用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問BK媽咪對齋校嘅睇法﹖
go

想問BK媽咪對齋校嘅睇法﹖ [複製鏈接]

想問BK媽咪對齋校嘅睇法﹖

如何為子女選擇男女校或齋校﹖

Re: 想問BK媽咪對齋校嘅睇法﹖

我前兩天一早一晚共見了兩對似同性戀的女孩,早上見o個對是穿校服的,其中一個極似Tom boy. 另一個就普通女孩一個,兩個手拖手係麥當當買早餐.晚上個對就唔知係唔係學生,不過都係十幾歲,其中一個又係極似Tom boy.兩個手"撟"手行街街.這個問題是不是多了.讀齋校又會否可能性更大呢?在此topic 大家可以討論o下

女仔比男仔早熟, 早至P4 ~P6, 所以我覺得女仔小學讀男女校 心理發展比較平衡, 自己都試過青春期, 偷偷望男同學的時候啦.  我識d女校出自既 mama 都話唔比個囡入自己間"名"母校. 話自己受過唔想個囡又受.

而男仔相對遲d, 小學選男校都好, 少d比女仔煩 hehe. 但見好多男校中學畢業既boys, 唔系好識與女仔相處, 又唔識追女仔 ar
我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

兩個女同學手"撟"手行街街,為何一定會是同性戀 ?
難道不可以是非常好的好朋友?

我自少讀女校,根本沒有這方面的問題。

小時候,例如在幼稚園及小學,小朋友會自然的手拖手。

言行舉止樣貌打扮,有些女子會較嬌柔,有些會較爽朗。
那麼較嬌柔的=矯揉造作?較爽朗的=同性戀的男方?

首先,我所講係 "似"同性戀, 而唔係 "一定", 唔好咁緊張, 但從他們的行為上可看出一點點.

王國長老

Lesbians 問題在各間女校一直存在, 自己學校同其他女校都識唔少呢類人。我一路都是讀女校的,以前我是田徑校隊,頭髮剪得短短的(都幾似我個仔的),竟有女同學傾慕,又打神秘電話,又傳字仔給我….唔好啩,我鐘意男人多D喎!有次煩煩地便同修女講起,連累那女的被召去問話,諗起都有些對佢唔住。女仔青春期,對異性/愛情有幻想,但處身全女環境下,有男性化的同性在身邊,這些荳芽同性戀便發生了。但以我眼見的,到現在那些lesbians大多結了婚生了仔,至於那些Tom Boy,有些到現在已回復女兒身裝扮,但總有一些Tom Boy現在成三十幾歲都還是老樣子,我看她們是真正的同性戀者了。
多口問,如果有女兒的,你情願佢同女仔咁還是真的識男仔?而家實在太多少男少女亂攪關係,有D仲攪大埋個肚….真係兩樣都要擔心….

Re: 想問BK媽咪對齋校

[quote]
麟媽媽 寫道:
Lesbians 問題在各間女校一直存在, 自己學校同其他女校都識唔少呢類人。我一路都是讀女校的,以前我是田徑校隊,頭髮剪得短短的(都幾似我個仔的),竟有女同學傾慕,又打神秘電話,又傳字仔給我….唔好

王國長老

Teresa,
我學校有啊~~ 舊年Alumna Annual Dinner,影左D相,我老公仲問我讀女校點解有男仔既?仲話成個後生謝賢咁款喎?講真有D Tom Boy 真係幾靚「仔」的,可能始終是女仔,皮膚輪廓細緻D啩?

自己讀男女校, 識得一些讀女校的, 同佢地去街又拖, 又撟的, 起初覺得好唔自然, 不過想想這也許是女校生交朋友的方式, 所以也接受了.  至於男仔, 緊係讀男校最好啦, 費事煩, 分分鐘累人累己 ... 好此講得好嚴重 ...

我傾向將麟媽媽經歷那現象歸納為青春期的"偶像崇拜傾慕"多於"真真正正"的同性戀。
我母校也有這情況。
體育叻的多位同學師姐師妹,數年前校慶時見到仍然是那模樣,有的多了位相像的小朋友在旁。

有兩位以前的外籍體育教師,聽聞做了變性手術。但在校內並無"搞"過學生。
我也有位同班同學,讀了十年女校後,到中四才發現生理上是男孩。讀完中六後去英國做了變性手術,還結了婚。移居英國或訪英的同學大家仍有聯絡,見面也會"攬頭攬頸" - 畢竟也是多年同學好友。
那又如何?

請分辨"真真正正"的同性戀者,及只是打扮言行boyish(=不嬌嗲不矯揉造作爽朗?)的女孩。請不要歧視或有貶意。Please think of it in a more liberal sense.

"我沒有歧視或有貶意" 我只是說出我所見而大家討論.我亦在MTR 見過兩個女仔KISS (輕輕的).而我都沒法辨認佢地是否真正"真真正正"的同性戀者.但在公共場所表現太親暱,容易給其他人誤會.

王國長老

我認同有"偶像崇拜傾慕",但當中亦有"真真正正"的同性戀者。我從沒歧視過不同性取向的人,天生如此而她們沒影響到他人,又是二十多年的好同學,所以佢地開心便可,她們亦沒理會過別人的看法。
跟我相熟的同學便是其一,她外表男性化,有同居女朋友,她從沒隱藏過自己的性取向,她對感情認真執著,我相信佢比好多男人還要專一,我不會混淆什麼是否”真真正正”的同性戀者。
‹ 上一主題|下一主題