用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我很累....
go

我很累.... [複製鏈接]

日日滿腦子 interview, interview, 等結果, 緊張, 瞓唔到, 失望..., 覺得好累, 成日叫人平常心, 係咪真係咁容易????
   0    0    0    0

係,好難,我一向都算樂觀,尋日失落於英華,我都會安慰自己,鼓勵自己,但心情難免難受,始終有期望就會失望。但我覺得都要比時間自己接受既,我今朝特登同老公一齊食早餐,佢話食解慰酒wor,真係苦中作樂。

自己個心仲拿住拿住,平常心只係我既口號,未能化為我既心情,道行未夠。

依家番工都冇晒心機, 成日想快啲番屋企睇信箱, 係咪精神緊張???  

我都覺得我平時都係一個樂觀的人, 但今次真係.......

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 12:19 發表
但今次真係.......

.......真係老貓燒鬚  
飲杯la 我地似唔似怨婦  

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 12:19 發表
依家番工都冇晒心機, 成日想快啲番屋企睇信箱, 係咪精神緊張???  

我都覺得我平時都係一個樂觀的人, 但今次真係.......

I am the new joiner & not familier to type chinese, however I am same as you, a nervious mama & want to release the feeling as well.

簡直crazy, 每晚都掛住交表.interview,連發夢都以為自己忘了交表......... 自己都怕了, 何況小朋友還要不停interview..

原帖由 阿西 於 08-10-9 12:12 發表
係,好難,我一向都算樂觀,尋日失落於英華,我都會安慰自己,鼓勵自己,但心情難免難受,始終有期望就會失望。但我覺得都要比時間自己接受既,我今朝特登同老公一齊食早餐,佢話食解慰酒wor,真係苦中作樂。

自己個心仲拿住拿住,平常心 ...

我都失落於英華, 心情都有點影響. 我的朋友報了的都入唔到2nd in, 我知道後反而心裏舒服一點, 我覺得自己好衰呀! 不過我真的好希望個仔可以同朋友個仔一起讀書.

這兩星期好似特別過得慢.

其實唔上bk會無咁顛,真既,有時我覺得bk個催化作用都幾大,見人咁,自己又咁,攪攪下,無拿拿多左好多壓力。有時一日唔上黎,果日個人諗野好似理智d。

I totally agree with you. The more I browse BK, the nervous I become!

原帖由 阿西 於 08-10-9 12:41 發表
其實唔上bk會無咁顛,真既,有時我覺得bk個催化作用都幾大,見人咁,自己又咁,攪攪下,無拿拿多左好多壓力。有時一日唔上黎,果日個人諗野好似理智d。 ...

原帖由 Venuscheng 於 08-10-9 12:40 發表

我都失落於英華, 心情都有點影響. 我的朋友報了的都入唔到2nd in, 我知道後反而心裏舒服一點, 我覺得自己好衰呀! 不過我真的好希望個仔可以同朋友個仔一起讀書.

這兩星期好似特別過得慢. ...

咁你有咩後著呀﹖我只寄望英華一間,因為我屬意九年免費教育既,係見英華幾好就去考下,而家唔得,我個仔交返比政府養

原帖由 阿西 於 08-10-9 12:41 發表
其實唔上bk會無咁顛,真既,有時我覺得bk個催化作用都幾大,見人咁,自己又咁,攪攪下,無拿拿多左好多壓力。有時一日唔上黎,果日個人諗野好似理智d。 ...

但上了bk, 見有人同病相連, 都舒緩一下, 大家彼此勉勵下都好.

我都係也, 由尋日知道入唔到英華時真係好鬼down, 雖然呢個結局係我意料之內, 但係到真正面對時難免會失望!  一諗起由開始小心奕奕填報名表. 哂相, 買料做portfolio  , 覆核, 幫亞仔報咗幾日面試班到置裝, 無不盡心盡力, 而家連入2nd int.嘅機會都冇, 即係話亦唔使點諗扣門, 因為入咗2nd int.都仲有300名佳麗, 要喺呢300名佳麗再揀150個出嚟, 我地而家out of 300, 連waiting list都冇chance.

原帖由 阿西 於 08-10-9 12:44 發表

咁你有咩後著呀﹖我只寄望英華一間,因為我屬意九年免費教育既,係見英華幾好就去考下,而家唔得,我個仔交返比政府養

我報左好多間競爭大的學校. 現在算比較大機會都應該係政府果間, 話晒有20分. 如果唔得, 這一年都幾難捱

最後你會發現政府大抽獎的可愛!
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

原帖由 Uncle-DOS 於 08-10-9 13:04 發表
最後你會發現政府大抽獎的可愛!

uncle-dos,
如無記錯,你都失落於英華,不如講下你後來既發展﹖而家回顧,你覺得點呢﹖係呢,小朋友讀書開心ma﹖

venus,
第一輪我揀左間穩打穩紮既,希望11月有好消息,咁就好似舊約中以撒咁,「這才得了安慰」

原來大家都係咁.. 初時我仲以為自己痴左線添.. 我同大家都一樣, 自8月開始, 滿腦子都係interview,interview, 填form, 交表, 做profolio....

就連發夢都做埋同一樣既野.... 不過, 次次仲係惡夢, 趕唔到去interview, 唔記得交表, 無做profolio.. 最嚴重既, 就係有人話俾我知間間學校都唔收我個女...
晚晚訓唔著, 半夜醒左就不由自主咁諗.諗.諗.. 有時都唔知自己諗黎做咩..

日間無心機返工.. 返工時發夢.. 不停bk... bk.. bk...

不過, 我諗上黎呢度大家都可以舒發下都未嘗唔係一件好事黎既... 大家共勉知~~!

香港既教育制度~~~""一流""

回覆 # 的文章

"最後你會發現政府大抽獎的可愛!"

可愛= you don't need to pay?
可愛= equal opportunity for everyone?
可愛= random selection of children-varying ability?
可愛= ?????

HI,咁多位媽媽,
我出年都要同個仔報小一, 我其實由舊年已經係度諗點揀學校,又去聽D講座,又搜集資料.雖然依家我仲未發惡夢,但相信我出年都係會咁樣,再加上出年又要同亞女搵幼稚園,到時兩樣一齊黎,都唔知頂唔頂得順.

Same feeling as all of you.  Very disappointed cannot enter 2nd interview 2 days ago.  We are confident of our son as he answers very well in the interview and he can tell everything he does in the interview, but still no.
We are very unhappy as when we find he is not choosen.  But he tells us that he is OK as he will find a better school next time. He is more mature than before.
Hope everything will be settle soon and Good Luck to all of us, Caring Parents!

原帖由 mike0carman 於 08-10-9 12:50 發表
我都係也, 由尋日知道入唔到英華時真係好鬼down, 雖然呢個結局係我意料之內, 但係到真正面對時難免會失望!  一諗起由開始小心奕奕填報名表. 哂相, 買料做portfolio  , 覆核, 幫亞仔報咗幾日面試班到置裝, 無不盡心盡 ...

交英華的個人檔案, 我做得唔係幾好, 因為係做第一個. 現在等緊其他的面試. 你又有無報邊間添呢?
‹ 上一主題|下一主題