用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2009小一
go

2009小一 [複製鏈接]

Hi all,

唔好意思,我無考過YW,所以唔可以同大家分享

Geni,
三年前考過DBSPD,SPCC,SPP,宣道,SFA,
STACPS,如果你唔認為我知既已out,
可以話你聽喎

原帖由 Geni 於 08-10-14 00:29 發表
hmm...唔係唔想講, 相反係好想搵人分享o下o忝! 但當大部份人都報憂(呢種心情我好明白, 亦身同感受), 再加上開始有d負面回應o既時候, 真係唔敢再講咁多. 依排心情已經好緊張, 再冇啦啦俾人插就唔好啦~~~ 我都有睇番上 ...

Geni,

俾d時間我,我要寫返個”小一辛酸史”俾你

原帖由 Geni 於 08-10-14 22:20 發表
LV77,

你肯分享又點會覺得out呀

除o左interview o既實況, 其實我仲想知 in o左幾間學校之後大家有乜感想同總結o忝! 因為我覺得好多時in 之前o既估計同in完之後o既體會應該會唔同, 但有乜唔同就真係過 ...

KLLP,

你仲有個細仔呀 祝成功

原帖由 KLLP 於 08-10-15 09:52 發表
Dear all,

My son has completed the 2nd round interview.  Just a friendly talk between the Principal LAM and the family (including child and parents).  I am  nervous so I think I did it bad.  But I kn ...

Geni,

Please check PM Good Luck

原帖由 Geni 於 08-10-14 22:20 發表
LV77,

你肯分享又點會覺得out呀

除o左interview o既實況, 其實我仲想知 in o左幾間學校之後大家有乜感想同總結o忝! 因為我覺得好多時in 之前o既估計同in完之後o既體會應該會唔同, 但有乜唔同就真係過 ...

CSW,

Good luck

原帖由 CSW 於 08-10-15 23:36 發表
Dear all,

It will be my family's turn tomorrow for the 2nd interview. To be honest, I am a little nervous...cos three years ago, my elder son was failed to get a seat after interviewing with Principa ...

KLLP,

時間永遠都唔夠用,成日話要遂少開始溫,但
星期六,日既課外活動都排到密馬馬,仲要溫黙書,
真係c得呀

原帖由 KLLP 於 08-10-15 18:17 發表
LV,

yes, very nervous now.  Waiting for result in Nov.

The 1st assessment is coming, we have to work hard.

Geni,

一日未出結果都未知得唔得 唔好氣餒
唔好怪責囝囝,就當攞經驗,努力向前呀  

原帖由 Geni 於 08-10-17 18:58 發表
無O勒無O勒, 我覺得今日IN得好差, FEEL到冇行O勒~~~ 好唔開心~~~

O岩O岩先有番D信心, 依家又冇哂O勒~~~ 唉~~~ 希望大家好運!!

PS: 我唔介意繼續見到大家O既分享O家, 努力努力!! ...

FM,
我覺得YW & St. Paul boys算同grade,亦有
一條龍書院 我覺得St. Paul boys學術較佳,
但YW就音/體較出色

近年YW名聲越來越響,唔單止係轉直資呢個原因  
其實學校用心栽培學生,亦配合音樂/運動項目,而且亦
鼓勵學生積極參予音樂及體育活動,近年在學界或比賽
都有非常好既成績! 至於學術成績方面, 我個人認為

身旁從派位入黎既同學都都唔差,又可況轉直資後,
深信YW學生更加超卓 如果要從比較兩間中選一, 我反而覺得路程係最concern, 一個係香港(好似新校舍
在薄扶林,另一個在九龍西, 但講心個句,呢個moment
暫時mug都唔需要考慮, 若兩間都收你囝囝先至煩惱都
未遲呀::" /> 相信你都有申請DBSPD,可能三間都收你囝囝,
到時你都唔駛煩呢

原帖由 FM 於 08-10-18 09:58 發表
Dear All,

One side question. What is your opinion about 英華小學 vs 高主教vs St. Paul’s boy? My son got 2nd interview for both 英華小學 and St. Paul's boy. (高主教 not start yet)
Don't dare to ask a ...

我是小三家長
你擔心甚麼又指甚麼批評

原帖由 gracechung 於 08-10-18 23:11 發表
你是家長嗎?見你地講得咁興奮,我又想搭訕

現時我對小學的發展非常滿意,但坦白講,我對中學還有些擔心,雖然理智上我知道以同一群的同學一齊升上去,佢地實力都不可睇少,但由於自已所知有限,又聽過別人批評書院,攪到我都 ...

FM / Chunchummon,

嘻嘻..睇黎你地都算大包圍 不過,好似間間都有
不同教學模式,我諗你地要研究下邊間適合自己囝囝,
到時幾間都得左先決擇就好頭痛呀

FM=>你有個女,又唔在意學費既話,咁SPCC一定係
首選呀

原帖由 FM 於 08-10-19 15:33 發表
Chunchummom,

Our interview with Ms Lam is 28th. My son got accept by St. Louis but it is a back up for us.

2ling,

My daughter is 20ths old. Not only that she walks around alot, she talks a lot...s ...

gracechung,

你覺得YW學業方面唔好, 係唔係YW無出10A生或
是奪A不夠多 其實成績下降,我無深究係邊方面問題  (我連三三四制度點玩都未攪得清楚AH )
我仔係插班入黎既,我只明白再玩一次升中派位係幾咁辛苦   有一條龍中學back up,對家長/學生精神上輕鬆好多,無咁大壓力 (呢個壓力唔係一頭幾個月,係足足要揹六年),為左派到一間BAND ONE中學,好多
小朋友呢六年中都享受唔甚麼叫做“開心愉快”小學生活 但至慘係辛苦左六年,除非超叻果班學生入到果兩三間超級中學外,大部份家長認為以上提及呢幾間學校已經係dream school,小朋友可以入讀YWC/WAH YAN ...已經開心到不得了

可能YWC /Wah Yan....真係呢兩三年成績無以前咁好,
但直至現在呢幾間都仲係BAND ONE英文中學
(聽聞Wah Yan/DBS都係功課唔多,但要學生自動自覺
才有優異成績):-|  講真,如果小朋友成績特出,基本上除時可以申請其他學校插班, (SPCC每年五月都有公開既每級插班申請 ,仲有網友報料,喇沙PS已收各級夾埋七個英華仔呀!!But I don't believe!) 而且到時升中更加可以向其他更TOP學校(出10A生既學校)叩門: 所以唔駛擔心
最重要到時你囝囝大個仔有主見,未必捨得離開YW lur

原帖由 gracechung 於 08-10-19 21:42 發表
我比較坦白,有話直說。
擔心既主要都係學業方面啦。

我聽到一個YW old boy既fd講,叫我唔好揀,因為學生水平下降左好多。

其二,呢點就真係聽來的,唔知真假。有人批評,派位時代入yw既都係band 1生,但到出黎果時,會考成績唔好 ...

原帖由 chunchunmommy 於 08-10-20 22:41 發表
FM,
Haha...maybe we shouldn't talk about St Paul Boy interview under YW topic...hah ...

Geni,

Please check PM Goodnight

原帖由 Geni 於 08-10-20 17:48 發表
LV77, please check PM

Geni,

我成段水蛇春咁長既message唔見左
明天出差,要明晚先覆得你

原帖由 LV77 於 08-10-21 00:28 發表
Geni,

Please check PM Goodnight

Geni,

Please check PM :D

原帖由 Geni 於 08-10-21 09:25 發表
唔緊要, 我前兩日打pm o既時候都試過辛辛苦苦打完跟住冇o左~~~ 所以我之後每次打完都copy底先~~~

010,

仲未瞓呀 收到e-mail,thank you
妳真係好文采相信都唔止12年,大家努力啦

原帖由 010 於 08-10-22 22:47 發表
JP
非常感激...

JP,

Thank you

原帖由 JP 於 08-10-22 17:48 發表

大家可以入呢樹睇YWC 2006-07 School Annual Report,了解情況。
http://info.yingwa.edu.hk/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownload&cid=3
‹ 上一主題|下一主題