用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 揾緊屋搬,我個係囝囝,11 定12網 好呢? ...
go

揾緊屋搬,我個係囝囝,11 定12網 好呢? [複製鏈接]

我知好多媽咪都忙緊幫仔女報學校,想請問吓你地意見;因我就嚟要搬屋,想就個囝報小學(佢E+讀緊K1),港島區11定12網會多D選擇呢?我計過我阿囝得15分ja ,所以橫掂要搬,想揾個好校網比佢囉!
   0    0    0    0
:-D

醒目開學勳章 王國長老

理性分析(我自己住12網, 呢幾年都有留意下派彩結果), 講下12網熱門男仔學校
男仔12網多數揀st jo同埋華仁, 華仁位少, 好難入, st jo cut班準備同中學接龍, 暫時未知有幾大影響, st jo有自己幼稚園的, 過去聽聞就算抽唔到, 叩門都收得晒, 而家幼稚園都收少左人, 升小情況暫時未明朗
除左st jo華仁, 比賽多人爭有軒官同聖雅各, 有傳軒官出年開始小班, 入去會難左(而家擺第一都穩陣的), 而聖雅各擺第一都ok穩陣, 如果擺第2就要睇運喇
寶血過去聽聞多數係4,5志願入, 當然有個別家長會特別鐘意的都會擺第一
總括黎講, 12網男仔通常都唔會派得太差的, 除非排次序時太aggressive全部順序填晒d大熱 (華仁->st jo->軒官上........), 咁就難攪d.......

原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-10 14:42 發表
理性分析(我自己住12網, 呢幾年都有留意下派彩結果), 講下12網熱門男仔學校
男仔12網多數揀st jo同埋華仁, 華仁位少, 好難入, st jo cut班準備同中學接龍, 暫時未知有幾大影響, st jo有自己幼稚園的, 過去聽聞就算抽 ...

HI Charlotte_mom
我個都係仔 (net 12), 多謝你的分析.
再想問下, 如第一 ...華仁, 第二...聖雅閣, 你估入讀聖雅閣的機會大吾大呢 ? 又吾知今年佢的叩門位多吾多人入啦 ?
我選華仁第一的原因係佢有中學, 基本上聖雅閣我都o.k.的.
tks.
http://hk.myblog.yahoo.com/

Hi Charlotte_mom,

好多謝你嘅分析,我自己都係住緊12網,正計劃緊租約滿咗之後,繼續係12網到住定搬去11網呢?其實我自己對11網嘅學校都冇咩認識,而且我亦鍾情st jo,出年一月我都會帶阿囝去考吓st jo kinder,雖然好難入,但都要try吓(因好近我屋企)。照你嘅講法,如果我放st jo係第一選擇,第二同三位就唔好放咁熱門嘅學校la,係咪?

原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-10 14:42 發表
男仔12網多數揀st jo同埋華仁, 華仁位少, 好難入, st jo cut班準備同中學接龍, 暫時未知有幾大影響, st jo有自己幼稚園的, 過去聽聞就算抽 ...
:-D
‹ 上一主題|下一主題