用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園 保良局譚歐陽少芳幼稚園(Part II)=>家長請進 ...
go

保良局譚歐陽少芳幼稚園(Part II)=>家長請進 [複製鏈接]

最近同個仔上左tom lee的音樂班,
佢都肯跟老師唱,
可能係親子班
所以阿仔較專心同合作
不過諗起將來要學琴,仲要每日練,都有點擔心

我想問校歌邊度有得聽?
阿仔都係唔識唱

我都覺得佢大個左活躍左,見到佢咁開心我自己都好安慰,
好希望有一日能夠去學校睇佢跳舞呀
幫我問下你個女,我個囝係堂上係咪又唔專心了?
佢開始上堂有點心不在焉

星期日九龍灣宜家家俬兒童天地有印度安歌舞或小丑變演,阿囝尋日去過,免費,又好玩,你地睇下有冇興趣去玩下
有冇問學校點解今年有普通話又唔知會家長?呢個應該係件好事,點解唔公佈?係咪試行?之後會取消?
原帖由 Jamie0730 於 08-10-20 14:59 發表
030316,

我覺得你囝囝放完個暑假唔同O左好多, 佢活躍O左好多, 每日都見佢跳舞, 仲同隔壁O的同學仔有講有笑, 見到佢而家都好開心

yingwong
你個女好可愛呀,原來上過報,唔怪得有點面善啦

我都係開唔到首歌......只係聽到你個背景音樂......

bchi
你係咪0411bb會的媽咪?我個仔又係0411
我個仔到依架都矢未識唱校歌,國歌就聽得多

你地去唔去1/11個活動?
我個日有事,睇下可唔可以請假

原帖由於 08-10-21 13:15 發表
YING,

班小朋友唱得好好聽好有感情呀 ~~~

我上個week 錄左我個仔唱, 冇一個字係同校歌一樣架, 好似超級無敵估歌仔咁. 等我得閒post 佢個viedo 上黎比你地笑下. ...

保良臭味 , 依附上天.....
好好笑
原來校長有諗校歌,唔怪得我頭先問個仔時,佢咬字清楚左好多
原帖由 1125bbmama 於 08-10-23 10:30 發表
我聽個女唱係 :保良臭味 , 依附上天.....
我唔知佢星期六個英文學成點 , 因問親佢識唔識 ar , 佢都話唔知 ar .但見佢返屋企有時係到自己講 , 做課無咩點...
我想要家長日先知佢個進度係點 la

...

yingwong
多謝你拍左早上跳舞短片,雖然阿仔都有教我跳幾步,但都係唔係太清楚,
我頭先播時,阿仔剛好經過,立即大叫:係我學校呀,嗰個係miss ........,睇來佢真係好仲意返學
學校好有心思喎,年年都教唔同的舞步,而且曲調輕鬆活潑,好有活力

jamie
其實我都唔明點解學校教普通話要收收埋埋,唔通係試行階段,想睇下小朋友接唔接受?可能遲d會取消?有冇家長問過校方?
我很欣賞學校的語境,惟一介懷的是沒有普通話,因為依家好多小學都實行普通話,能盡早學習普通話,對學生適應小學或面試皆有利 我個仔依家都會亂咁講d普通話,有時仲懶醒歪音就當係普通話

jamie
你有冇去公文試堂?

yingwong
今早難得可以送個仔搭校車,但仍未能送他回校,
當我表現失望時,
阿仔就話:媽咪,你一陣間開電腦睇我跳舞啊
佢以為尋日睇個短片係現場直播

Jamie0730
佢地點樣冇禮貌?
不過老師的資素都好重要架,
我個間d老師個個都好樸實,
試過去過隔離另一間類似的課室,
裏面有個染金髪穿吊帶背心,坐底會見到小蠻腰的靚妹,
初頭我以為係個學生哥,
點知係個老師,
嚇到我即刻走左,
返工又會攪成咁

我都係呀,曾經風光過的基金,到頭來都係南柯一夢
原帖由 1125bbmama 於 08-10-27 09:08 發表
除左係學校報既幾樣課外活動 , 我係街外只報了芭蕾舞 . 計埋晒課外活動費用已超出晒預算 , 而家金融風暴 , 我又有買基金 , 已經跌左有 50% , 唔會再報其他野學 la

...

我報左1/11去個open day,
你地去唔去呀?
到時相認啊
原帖由 yingwong 於 08-10-27 14:01 發表

睇來你個仔真係好渴望
你去睇吓佢
你不如搵日請一個鐘病假
比個仔驚喜一下~

1125bbmama
通告到有寫架,
1:15分係學校集合,
我pm電話俾你,到時call我呀

yingwong
阿囡有冇話教甚麼歌?

jamie0730
咁間公文課室真係好唔掂喎,
不過公文的師資真係好參差,
佢普通話同英文的老師都冇話一定要有相當的資格,
有朋友的親戚女兒中七成績唔太好,但係中心做老師,
數學還好,有答案睇,
但中文同英文真係要聽,
我懷疑佢地都唔係好識,
公文係套教材唔錯,靠自學,
師資真係看你好唔好彩了.
原帖由 yingwong 於 08-10-28 13:54 發表

我唔去啦
我囡呢幾日唔係咁舒服
比佢休息吓~

1125bbmama
係呀係學校集合
走要自己搭車

小伊

個老師姓陳(miss)
逢星期二教
全校每班30分鐘
主要係講,聽
無書, 無拼音
應該是試緊堂 ...

yingwong
咁學校有冇話幾時會正式長期有普通話?
點解唔發回條問家長意見?
我舉腳贊成添,
可以的話,應一早實行,咁小朋友吸收得仲快呀!
原帖由 yingwong 於 08-10-28 13:54 發表

我唔去啦
我囡呢幾日唔係咁舒服
比佢休息吓~

1125bbmama
係呀係學校集合
走要自己搭車

小伊

個老師姓陳(miss)
逢星期二教
全校每班30分鐘
主要係講,聽
無書, 無拼音
應該是試緊堂 ...

我想問係咪有張回條話會將學校的相upload上網,
點解咁久都唔見有相???

咁中秋節的相片呢?
唔見話要定喎
原帖由 bchi 於 08-10-29 09:14 發表

我估係有活動之後, d 相就會upload 上去.
後日halloween party, 我估到時可以上去昅昅

我都因為個囝,主動左,互相學習
我pm左啦,你到時call我啦
原帖由 1125bbmama 於 08-10-29 09:16 發表
謝謝大家確認資料 , 之前我睇完張通告大約都明白內容 , 但我對自己唔夠信心 , 想再 cfm 吓  . tks
我自己本身唔係 一 個咁主動既人,  唔係好識講野 但係有左小朋友之後 , 現開始 "學習" 主動 D , 開放 D .  ...

bchi and bbmama
今日好多人,見唔到你地添 不過見到好多老師同校長,
隨便八卦睇下點解唔通知家長有普通話課.

校長話看見現在小學普通話的需要,所以今年全校均設普通話課,目的能讓小朋友多接觸外語,今年還在試行階段,待評估後,再考慮會否加設普通話時段.
今年開學簡介會已知會家長此項消息,其他級別不刻意發出通告,待小朋友告訴家長,而且此乃校方的課程安排,冇須逐一說明.
但我諗現時普通話應只是遊樂性質,教授普通話的日常應對,始終校方要兼顧外籍小朋友的吸收能力.今年15/11會係家長日呀,到時大家可以向校方反映.

katie0404
請問你個小朋友係咪Adrian???
大家多d上來chat呀
你個小朋友好叻呀,前因後果清清楚楚,
我個仔今日話因同Marco Chan 係厠所玩濕件衫,miss mona唔俾佢放學,因為佢要搭校車,所以佢驚返唔到屋企就哭,但佢講的只係現實的一小部份,冇講到自己都有玩水,其實真相大概都略知一二,老師點會無端端罰埋無辜的人,所以後來又要引導佢承認過錯
因為我較遲放工,所以佢一早同爸爸備左案了,去到我時,佢就會避重就輕,輕描淡寫mouth:" />
原帖由 katie0404 於 08-11-3 13:20 發表

有料報呀! Adrian 同你個仔坐同一張枱 - Table Pig. 今日Tod Poon, Marco Chan 同 Peris 係厠所玩水, Miss Mona 話比 Miss Renee 知, Miss Renee 就罸佢地無得放學, 淨係你個仔勁喊, 以上就係我個仔嘅報導,  ...

bchi
我以為個日就係旅行日添,因為呢輪教唱旅行歌嘛
我個日玩左一d攤位遊戲
仲有golf和釣魚
原帖由 bchi 於 08-11-3 12:08 發表
果日剛去到就落雨, 我地玩左一個鐘就走lu.....   最開心係我個仔去畫左隻蜘蛛在隻手度囉. 返到屋企洗手唔小心洗甩左小小, 即喊啊. kekeke

十一月十五家長日喇 ? next sat 喎..... 好囉, 我有好多野問下老師呀.
咁 ...

katie0404
我好想睇個仔係學校的短片呀,
咁點算呢,擺上you-tube?
得唔得

katie0404
謝謝你,
果然係盛裝舞會
原帖由 katie0404 於 08-11-4 10:05 發表

試下依條 link http://s429.photobucket.com/albums/qq13/mak_katie/?action=view¤t=CIMG7167.flv

因為果日太多家長同混亂, 拍得好差, 希望下次可以企到個有利位置。

...
‹ 上一主題|下一主題