用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真幼稚園
go

崇真幼稚園 [複製鏈接]

原帖由 Simar 於 08-10-16 09:21 發表

點解呢? 我冇去過佢地個 open day, 不過去左 interview, 感覺良好. 老師們好 nice, 學校設施又多 (我個女好鍾意個波波池), 感受到校長老師都好落力搞好間學校, 兩文三語環境, 有資優計畫, 直升小學比例有7成, 仲可 ...

可以去幼稚園一覽果邊, 睇下家長意見。小學家長係多數講小學呀麻!

我兩個小朋友都係崇真讀, 之前樓主講既樓梯問題就不大, 因為到正式返學佢地都差不多三歲(又或者足3歲)。
小朋友讀得好開心呀, 一個k3, 一個k1。不過家長就多野做d, 因為呢間學校都多功課, 多資料搜集架, 如果lazy家長就會怕囉(我都係.... )
K2下學期開始默書架啦, k1就隔日有功課。星期尾k1有4樣功課, k2果陣試過最多果次9樣, k3上星期尾有7樣...

崇幼出到外面既學生都唔差架, 只係冇名氣je。 (因為三年特訓後, 容易適應小學功課, 但又冇小學壓力既幼稚園)我本人就非常鐘意(如果可以少d要呀媽幫手既資料搜集就更加好 )

原帖由 棉花糖媽媽 於 08-10-16 16:06 發表
silvia_ng

我想問吓你小朋友是讀主流or國際班架??
其實兩者課程上有乜野分別架?? (除語言上)
Thanks~

係主流班。
課程應該唔太大既差別, 不過國際班就活動仲比主流多。上堂時間k1國際班要返下午。
國際班老師三個, 一普, 一英, 一香港人(但唔比講廣東話)。
‹ 上一主題|下一主題