用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園 保良局譚歐陽少芳幼稚園(Part II)=>家長請進 ...
go

保良局譚歐陽少芳幼稚園(Part II)=>家長請進 [複製鏈接]

YING,

班小朋友唱得好好聽好有感情呀 ~~~

我上個week 錄左我個仔唱, 冇一個字係同校歌一樣架, 好似超級無敵估歌仔咁. 等我得閒post 佢個viedo 上黎比你地笑下.

係呢, 你地收到保良局d 奬券未呀 ????
十一月頭都對得囉, 仲未派返比我地.

剛剛monday 收到又話要種樹啊.

bbmama,

第一句" 保良總理"  佢已經唱左做"煲基做起" 喇.  @@

你覺得返個英文班返成點呀 ? 我見佢堂堂都係寫字, 個進度仲快過佢地平時上堂啊.

ying,

唔怪得今晚叫個仔唱比老爺99 聽時d 歌詞正返晒啦. 原來係唱之前有校長講一次. hhaah
好在我前幾日錄低左個太空版姐, 將來比返佢睇.

josewing,

到時你真係考到, 會派張校車聯絡人list 比你, 你可以同校車姨姨講, 可唔可以只係放學先搭, 慳返一半車錢.

半日制幼稚園唔同托嬰幼稚園架, 冇得留低小朋友一陣等家長黎接啊.

test

030,

哎吔.. 我唔係架.
我都係個仔入左保良局先入黎bk架咋. 因為我以前入黎睇野, 見到好多人係度鬧交, 好鬼驚, 好在現在識果d 都好好人, 我先夠膽係度留言咋.

係呢 各位媽咪, 你地會唔會去十一月一的嘉年華呀 ? 睇下大家有冇得相認

HAHAHAH  見到k 1 d 小朋友企係度唔郁啊 好cute.

我都有佢地上年跳舞個viedo, 但我影到其他同學仔的正面... 唔係幾好意思post 上黎

bbmama,

wakakakakaka 保良嗅味 )))))) kakakakaakkakakakakaka 比校長聽到或真係d 總理聽到, 真係. kakakak

原帖由 030316 於 08-10-28 10:30 PM 發表
我想問係咪有張回條話會將學校的相upload上網,
點解咁久都唔見有相???

我估係有活動之後, d 相就會upload 上去.
後日halloween party, 我估到時可以上去昅昅

030 AND BBmama,

我星期六都去架, 到時相認啦. hohooho

果日剛去到就落雨, 我地玩左一個鐘就走lu.....   最開心係我個仔去畫左隻蜘蛛在隻手度囉. 返到屋企洗手唔小心洗甩左小小, 即喊啊. kekeke

十一月十五家長日喇 ? next sat 喎..... 好囉, 我有好多野問下老師呀.
咁知唔知幾時親子旅行呀 ???

030,

KEKEE... 咁唔算旅行掛... 唔好啦... 我好想同個仔去親子旅行啊.  

030 and katie,

你地電腦係咪xp 架 ? 係的話, 佢內置有一個movie marker, 唔洗dl 架. , 只要開佢出黎resize 個movie 就得.

Step 1. 首先, 要有 Windows Movie Maker, Windows XP 內健的 Program, 唔洗 Downlaod 架         

Step 2. 找出妳想要既短片, 放到中間        

Step 3: 再將movie 拉到下面的一格格, 第一格, 若你有更多movie 想駁埋一套, 再放去第二格.  

Step 4: save  !!!! 有 5 樣 Option, Choice "我的電腦"         

Step 5: Save 個 File Name, 全部要用小楷同唔可以有空字         

跟住一路按next,  save 好後, 去返"my movie" 度就搵得返resize 左個movie.

再之後你地可以save 去自己小朋友的blog 或site,  post 條link上黎咪睇到囉. keke

今朝好凍啊, 我都幫個仔轉左冬季校服喇, 你地呢 ~~~~~~~~~~~ :)

原帖由 1125bbmama 於 08-11-10 01:48 PM 發表
我都係今日急忙換了校服 , 但居然發現對鞋細過頭 , 好彩找到有對 二手鞋 ( 朋友個女 ) , 不過大左 D , 頂住先 .

哈, 好似今年開學咁, 對運動鞋原來放左個暑假就唔啱, 要lala sond 走去買啊. keke

原帖由 1125bbmama 於 08-11-11 01:27 PM 發表
我 EQ 好低 , 好多時我睇住亞女做工課 , 我個人會 fire ! 亞女都寫得 ok ge , 唉! 不過 一路寫 , 一路攪下第 2 樣野

嘩, same here  !!!
我又係eq 衰到加零一,  有時都覺得自己要求太高啊.
我個仔係做功課唔洗人睇架, 好乖可以自做, 但我偏偏要求佢寫得靚d, 要乾淨.  好惡咁囉.... .... 哎...
我地係咪要反省下呀 ? bbmama

哎吔... 係呀係呀, 佢地暗地落淚果下先... 哎................
但係... 我地身為媽咪, 都係想佢地好嘛, 正如yingwong 咁講, 呢d 要細細個就學好習慣囉.
老公有時都會話, 佢讀幼稚園咋, 到時小學你點呀 ???
我就會嬲爆爆咁答, 就係幼稚園都咁, 將來小學d 字仲可以好得去邊 ???

其實我地係咪要... 用第二d 比較好o既方法去同佢地傾計呢,  有時明知呢句說話講出黎, 會比較傷佢地自尊心, 但都衝口而出架. 有時真係好嬲自己架. 有時鬧得太過份, 佢又喊得太淒涼. 到佢上左床訓教時, 我會一邊摸住佢一邊流眼淚囉.  好變態啊我.

原帖由 030316 於 08-11-12 11:37 PM 發表
今期主題係食物,
你地帶左甚麼回校?
今日阿仔叫我準備水果的圖片俾佢......

我剪左好多食物的圖片比佢帶返學囉. 連續兩日帶返去果d, 老師都收晒.

小伊,

我隻仔寫字係靚架, 但一有小小唔靚, 我就要佢擦左佢做過囉. 有時佢地好似傻左咁, 個1 字寫極都唔正, 我就愈擦愈忟, 咪變左鬧囉. 衰衰咁啊.

我sat 見過ms elaine, 原來佢好後生架, 可能我個仔唔怕佢, 所以老師話佢好鍾意傾計. 同以前bb班and k1 時miss tang 話佢係乖學生真係好唔同啊. 激屎.

不過好在成績都仲keep 到......

原帖由 1125bbmama 於 08-11-17 05:14 PM 發表
星期六 , 第 1 次跟 MS .Tang 見面 . 感覺佢好有耐性 & 和藹 . 亞女各方面都跟 K1 時差不多正常, 我都安心 D

耶, 我唔制呀, 你可以見miss tang. kekekekke...

我有朋友, 佢個仔剛讀k1, 佢見中國老師好多人排, 見印度老師冇人排, 就貪快啦, 點知佢話問左好似冇問咁, 問一句答一句啊.

BBmama,

cambridge pre- starter 報第二期喇, 你仲會唔會比阿女讀呀 ?

ying,

我都同一位媽咪傾過, 都係問d 小朋友今日學左d 咩, 佢地都一舊雲咁.  
不過尋日有張第二期的form, 我再望清楚, 係有看圖識字, 即最近呢幾堂果d , 之後仲有grammer呀, 會話呀咁...  
我諗睇多一期先啊.  cheque 都寫好左喇.
my son is bosco ~~ ^ ^

bbmama and ying,

睇埋呢期啦. 一仟蚊, 暫下眼都洗左, 果時返兒童合唱團, 一堂都二佰喇. kekke
‹ 上一主題|下一主題