用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 仔仔學o左半年珠心算,有感而發
樓主: keihei224
go

仔仔學o左半年珠心算,有感而發 [複製鏈接]

回覆 # 的文章

Please check PM, 你小朋友之前有無學過o家?

醒目開學勳章

原帖由 keihei224 於 08-11-13 10:12 發表
Please check PM, 你小朋友之前有無學過o家?

可唔可以pm d 資料俾我呀 ? 我都想知道响長沙灣邊度學, 但我住觀塘, 請問有冇人提供一d响東九龍學珠心算又教得好嘅地方俾我呢 ? 唔該.

簽名被屏蔽

回覆 # 的文章

#1大 中 小
Pls pm me cheung sha wan's name, contact and address.  Thanks.

ahli528 , rolandbb  ,唔好意思,咁遲先覆,因為呢兩晚都要幫個仔練珠算(佢自己要求o家 ) o係呢,你地小朋友有無學過珠算呀?

Hi ,would you pls also pm me the details.....Thanks!

我之前都學左半年呀! 不過我quit左lu....我覺得真係學珠算你慢慢長路呀....

不過教我仔仔個珠算miss好好人(臨走仲送張寫哂野既卡同埋同我仔既合照比我地留念, 平常好好心機教), 佢都叫我唔好繼續學, 因為要靈活運用珠算唔係一件易事, 真係要花好多時間。分分鐘要成5年呢...

所以呢個月得跳左槽, 去比呀仔學kwik maths。不過無可否認, 以前珠算比佢既concept係會令佢上kwik maths時容易上手d。

原帖由 silvia_ng 於 08-11-16 23:46 發表
我之前都學左半年呀! 不過我quit左lu....我覺得真係學珠算你慢慢長路呀....

不過教我仔仔個珠算miss好好人(臨走仲送張寫哂野既卡同埋同我仔既合照比我地留念, 平常好好心機教), 佢都叫我唔好繼續學, 因為要靈活運用 ...

請問Kwik Maths / 珠心算 有什麼分別?

回覆 # 的文章

???你o係邊度學??真係要5年??但係我個仔學o個度話明成個課程都係一年左右ja wor... 我見o係個度有d小朋友只係學o左9個月,心算已經好快啦~~ 希望我個仔都得啦!!

原帖由 曦曦媽媽 於 08-11-17 11:13 發表

請問Kwik Maths / 珠心算 有什麼分別?

Kwik maths係用手指, 珠心算係要用算盤, 等佢地用熟左之後就可以心內有珠。

kwik maths佢係total 6個course, 即係年半左右。完成後可以識到4個位內加減乘除。

原帖由 keihei224 於 08-11-17 11:24 發表
???你o係邊度學??真係要5年??但係我個仔學o個度話明成個課程都係一年左右ja wor... 我見o係個度有d小朋友只係學o左9個月,心算已經好快啦~~ 希望我個仔都得啦!! ...

睇人啦....又要睇下平時個小朋友會唔會比心機囉。如果係叻+努力既, 唔洗學任何一種都分分鐘得啦!

回覆 # 的文章

icic你話要學5年o個個課程既流程係點o家?

please PM to me about Cheung Sha Wan course , Thanks

原帖由 keihei224 於 08-11-17 14:03 發表
icic你話要學5年o個個課程既流程係點o家?

我冇問喎, 因為聽到5年已經嚇親...

btw, 我仔星期一上左kwik maths第二堂, 老師認為佢ok, 所以已經教佢三位數+三位數+三位數啦, 做緊補充既最後五版。如果佢資質太低, 呀sir都唔會比佢咁既。但反觀珠心算學左(半年)咁耐仲係一個位+一個位, 如果同樣資質既人, 好似又太浪費時間了....

回覆 # 的文章

哦..仲諗住睇下點解要學半年TIM~嚇死我....你個小朋友咁犀利?3位+3位?係咁指心算?? 不過我諗我都會俾個仔學完心算先,因為我俾個仔學珠算主要唔係學計數,而係相信老師既理念,幫助個仔既腦發展啦!! 大家努力呀,希望個仔將來條路易行D啦

原帖由 keihei224 於 08-11-19 11:58 發表
哦..仲諗住睇下點解要學半年TIM~嚇死我....你個小朋友咁犀利?3位+3位?係咁指心算?? 不過我諗我都會俾個仔學完心算先,因為我俾個仔學珠算主要唔係學計數,而係相信老師既理念,幫助個仔既腦發展啦!! 大家努力呀,希望個 ...

我仔對數學好有興趣, 可能好d掛..
kwik maths都應該係指心算, 但係呀sir果日check過佢d心算都ok, 所以冇再教佢數手指。

我希望我個仔中文叻d....佢好似文盲

回覆 # 的文章

um,我都同意,最緊要佢鍾意... 我都想搵d中文班俾個仔學...

回覆 # 的文章

唔使怕,我個大仔已經學完(都係o係長沙灣) 只係用左1.5年左右,而家佢心算同看算都好快,今次會幫細仔報1月新o個班 :)

原帖由 silvia_ng 於 08-11-19 13:07 發表

我仔對數學好有興趣, 可能好d掛..
kwik maths都應該係指心算, 但係呀sir果日check過佢d心算都ok, 所以冇再教佢數手指。

我希望我個仔中文叻d....佢好似文盲 ...

對唔住,想指正一。

指心算內容其實類似以前史x收速算。

請問珠心算難唔難學?
因我都想比小朋友去學.
‹ 上一主題|下一主題