用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 幼 稚 園 涉 歧 視 自 閉 童
go

幼 稚 園 涉 歧 視 自 閉 童 [複製鏈接]

睇完妳d野, 老實講真係唔好諗得太多同多左, 其實就算去e位, 都可選有i位的學校讀普通位, 那裡的普通老師都是有經驗照顧這些小朋友, 只有好處, 而無一害, 主任可能只是覺得不想妳浪費時間, 黃金6年很快過, 普通的老師亦不是很容易明白這種小朋友, 這是很難怪! 我倒覺得他們這樣做更好, 誠認自己的能力, 不要擔誤妳小朋友時間, 另外真的好多學校都會拍下小朋友上學的情況, 這是我可以接受, 不要再想甚麼對與不對, 甚麼傷心事啦, 盡快想辦法幫小朋友更好, 更有用.

我只是用我經驗告訴妳去I位的好處, 其實當妳去I位INTERVIEW時同校長講清楚情況同感受, 如果佢都收佢, 亦表示佢地願意誠擔, 這便可以放心係間學校返學, 當然妳有權去其他學校啦! 再講不明白自閉的人, 太多啦, 老實話我以前都不明白, 不懂HANDLE, 到現在我亦唔會太在意別人眼光,

如果妳真係覺得老師好有問題, 可以搵校長傾傾, 溝通係好重要

原帖由 korg 於 08-10-20 02:09 發表
penny_li

我真係唔覺得我諗多咗同太多!!!
係咪所有自閉症小朋友都要去S位orI位返學呢? 如果係一定, 我絕對唔會去其他學校. 我都係第一次做自閉症小朋友的媽媽, 上年報N1時我都唔知呀仔係. 一知道, 我都冇停過為佢打 ...
‹ 上一主題|下一主題