用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟基學校, 你地點睇?
樓主: mycarrie
go

啟基學校, 你地點睇? [複製鏈接]

原帖由 chengwaiking 於 08-10-31 23:53 發表
Dear wksin,
     謝謝你詳細的分享,看完後我覺我的情况和你很相似,我的小女剛(09/10)被啓基取錄,所以我也想幫大仔轉校,但不同的是他本身不是太想轉校,只是我見他不積極學習(因他只會完成老師要求的功課e.g.作文要作 ...

其實當初安排大仔轉校, 只係一個TRY, 回想當時, 大仔都係話唔想轉, 佢想再試多一年, 呢個反應係大部份小朋友都有的, 佢地雖然讀得辛苦, 但對學校及同學係有情的, 特別我個大仔係比較被動, 難適應新環境, 所以他有這想法, 是亳不出奇的, 但是從他之前的學習情況, 我知長始下去, 對佢係無好處, 我先生係教中學的, 佢眼見D學生係中學階段是最需要自發動力, 有學習興趣同自信心才可以成功, 所以我們因著細仔入學呢次機會, 同大仔試下, 反正插班係要考入學試, 唔係一定收, 我知道有D人想插入都入唔到, 所以試左先算。至於轉校既適應, 仔仔用左2個月時間, 其間我們都多作關心, 之後很好了, 如果唔係佢都唔會咁鍾意返學啦, 我相信要適應啟基係容易既, 因為佢地既制度同埋老師, 都係SUPPORT 小朋友的, 這點不須擔心。

至於讀邊一級的問題, 我想最好可以同校長相量, 佢會比到好好的意見, 反正係要考插班試, 可能學校覺得你個小朋友入讀小四都OK呢, 所以, 你應該 apply 左先, 見步行步。

Dear wksin,
   多謝你的回覆,這讓我更有動力幫他嘗試,好像你所說,未必一定得.但我想問,除了填表外,是否要加埋一封信給校長,還是面試完唔ok才交「求情信」的呢?你當年的做法如何?

我仔仔星期一面試,我識的朋友都說上學開心,我認同上學要愉快學習,我個仔學野都算專心,但超級慢熱,無自信,由細至大都係咁,係性格,他絕對不是一個socail的人,(其實我也不是)所以如果學校造就一個環境,讓孩子建立自信,我會buy呢套,至於中學,6年之後的事,天曉得,你看人人都說sars 出生率低,我也胸有成竹,誰知一個小班教學,間間學校都減學額,不也是殺我們一個措手不及嗎?
唯一要令我考慮的是學費太貴,未計他學其他野,我不是公務員,這是一筆沉重開支.

原帖由 chengwaiking 於 08-11-1 15:05 發表
Dear wksin,
   多謝你的回覆,這讓我更有動力幫他嘗試,好像你所說,未必一定得.但我想問,除了填表外,是否要加埋一封信給校長,還是面試完唔ok才交「求情信」的呢?你當年的做法如何? ...

我當時係同細仔interview 時, 同校長傾得好投契, 因為我太知道催谷文化下, 小朋友學習的唔好處, 所以個陣時同莫校長講左好多關於香港教育的問題, 我想我同佢係有同一理念的, 後來佢問起我大仔的情況, 咁我就同佢講不太理想, 我話其實大仔應該好需要係啟基呢種學校讀, 於是我問佢收唔收插班生, 佢想左一陣, 就叫我地試下申請, 因為仲要考試 interview 等, 於是我地就填申請表及要交學校成績單及面試考試等, 就這樣入左啦。(我地無寫信比校長的)

我想你可以先申請插班小四下學期先, 唔得的話, 就見校長, 睇下下年再重讀小四, 希望可以留到位比你, 因為越高年級就越難入, 位唔多, 小朋友已讀定左, 唔會走, 除非有其他原因至有位。

原帖由 loy211 於 08-11-1 18:31 發表
我仔仔星期一面試,我識的朋友都說上學開心,我認同上學要愉快學習,我個仔學野都算專心,但超級慢熱,無自信,由細至大都係咁,係性格,他絕對不是一個socail的人,(其實我也不是)所以如果學校造就一個環境,讓孩子建立自信, ...

負擔能力都係一個問題, 其實有d直資小學如真道, 好似係$2xxx, 可以一試。

坦白說,我已報了7間中價學費的私校,啟基算是最貴的一間,我明天面試,(阿仔),之前已經有2間reject左,另外的私小有幼稚園生升上,學額甚少,機會渺茫,所以我都會報啟基,萬一大抽獎好差都有後著,最多在其他開支減些,我只有一個小朋友,勉強都可以負擔.

loy211.
Congu u! Chan's creative school is very very good

Thank you

bblaw,
請問你又怎樣看啓基呢?你指「very very good」是那方面?可否分享些?在入讀前收集多些意見&資料,總好過入了後才發現不適合。

loy211,
你仔仔今天面試如何呀?是見校長還是見老師呢?多唔多人呀?希望你仔仔能被取錄啦!幾時知結果呢?

Chengwailing,
My friend is a teacher in there. She say the p6 allocation is good. The principle is nice and heart. Children love school very much and learn happily. Children are full of confidence. If she had a kid, she say she must let it study in there.

bblaw,
請問你可否幫忙問下你的朋友,啓基的升中派位如何呢?(e.g.?%入英中)如果四年級才轉到啓基,是否有足夠時間訓練他的自信心呢?(小朋友本身是害羞和怕困難的)如果你能幫忙,真是萬分感謝!

我昨晚去小學聽講座,莫校長的演講令我很感動,我很矛盾,教育是人的工作,是人影響人的工作,要令小朋友有自信,愉快學習,我認同此點.
不過另一方面,我們活在香港,受一個畸形的教育制度牽引,要玩這個殘酷的遊戲.我的小朋友仍要在香港升中,我當然希望他入英中,那啟基在英文,普通話兩方面又如何培訓?升英中比例如何?昨晚老師說頭三志願是超過九成,但意義不大,現在入中學多按意願派發(因很多學生都會量力而為),我想較準確的是入英中的比例.
仔仔昨晚說面試很開心,有得玩有野食,又有VCD看.

loy211,
很同意你的說法,真是不知如何選擇!

chengwaiking:
     昨晚聽完講座,感受到校長與一班同工的同心,我去時踫巧學生放學,個個滿面笑容,據我了解,在啟基讀書的小朋友會很開心.
    要愉快學習,那上中學又如何呢?他可以跟得上嗎?能否入讀較好的中學?我思前想後,內心充滿矛盾.最慘的是我老公一句:現在開心6年,將來點算?他自小在Band One1 中小學就讀,覺得谷成績是順理成章.我又有些矛盾,萬一大抽獎失敗,叩門失敗,而啟基又收仔仔的話,我應該點做?????
   我知我想得太多......

loy211,

你有這些顧慮, 是很正常的, 比我如果心大心細, 而你個小朋友又考到一些BAND 1 小學的話, 那麼你可以試下讀先, 比個機會小朋友, 可能佢可以受到谷呢, 之後讀唔黎至轉, 起碼叫做試過先啦。其實係幼稚園階段, 我地都未必知道佢地既能力, 上到小學先可以睇清楚。

loy211,
我都覺得如果你的小朋友是入到Band1,就不妨試試,不過要及早觀察他是否適合,因為太高年級轉校便困難多了,好像我的兒子現在小四才覺得他不太適合傳统教學,想為他轉校便很多方面要考慮了。如果你的小朋友萬一派得唔好,叩門失敗,啓基又收的話,咪叠埋心水讀啓基囉,始終這間都是一間好學校,能着重品德、自信的學校,也不易找,對嗎?不要太憂慮了,做父母的只可做咁多,結果便交給上天吧!(如果是基督徒,便交給主耶穌啦!)

bblaw,
請問你可否幫忙問下你的朋友,啓基的升中派位如何呢?(e.g.?%入英中)如果四年級才轉到啓基,是否有足夠時間訓練他的自信心呢?(小朋友本身是害羞和怕困難的)如果你能幫忙,真是萬分感謝!

崇小已收我的仔仔,我的感覺是崇小的課程是"谷"成績,是否愉快學習就不得而知,反而啟基是愉快學習,但又擔心升中,心情很是矛盾.我明白針沒有兩頭利.不過如果啟基與崇小,各位媽咪/爸爸可否給我一些意見,你會點揀?

想問問大家,啟基是否必收啟思幼稚園的學生呢?
‹ 上一主題|下一主題