用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日已經收到york取錄信
樓主: bb007
go

今日已經收到york取錄信 [複製鏈接]

大家收到封信係咪無註明上午班/下午班架? 咁即是自己話事?

我今日都收到封信~但囡囡interview時只說過byebye咩都冇說

我個人有D意見,女女今年係york讀k1,記得舊年都同您地一樣,第一間就係In york,當然好快地收左我女女,我

亦交留位費買個保險,如果您問我,我只係覺得york太殘
舊,但學校話之後會去新校舍,所以我最決定讀york!您地
話簡界會好商業,我可以話比您地聽係,除非您唔讀九龍塘,學校有好多活動,好多多餘既$要比,但係全部都係自
願性質,學校唔會迫您,係好公平,您要多活動,比$係正常,
反面睇我覺學校好幫我地搵埋,唔洗煩!女女讀得好開心,
學校做得好足,所以您可以諗下,仲有St..緊係好啦,但您
地係咪真係明白呢間學校?有$人?尊業人土?我好清楚我
唔係,兼最緊要女女讀得開心,因為童年好快過!

我都收到取錄信啦,但無諗住讀,我都係因為覺得校長好囂張,我好驚我囝囝讀完呢間學校之後,會變成咁囉,

原帖由 ivylee313 於 08-10-18 01:39 發表
我個人有D意見,女女今年係york讀k1,記得舊年都同您地一樣,第一間就係In york,當然好快地收左我女女,我亦交留位費買個保險,如果您問我,我只係覺得york太殘
話簡界 ...

好同意你的講法, 好多人話貴, 又話雜費多...唉....又想仔女讀好學校, 又唔想付出....洗小小錢喺個仔女身上都唔想, 但喺趕往走去LV & Gucci 奉獻又怕遲, 唔貴唔買, out budget 都要買...真喺...!

需然, 雜費值唔值見人見知, 好似聽說茶點可帶返去食, 但係唔通吓吓令到自己個仔女離群咩....真喺好希望各位家長認真去想一想....

我都有報kv, ...無奈未收信前已經交咗報名費, 咪比個仔去玩吓見識吓.....

人地話多數收, 其實是否有人真的被reject or waiting

童年真係好快過, york k1 可能都ok, 到k2&k3, 又要考cambridge english exam, 又要考奧林匹克數學, 係自願性質, 但唔報老師會忽略小朋友, 又覺得人有自己冇..., 學校考試有排名次 (st cat 冇), 個個為了考小學希望排頭三名, 大人細路人都顛...

其他九龍塘小學冇咁多校外試, 校內考試冇排名次, 小朋友一樣升到好的小學, 這樣才是有開心的童年..

原帖由 ivylee313 於 08-10-18 01:39 發表
我個人有D意見,女女今年係york讀k1,記得舊年都同您地一樣,第一間就係In york,當然好快地收左我女女,我亦交留位費買個保險,如果您問我,我只係覺得york太殘
話簡界 ...

我都收到信啦!
我個囝囝問什麼, 做什麼都全部做足.

其實幾間學校真的咁差?

另一方面, 都有聽校長簡介會, 佢都好sale 佢間學校, 其實好多間都係咁家啦! 校長囂張是否學校真係好呢?
所以佢囂得起呢?

如果佢唔好為何有咁多人去考呢?
入學書又唔會去讚啦?

其實有什麼的不好呢? 真的唔明白?
我想聽聽讀近此校的家長分享一下?
都好想了解一下?

同時睇好多入學書都話比較內易入到喇沙小學, 是否真的?

;-)

Keen Mind, HK Preschool...etc.

原帖由 loveyoucherrie 於 08-10-17 23:23 發表
但係york唔好咩?st.cat,kv,就應該論到佢係一個唔錯嘅選擇,因為我都諗住如果st.cat,kv唔收都會考慮york的,如果york唔好,有咩係更好選擇?比d意見

原帖由 cherrylau 於 08-10-19 03:31 發表
我都收到信啦!
我個囝囝問什麼, 做什麼都全部做足.

其實幾間學校真的咁差?

另一方面, 都有聽校長簡介會, 佢都好sale 佢間學校, 其實好多間都係咁家啦! 校長囂張是否學校真係好呢?
所以佢囂得起呢?

如果佢唔好為何 ...

我唔鍾意係個人感覺je, 我覺得教育工作者態度應該可以謙虛d, 另你話易d入喇沙, 但喇沙係計分或大抽獎入, 應該同邊間kinder冇關wor
其實我2個姨甥都係讀york, 我見佢地都讀得幾開心, 所以我先報埋, 不過我之前都知佢地k3有考cambridge 英文試, 我同先生唔太喜歡咁細個要去考試(雖然學校強調學生考得好開心, 我家姐亦話小朋友去考係當玩)

你可以打電話去york改期的,我都改了1/11先in!

唔知係咪我寄信寄得遲 (10月頭寄), 我到而家都未收到信通知要interview? 其實係咪deadline左喇?

York係唔會有deadline, 妳幾時報, 幾時都收. 我有1個朋友佢個女今年已係york讀k2. 佢o個時成12月先去考, 都收. 佢讀k1時都話個女讀得好開心, 不果學校好鍾意叫佢報d課外班, 當然, 係任妳報唔報, 不果全班到報, 妳報唔報呀? 仲要唔係一種課外班wor. 另外, 佢個女返左幾個月k1就比老師選入精英班, 不果入班精英班每月比多1幾2千蚊. k1小朋友只返左學幾個月, 唔明老師憑咩黎判斷小朋友係唔係精英?
另一個舊同事同我小朋友一樣大(今年k1), 佢舊年因為搬屋, 所以miss晒d考試時間, end up只有york 肯收.

當然入讀左的一定會覺得好. 我個囝無入讀過我聽返黎都可能係片面. 其實10幾年前york真係幾好(according to 我教幼稚園的亞嫂講). 不果今時今日收生太濫, 咩都講$, 最鍾意妳地報多d佢地recommend 的課外class. 而且好多內地人讀(因容易入, 又可以話比人聽係kln tong 返學). 所以我舊年有報St. Cat, KV等, 真係諗都無諗過York, 我個人絕對唔覺得St. Cat, KV後就係york羅. 我情願選HK preschool/浸幼
原帖由 Bear2004 於 08-10-20 00:59 發表
唔知係咪我寄信寄得遲 (10月頭寄), 我到而家都未收到信通知要interview? 其實係咪deadline左喇?

雙子媽媽,

係呢度見到你真係好.

hk preschool 你又點睇呀? 浸幼我反而無唸過, 我覺得佢課程淺.

Hi Hi,

我send 左個pm比妳. 妳check 吓.
原帖由 wttcly 於 08-10-20 15:32 發表
雙子媽媽,

係呢度見到你真係好.

hk preschool 你又點睇呀? 浸幼我反而無唸過, 我覺得佢課程淺.

咁快收到取錄信....我都係10月24日先去Interview咋....

原帖由 carol716 於 08-10-20 17:40 發表
咁快收到取錄信....我都係10月24日先去Interview咋....

我個仔都係10/24 interview, 我9月send信去架, 唔明點解禁耐先reply我面試時間, 早我一, 兩日send既經已interview完仲收左... 而家仲係叫我地24日星期五去, 真係吹脹....又要大人請假, 又要小朋友請假... 點解唔係星期六in既呢?
所以, 我決定唔去in啦! 各位good luck啦~ 希望你地小朋友interview順利啦!!

如果你真係好鍾意間學校, 你打電話去改時候啦, 佢實會entertain你
原帖由 Barbie_jj 於 08-10-21 12:13 發表

我個仔都係10/24 interview, 我9月send信去架, 唔明點解禁耐先reply我面試時間, 早我一, 兩日send既經已interview完仲收左... 而家仲係叫我地24日星期五去, 真係吹脹....又要大人請假, 又要小朋友請假... 點解唔係 ...

thanks a lot

原帖由 acwy33 於 08-10-17 13:34 發表
i also received the acceptance letter, deadline for payment is: 10/23

The teacher asked the following questions during the interview:

- what's your name?
- show my daughter a bag, some fruits e.g. a ...
‹ 上一主題|下一主題