 「 佢 當 時 仲 話 我  ( 幼 稚 園 ) 唔 可 以 為  你 一 個 學 生 , 放 棄 其 餘 29 人 。 」

自 費 參 加 訓 練 課 程
何 女 士 拒 絕 校 方 要 求 後 , 多 個 月 來 校 長 以 不 同 招 數 對 待 其 子 , 包 括 未 經 許 可 下 拍 攝其 子 上 課 情 況 、 不 許 老 師 抱 其 兒 子 以 及 罰 他 不 准 上 體 育 課 等 。 談 及 兒 子 遭 歧 視 , 何女 士 淚 如 雨 下 , 指 自 己 也 希 望 兒 子 像 一 般 小 孩 般 融 入 社 會 、 健 康 成 長 。
她 現正 為 兒 子 輪 候 政 府 提 供 的 適 應 課 程 , 惟 需 等 待 一 至 兩 年 ; 因 經 濟 能 力 有 限 , 她 於 是參 加 慈 善 團 體 為 自 閉 童 及 其 家 長 提 供 的 訓 練 課 程 , 每 月 約 需 1,000 元 , 希 望 為 兒 子提 供 最 佳 育 。 兒 子 遭 受 不 公 平 對 待 , 她 認 為 校 方 涉 嫌 殘 疾 歧 視 , 已 向 育 局 及 平 機 會 投 訴 , 誓 要 為 兒 子 討 回 公 道 。

違 平 機 條 例 可 索 償

育 局 表 示 , 已 就 事 件 要 求 校 監 提 供 調 查 報 告 。 本 報 曾 多 次 致 電 該 幼 稚 園 校 長 , 但 未 獲 回 覆 。 仁 愛 堂 育 部 經 理 趙 文 堅 則 回 應 , 指 事 件 已 由 平 機 會 及 育 局 處 理 中 , 暫 不 便 透 露 詳 情 , 並 說 仁 愛 堂 屬 非 牟 利 機 構 , 願 意 給 予 不 同 孩 子 學 習機 會 , 不 會 歧 視 任 何 小 孩 ; 就 個 案 中 的 小 孩 , 該 校 去 年 已 增 加 對 他 的 照 顧 並 配 合 育 心 理 服 務 。 至 於 錄 影 該 小 孩 上 課 個 案 , 他 解 釋 校 方 是 為 了 解 上 課 時 的 學 習 情 況 , 才 作 出 錄 影 , 並 非 只 錄 影 個 別 小 孩 的 活 動 。
平 機 會 發 言 人 指 , 不 便 評 論 個 別 例 子 。 一 般 情 況 , 調 查 後 會 以 調 解 方 式 調 停 , 若 發 現 個 案 涉 違 反 平 等 機 會 條 例 , 將 協 助 有 關 人 士 作 出 民 事 訴 訟 。

特 稿
萬 名 自 閉 童   政 府 支 援 不 足

自閉 症 屬 一 種 先 天 性 腦 部 功 能 受 損 引 起 的 發 展 障 礙 , 有 組 織 粗 略 估 計 , 本 港 每 10,000 人 中 便 有 10 名 不 同 程 度 的 自 閉 症 患 者 , 他 們 通 常 在 3 歲 前 出 現 症 狀 。

推 行 融 合 育

由 於 政 府 資 源 有 限 及 現 正 推 行 融 合 育 , 故 許 多 有 特 殊 需 要 的 自 閉 症 學 童 , 家 長 需 自 費 為 子 女 提 供 適 切 的 育 及 訓 練 。
根 據 育 局 去 年 的 統 計 , 現 約 有 2,384 名 患 自 閉 症 的 學 童 在 特 殊 學 校 及 普 通 學 校 就 讀 , 其中 大 部 份 兼 有 智 障 的 學 童 已 入 讀 智 障 兒 童 特 殊 學 校 , 以 便 獲 得 綜 合 支 援 。 其 餘 具 正常 智 力 的 自 閉 症 學 童 , 則 在 融 合 育 下 , 入 讀 一 般 主 流 學 校 。
局方 指 出 , 政 府 現 有 為 初 生 至 6 歲 的 殘 疾 兒 童 提 供 學 前 訓 練 服 務 , 協 助 有 關 學 童 入 讀普 通 學 校 和 參 與 日 常 活 動 , 但 有 團 體 及 家 長 一 直 批 評 , 服 務 供 不 應 求 , 輪 候 的 時 間往 往 長 達 一 、 兩 年 , 令 家 長 求 助 無 門 。
   0    0    0    0

醒目開學勳章

Be honest, I don't think the kinder will do that, may be Mama too 敏感.

(個人感覺)

醒目開學勳章

Sorry, I did read this post in BK before , let's study....

醒目開學勳章

原帖由 sandlps 於 09-9-27 02:32 發表
本人小朋友也是自閉証,現在就讀救世軍陳昆楝幼稚園近日受到學校歧視,學校李校長多次希望小兒轉其他適合幼稚圊,更加令我唔開心事,她竟然叫我仔提早一小時放學,因為他不安靜上課,而且我們沒有這麼多人手只是照顧你一個 ...

你仔仔今年K1? 我呢幾年睇到嘅例子, 假如小朋友跑跳坐唔定, 學校一定會出聲, 差在會忍幾耐! 反而如果係靜態啲嘅自閉症小朋友, 老師無咁大壓力, handle唔到或者小朋友投入唔到課堂可以放埋一邊俾個玩具佢坐到放學。
我仔仔當日就係太跑跳, 雖然我間幼稚園嘅師資比較充裕, 總會有多一個老師在班中, 而我當時巳經排緊政府嘅E位同S位, 仲每星期有一、兩日會出外做私人訓練無番學。但番学嘅日子, 我仔仔响早會全校排隊時週圍跑, 都好影响其他小朋友! 終於同學校周旋咗上學期, 始終都係要離開......

當然你間學校處理嘅手法可以溫和同妥善啲。但我有時都會諗, 假如我係其它小朋友嘅家長, 我會唔會只因要包容同唔岐視呢班自閉症小朋友, 而令自己嘅小朋友嘅上堂情緒受到影响。 而如果我果陣繼續堅持留响主流幼稚園, 其實都係一個幾自私嘅想法!
唔知你小朋友有無排緊坊間嘅其他自閉支援服務, 有無排政府嘅任何特殊位(如I位、E位、S位等)!
你試吓同幼稚園商量吓, 睇吓可唔可以等你揾到新學校先退學 or 你响外邊揾啲訓練班, 一方面等小朋友嘅情况有改善, 另一方面等學校知你唔係將個教導嘅責任俾哂佢地, 你都分担同努力中, 睇吓佢地會唔會易啲接受你嘅小朋友啦!

醒目開學勳章

另外, 其實之前嘅幼稚園都有叫我早退同响家長觀課日唔好帶仔仔番學。
佢地反而有同我講, 因為怕其它家長睇到仔仔嘅情况, 學校唔想佢地俾壓力同說話俾學校同我, 唔想我唔開心, 到時真係唔要我退學都唔得!
同學校多啲溝通, 唔使太擔心!

‹ 上一主題|下一主題