用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Fail左兩次健康院o既OAE,好彩Pass左聽力中心o既ABR ...
go

[聽/語障] Fail左兩次健康院o既OAE,好彩Pass左聽力中心o既ABR [複製鏈接]

亞b半個月大去左健康院做OAE Otoacoustic Emissions Testing) - 左耳fail,右耳pass

兩個星期後,再去做第二次OAE,兩隻耳都fail!!

健康院refer我地去醫院專科check,因為有好多bk媽咪都suggest去私家睇,我地去左峰力check.

最後做左ABR (Auditory Brainstem Response),好感謝神,亞b聽力正常呀!! 我之前擔心左好耐,宜家終於放心喇!!

所以如果有bb fail 左健康院o既OAE,唔好擔心住呀!! Fail兩次原來都唔一定有問題o既!!
   1    0    0    0

你好, siumi!

我BB都是肥了一次OAE, 而家等第二次! 我都想帶我BB去check!

請問你去峰力時是找那一位醫生的?

好擔心

去峄力找Mr. Kam,他有很多經驗
原帖由 winkyn 於 08-10-19 22:29 發表
你好, siumi!

我BB都是肥了一次OAE, 而家等第二次! 我都想帶我BB去check!

好擔心

winkyn,
其實好多bb都fail左一次,第二次Pass,不如你等埋第二次喇!
如果第二次都fail,你可以考慮去Phonak check,聽講TST o既Mr. Kam and Ms Yeung都好好,我就o係Central Clinic Ms Cheuk幫我做...

原帖由 winkyn 於 08-10-19 22:29 發表
你好, siumi!

好擔心

good, take care and god bless!

原帖由 siumi 於 08-10-24 18:11 發表
winkyn,
其實好多bb都fail左一次,第二次Pass,不如你等埋第二次喇!
如果第二次都fail,你可以考慮去Phonak check,聽講TST o既Mr. Kam and Ms Yeung都好好,我就o係Central Clinic Ms Cheuk幫我做...

...

謝謝各位

我住在港島區,我諗我會去搵Ms. Cheuk。

醒目開學勳章

咁多位,我想問下大約幾錢呀?

我個小朋友幾年前在Phonak做ABR,收咗HK$1,200左右。
原帖由 kayingivy 於 09-3-3 16:55 發表

Ian媽媽,我都明白真係好擔心架.....我o個時都驚,因為fail左兩次,所以我都等唔到政府,去左私家睇喇...
我唔係好記得exactly幾$,好似around$1,500
有咩pm我傾喇!

原帖由 kayingivy 於 09-3-3 16:55 發表
‹ 上一主題|下一主題