用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 直資中學
樓主: ytpeople
go

直資中學 [複製鏈接]

如果學生跟唔上,學校好似有類似補底的課程,對嗎?
請問知不知道這類班/課程通常一班有多少人?
是否放學後進行?抑或要犧牲其他特別課程來上這個補底班?

quote]原帖由 中天英 於 08-10-21 01:34 發表

ytpeople,

呢幾個都係優中既特點。

優中學生既英話水平好高, 課程亦會比一般中學快, 校方對學生既學術水平期望高, 仲要提前兩、三年考公開試  --  你囡囡同你都要認同呢D, 先至會讀得開心。 ... [/quote]

如果學生跟唔上,學校好似有類似補底的課程,對嗎?學校設有英文、數學、IS, 音樂加速班,如果入唔到加速班既學生就要入補低班。

請問知不知道這類班/課程通常一班有多少人?咁我就唔清楚,因為呀仔之前係讀加速班既。

是否放學後進行?抑或要犧牲其他特別課程來上這個補底班?會安排上堂時間上。(即加速班果堂)

Hi,dabby,
你個仔加入的加速班,係咪即係拔尖班呢?
咁加速班一班有幾多人啊?
係咪即係加速班同補底班係同一時間上堂?(但係就分班上。)
原帖由 dabbycheung 於 08-10-30 13:30 發表
如果學生跟唔上,學校好似有類似補底的課程,對嗎?學校設有英文、數學、IS, 音樂加速班,如果入唔到加速班既學生就要入補低班。

請問知不知道這類班/課程通常一班有多少人?咁我就唔清楚,因為呀仔之前係讀加速班既。

是否放 ...

你個仔加入的加速班,係咪即係拔尖班呢? 係呀!
咁加速班一班有幾多人啊? 10個人多D
係咪即係加速班同補底班係同一時間上堂?(但係就分班上。)  係呀!

謝謝你!
原帖由 dabbycheung 於 08-10-30 21:55 發表
你個仔加入的加速班,係咪即係拔尖班呢? 係呀!
咁加速班一班有幾多人啊? 10個人多D
係咪即係加速班同補底班係同一時間上堂?(但係就分班上。)  係呀! ...

dabbycheung,
請check PM.
‹ 上一主題|下一主題