用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 Just fail in 英華 interview
樓主: loklok03
go

Just fail in 英華 interview [複製鏈接]

我係英華書院的Old Boy,問仔仔Interview 的情況也似很順利,但最後亦沒有2nd Interview,好失望。只想說,相信仔仔的表現不差,卻連2nd Interview也沒有,所以Old Boy也不一定有太大的好處。

相信耶和華以勒,神必有預備。唔開心了一天後,第二天收到另一間心儀小學的2nd Interview通知,希望成功啦!

原帖由 Yonniewong 於 08-10-8 21:19 發表
我都落選了, 但我無為囝囝而不快. 我最唔開心係排我囝囝後面個小朋友得佐. 因為當天囝囝一出黎就話比我聽發生了意外, 他說後面個小朋友不停頂佢. 佢忍無可忍之下, 頂返佢. 他說當時所有老師都望著他. 你話係咪好慘.  ...

old boy唔係實有得2nd in架咩???

原帖由 ericchaucl 於 08-10-12 15:41 發表
我係英華書院的Old Boy,問仔仔Interview 的情況也似很順利,但最後亦沒有2nd Interview,好失望。只想說,相信仔仔的表現不差,卻連2nd Interview也沒有,所以Old Boy也不一定有太大的好處。

相信耶和華以勒,神必有預備。唔開 ...

真係好想確認一下, 入2nd既小朋友,係咪大多數住豪宅?因為據我所知,住x天半島既小朋友全部入圍.
[/quote]

這點好難講, 除左校長冇人會知, 你不如去問一下林校長.
(點解我唔係住豪宅......唔通林校長掉轉左我個仔file )

我唔認為校長會「以宅取人」,其實就算小朋友住豪宅,亦千萬唔好抹殺小朋友既努力!入唔到2nd並不代表小朋友唔夠好,多少都要講小朋友同學校有無緣份。而家個個小朋友都咁醒目,真係難為校長!

未能入2nd in的小朋友一定會有好好的學校在等你的!加油!

原帖由 COCO0624 於 08-10-15 14:02 發表
真係好想確認一下, 入2nd既小朋友,係咪大多數住豪宅?因為據我所知,住x天半島既小朋友全部入圍.
[/quote]

COCO0624,
你千祈唔好咁諗 而家新樓有邊個唔係豪宅呢
咁X旋門/君X天下 /XXX山既囝囝莫非會入曬圍

原帖由 COCO0624 於 08-10-15 14:02 發表
[/quote]

我係路人甲, 我囝囝都入唔到2nd, 我都好明白你既唸法.
其實, 除佐比人感覺有"以宅取人"外, 亦有家長有"以校取人"的感覺. 好似話有好多都係來自名校, 如st.XX, 根XX, CCxG等等.
小朋友入唔到, 唔代表佢地唔叻, 有時都要講彩數. 千八人爭, 仲有世襲, 仲難過入大學. 所以唔駛失望, 因為你小朋友有一個為佢鋪路既爸爸媽媽. 退一步唸, 第時試下插班, 間間學校都有人出有人入.
大家繼續努力啦! 呢個Game好難玩, 不過都要玩!    

[/quote]

我唔同意係以宅取人/以校取人啦.因為囝囝既兩個同學,當然係同一間學校啦,佢地都住豪宅,我就住好普通既屋苑,終於淨係囝囝入到2nd.
[/quote]
http://era-central.blogspot.com/

我都唔係住豪宅,只係普通屋苑。我仲冇返工添,唔似得別人有高尚職業。

[/quote]

讀咩幼稚園唔關係既,只不過st .x , 根x, 一屆夾埋都千幾人,減左女仔,都有六七百掛?!都佔1844三分一,報名人數多,咪好似好多人入咁囉,查實計比率未必多好多。

原帖由 Yonniewong 於 08-10-15 22:33 發表
我係路人甲, 我囝囝都入唔到2nd, 我都好明白你既唸法.
其實, 除佐比人感覺有"以宅取人"外, 亦有家長有"以校取人"的感覺. 好似話有好多都係來自名校, 如st.XX, 根XX, CCxG等等.
小朋友入唔到, 唔代表佢地唔叻, 有時都 ...

Actually, a full time mother is viewed as a bonus point - most top schools prefer full time mother to working mums!!

原帖由 gracechung 於 08-10-16 10:46 發表
我都唔係住豪宅,只係普通屋苑。我仲冇返工添,唔似得別人有高尚職業。
[/quote]

醒目開學勳章

我好同意vivian3328所講, 如果用以宅取人或者以校取人o黎估計學校o既收生標準, 咁樣唔多尊重小朋友o既能力, 特別係真係住豪宅或讀名校o既小朋友, 就算佢地真係靠自己o既能力入到都俾人覺得佢唔係靠自己, 何必呢~~~

我都好想知,相信仔仔表現不差〈另一間心儀的學校已經2nd Interview 完給了Offer),也許是其他人太利害,或自己身為舊生的記錄不好,沒分加倒反扣分 :cry:

原帖由 gracechung 於 08-10-14 20:30 發表
old boy唔係實有得2nd in架咩???

ericchaucl,
please PM me......

原來係咁, 咁即係我地同呢間學校無緣份啦~

原帖由 Era 於 08-10-16 10:00 發表
我唔同意係以宅取人/以校取人啦.因為囝囝既兩個同學,當然係同一間學校啦,佢地都住豪宅,我就住好普通既屋苑,終於淨係囝囝入到2nd.
[/quote]

看完這麼多家長的心聲, 我都身同感受, 我仔也落選, 原來我們對他信心十足, 相信至少入到2nd in, 可惜...令人不解的是, 我個仔說他有主動回應校長, 而見老師時, 老師甚至讚他很乖, 沒有爭顏色筆, 所以這次連2nd round都冇, 真是很失望, 唯有寄望餘下的其他學校。

回覆 # 的文章

但我亦不信校長會以宅取人, 因我好些朋友, 他們都是住高尚住宅, 有高尚職業, 如大學教授, 也一樣冇2nd in.

I would like to know how heavy does the CV/portfolio count. Have you turned in profile along with the application? Maybe the candidates with more awards and special talents have the privilege.
Cheers.

原帖由 doristsang 於 08-10-21 00:20 發表
看完這麼多家長的心聲, 我都身同感受, 我仔也落選, 原來我們對他信心十足, 相信至少入到2nd in, 可惜...令人不解的是, 我個仔說他有主動回應校長, 而見老師時, 老師甚至讚他很乖, 沒有爭顏色筆, 所以這次連2nd round ...

醒目開學勳章

見你地分享...好有感受!
其實家長辛辛苦苦,為小朋友計劃完一次又一次
陪佢地過完一關又一關,都係希望為佢地鋪好條路
希望佢地將來能夠好走易過...
有時難免希望越大失望就會越高.
但唔好忘記-神自有祂的安排!

林校長常常說,家庭就係小朋友第一所學校
我地就係小朋友第一位老師.
大家一定要比d信心自己,
相信大家只要用心耐心真心教你的小朋友,
無論係那一所學校讀,都自會有他們的成就!

記著神一定會安排一間更好適合孩子的學校比佢嫁
大家加油!

仲有樣,就係唔知考學術果邊佔幾多分,因為聽講其實都幾深架.如果學術呢邊攞分唔係咁高,校長果邊攞滿分都未必有用呀.
原帖由 Felicia726 於 08-10-21 14:00 發表
I would like to know how heavy does the CV/portfolio count. Have you turned in profile along with the application? Maybe the candidates with more awards and special talents have the privilege.
Cheers ...
http://era-central.blogspot.com/
‹ 上一主題|下一主題