用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 Just fail in 英華 interview
go

Just fail in 英華 interview [複製鏈接]

各位:
我同大家一樣落選了, 不過, 我唔覺得學校以小朋友讀書能力作為收生條件, 因為見校長當天亞仔帶o個本故事書(英文),係好多字,有一,二年級程度, 校長要求佢讀一頁, 亞仔完全無問題, 照讀, 令外亞仔入去第一時間叫校長早晨, 我仲以為好大基會, 點知...  所以我覺得落選原因不在小朋友, 而在家長, 學校應該睇資料選人多過小朋友本身資質,
我無唔開心, 我同亞仔講英華落選了, 他喊住問點解? 他說我o個日表現好好ka, 我話, 唔緊要啦, 只是他們走漏眼, 你已經做得好好了.
另外我見第二輪入選有300人, 相信今次結果更加殘忍.
無論如何, 大家都不要氣餒.

試問短短20-30分鐘留意10個小朋友, 真可以觀察到這樣細緻? 我仔仔入去第一時間叫校長早晨, 難道這樣還不算有禮?

原帖由 smallmama 於 08-10-8 15:50 發表
我想你想多了, 校長有說過她是從小朋友一些小行為小地方去留意, 因為呢d地方係好容易看到家長怎樣教導小朋友, 我覺得除了成績外, 品格也是好重要的.
就算學校本身的學生, 學校也是要求品格的, 這個也是很首要.
但始 ...

好多謝你.

09-10小一家長, 大家一齊繼續努力啦~

真係好想確認一下, 入2nd既小朋友,係咪大多數住豪宅?因為據我所知,住x天半島既小朋友全部入圍.
[/quote]

原來係咁, 咁即係我地同呢間學校無緣份啦~

原帖由 Era 於 08-10-16 10:00 發表
我唔同意係以宅取人/以校取人啦.因為囝囝既兩個同學,當然係同一間學校啦,佢地都住豪宅,我就住好普通既屋苑,終於淨係囝囝入到2nd.
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題