用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問你們為子女報了几間直資或私立小學呢? ...
go

請問你們為子女報了几間直資或私立小學呢? [複製鏈接]

報讀小一的面試遊戲如火如荼.

各校的第一輪面試都會在10月展開.

面試撞期真系少不免咖啦.

又問嚇你地, 幫小朋友報左几間學校呢?
   0    0    0    0

SMC , PUI KIU

回覆 # 的文章

大傢覺得報几間最適中呢?

我諗每個小朋友既情況都唔同,所以好難一刀切咁話幾多間先合適既.
http://era-central.blogspot.com/

9-10月 我報左5間;如果計埋6~7月的2 間, 共報過7間。

上星期六同一天見了兩家,時間有點分得開(09:00 及12:00),今星期六一間,星期日一間,再下週六一間。
我覺得一個月內要handle 5間還可以,(我的極限是同一天面試兩次,而且時間要分開些)。
在一間遞表時,同樣排隊有個媽媽說報了10間,這個給我真受不了。

我覺得報多啲都無防, 報咗唔一定要考, 唔好彩撞期自己都有選擇權考邊間.  有心儀學校收咗可以自己選擇仲考唔考其他學校.  

但過咗報名deadline想考都冇得考, 點解唔比多個機會自己選擇?

醒目開學勳章

我覺得報幾多間唔係問題, 最緊要報每一間都有佢o既理由, 唔好有得報就報, 有得考就考就得o勒~~

報了9間,但考慮過之後有一間會放棄唔去in,即是8間.

我報左 6間, 但有一間決定唔去考啦!!

3間直資, 1間私校.

由於未知interview時間, 過往經常聽到會撞期, 多報幾間是可以理解的, 加上, 如果你報一些太多人爭的如St Paul CoEdu, DBSPD, Ying Wa, 未有關係及後台的, 誰人敢說有把握一定入到, 但唔報又唔甘心, 所以, 再多報幾間是可以理解的. 即使其他相對沒有太多人爭的直資私校, 閒閒地都多於一千人, 誰人敢說亦有把握一定入到, 但唔報又唔甘心, 所以, 再多報幾間是可以理解的. 因為, 既然沒有一間有把握, 好大機會比同一批名列前茅的人考晒所有位. 我識人已報了14間, 本來重想再報, 不過被老公叫停, 因為實在太勞心勞力, 又要去interview,花錢 又花時間...

不過, 我認為報多少唔係問題, 但若有多間收了, 若手頭上已有合適的小學, 就最好主動向其他一定唔會讀的小學報告, 使其他等侯名單的家長可以早日安心, 取得自己杯茶.
留位費都預了比出收唔到, 唔好hold太多位...

由於未知interview時間, 過往經常聽到會撞期, 多報幾間是可以理解的, 加上....

3 間直資 + 2 間私立, 但已經 in 到好累, 真係好佩服 d mummy 可報 10 間, 不過都係想子女多個機會

原帖由 俊賢 於 08-10-19 03:31 發表
由於未知interview時間, 過往經常聽到會撞期, 多報幾間是可以理解的, 加上, 如果你報一些太多人爭的如St Paul CoEdu, DBSPD, Ying Wa, 未有關係及後台的, 誰人敢說有把握一定入到, 但唔報又唔甘心, 所以, 再多報幾間 ...

嘩~14間!!!

我這個月in. 剩一間,已經有點不想去in. 主要是打亂不少常規時間(芭蕾舞, 唱歌這類周六活動其實是囡囡很喜愛的),此外, 也有點累,小朋友表現開始"pal"。還有較重要的是有些的把握不大…剩下星期六未in的,來年頂多開2-3 班,而且本身有幼稚園的小朋友升上~ 可想競爭

多報的確是多機會~ 但報得太多,我覺得有時是意味著做父母的未想清楚自己要什麼…除非想著開頭in 的是"熱身",或者只是想讓小朋友參觀人家的學校 (我報的當中有一兩間的確不是我喜好,而是其他人主意,最後報了,目的就是讓小朋友去看看學校,自己揀一下!)

無辦法,你心儀的學校,人家又未必收你,唯有魚翁撒網,有一間在手點都安心些.(當然那一間也不是太差)

但報得太多,我覺得有時是意味著做父母的未想清楚自己要什麼…

其實, 不是父母未想清楚自己要什麼, 而是學校選我們多於我們選學校. 父母報了的學校一定是好學校, 只是心儀的程度. 那一間學校最適合自己小朋友, 我想很多家長都是用自己角度看小朋友和學校而選擇的. 選擇了又不是百分百成功. 除非心儀的學校只得一兩間. 或許心儀的學校是百分百成功的.
我們找工作時都不只得一兩間. 只要盡力而為啦!

which one?
out of my curiosity
thanks

原帖由 dlh525 於 08-10-18 15:24 發表
我報左 6間, 但有一間決定唔去考啦!!

私校直資,我報左一間咋............係我思想範圍,都係得四間,最終三間無報

原帖由 alienova 於 08-10-16 15:47 發表
9-10月 我報左5間;如果計埋6~7月的2 間, 共報過7間。

上星期六同一天見了兩家,時間有點分得開(09:00 及12:00),今星期六一間,星期日一間,再下週六一間。
我覺得一個月內要handle 5間還可以,(我的極限是同一天面試兩次,而且 ...

我都同囝囝報咗五間,不過咁又點吖,你揀人人揀你,我都無咩嘢信心呀,只係話俾自己知,已經同佢盡咗力啦!其他就靠小朋友自己臨場表現,我都唔會太緊張,因為自己都無能為力,平常心啦!
‹ 上一主題|下一主題