用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟基學校, 你地點睇?
go

啟基學校, 你地點睇? [複製鏈接]

請問各位家長覺得啟基好唔好呢? 我覺得在學術及課外活動方面都不是很突出, 但校長經常強調小朋友好仲意返學,
what is your opinion?
   0    0    0    0

yes, can someone give any comments? I also want to know that if their academic is up to standard?
thank!

你有無去聽講座? 個禮堂其實都唔係好大..... 仲有課室都係.... 但係我見到康子妮同佢個仔

原帖由 mycarrie 於 08-10-9 08:52 發表
你有無去聽講座? 個禮堂其實都唔係好大..... 仲有課室都係.... 但係我見到康子妮同佢個仔

我有朋友讀緊(不太熟),佢話啟基好好,小朋友好開心,不是死谷,但相對程度就低左少少(與九龍學區學校相比)

此校升中派位好嗎?

大家對啟思小學又有何意見呢?

原帖由 mycarrie 於 08-10-9 08:52 發表

啟思小學,好似行IB,學費貴,就是我的印象.

啟基,我認識的朋友都話開心,好鍾意返學,

我上次去聽簡介會, 很感受到校長的熱誠.  而我個囡到而家都話上次同老師 "玩" 得好開心.(佢一d都唔覺得比人interview 緊) , 成日同我講佢好想讀一間好開心既學校, 好想讀啟基.

之後, 我再問一d 熟悉這間學校的家長時, 他佢地 d 反應都係話 d 小朋友好鍾意返學, 好有自信心, 而校長在簡介會講的 (eg 5心教學) 都可以實行到.

唯一不足是升中問題, 我好怕在6年級時, 又要面對選校... 唉, 而家做家長真係煩

啟基14-15號交留位費, 記得ar

啟基學校可以建立到小朋友的自信心, 小朋友又喜歡返學, 喜歡學習, 好有動力, 而且佢地教德育非常之好, 小朋友在品行上可以學好, 至於學術方面, 不要與傳統名校比較, 因它們多是教高一級或半級, 而啟基會按著正常課程, 到高小時才加深追番, 以我所知, 有不少同學都考到不錯的中學, 當然有些比較差, 這些與課程無關, 而係小朋友本身資質既問題,

可以說學校是講得出, 做得到。

咁請問有冇人是插班入啓基(約三、四年級)而又可被學校的風氣(例:閱讀/品德/自信/主動學習)所感染或改變的呢?因我想幫我的大兒子轉校,但又擔心他未能適應或當他剛適應時便要升中了,他是一個慢熱和害羞(可以話冇自信)的人。如有真實個案,請和我分享,謝謝!

我有少少分享, 我有個朋友是在傳統學校教書, 有時佢都見小朋友谷得很辛苦. 有些甚至谷唔起. 佢都會見議家長去啓基, 結果個家長聽佢議見, 去佐啓基, 後來個家長揾返我朋友話, 佢個小朋友終於鍾意佐返學. 讀得好開心.
我個人認為無話好與唔好. 只要個小朋友讀得開心就很好了. 曾經有個朋友同我分享過一句說話. 我覺得好受用. 就係"係傳統學校每日教十樣野, 但識得五樣, 但有些學校只教五樣野, 但全部識晒."
我覺得培養到對讀書有興趣已是非常重要.
原帖由 chengwaiking 於 08-10-31 15:17 發表
咁請問有冇人是插班入啓基(約三、四年級)而又可被學校的風氣(例:閱讀/品德/自信/主動學習)所感染或改變的呢?因我想幫我的大兒子轉校,但又擔心他未能適應或當他剛適應時便要升中了,他是一個慢熱和害羞(可以話冇自信)的人 ...

啟基我都聽人講過話程度相對其他傳統名校係比教淺,但係我响都簡介會都見有部份學生升到一間band1學校,我都問過我個仔幼稚園老師,佢哋都話啟基係一間好學校,老師同校長對小朋友都有愛心,同埋啟基學校啲英文都幾好,而我個仔見完校長之後都話要响啟基讀書。

原帖由 chengwaiking 於 08-10-31 15:17 發表
咁請問有冇人是插班入啓基(約三、四年級)而又可被學校的風氣(例:閱讀/品德/自信/主動學習)所感染或改變的呢?因我想幫我的大兒子轉校,但又擔心他未能適應或當他剛適應時便要升中了,他是一個慢熱和害羞(可以話冇自信)的人 ...

我個大仔就係一個例子, 佢小一, 二係培正到讀, 讀得好辛苦, 雖然佢都升到班, 但係佢讀到好無自信心, 亦都唔積極, 佢本身係一個慢熱, 比較難接受轉變既人, 但因為佢實在為左讀書而放棄左心愛的課外活動, 佢鍾意睇書卻係無時間睇, 因為有太多功課做, 佢又做得慢, 漸漸我覺得長久下去, 其實小朋友損失了1.讀書興趣 2.自信心3. 睇課外書時間, 4. 其他興趣的培養, 於是因著細仔入小一時去啟基讀, 所以我幫大仔試下考小三插班, 當時 INTERVIEW 完要考2小時的paper,  後來校長話好滿意佢既成績, 就入左啦。

依家佢已升上小四, 佢讀左啟基之後, 變左好多, 呢個係我教會的朋友講的, 佢話大仔變得開朗, 健談, 有自信, 最重要係, 有一日我問佢係啟基佢最鍾意邊一科, 佢數數, 佢話: 媽媽, 原來我科科都鍾意, 佢成日話老師上堂好攪笑, 佢好鍾意上堂, 其實係老師用比較活動, 可以吸引到學生興趣去教佢地, 所以小朋友好鍾意。而且佢話個個老師都好好, 呢樣都好難得, 我覺得莫校長真係可以將佢既五心教育信念傳遞比每一個老師, 大家一齊做。

最近我大仔同我講: 媽咪, 點解你唔一早比我讀啟基呀, 細佬就好啦, 可以由小一就開始讀, 我只有同佢講, 個陣時, 我唔知有啟基。依家無論做功課或溫書, 佢都好主動, 因為學校的讚賞文化令佢有動力做好d, 希望可以取高d分。

所以我同老公都好滿意仔仔轉校之後的改變, 其實呢間學校係好適合任何小朋友讀的。

yonniewong,
   謝謝你的分享!

Dear wksin,
     謝謝你詳細的分享,看完後我覺我的情况和你很相似,我的小女剛(09/10)被啓基取錄,所以我也想幫大仔轉校,但不同的是他本身不是太想轉校,只是我見他不積極學習(因他只會完成老師要求的功課e.g.作文要作80字,他就不多不少,數夠便停止,不會多作.)和沒自信,我很想他能被學校的風氣感染,但若他轉了後不適應,便可能會埋怨我了,是否很矛盾呢?不知點算好?可否給一些意見呢?謝謝!

Dear wksin,
   還有一樣不同,便是他今年巳四年級,在校成績亦不差,但如果轉校,我會讓他重讀(即想今年下學期插入三年級),這是否更難適應呢?(重讀原因是希望他能在啓基時間長些)

去年仔仔在啟基面試時,我們聽完校長講話後,被帶到課室,和當時有子女就讀的家長見面,恰巧和我分享的是位三年班插班的家長。這位家長坦言原本仔仔在某名校就讀,但成績追不上,加上其他原因,令仔仔自信心盡失,結果只好轉校到啟基去,在校長和老師的幫助下,孩子變得喜愛上學,學業成績亦漸漸追上。不過這家長和大部份的想法一樣,也有升中的顧慮。

very expencise
‹ 上一主題|下一主題