用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大埔羅定邦直資好唔好
go

大埔羅定邦直資好唔好 [複製鏈接]

大埔羅定邦直資好唔好
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

原帖由 Henrymama 於 08-10-23 11:11 AM 發表
BAND 1尾英中

請問知唔知校風同教學ok嘛?

簽名被屏蔽

羅定邦係英中, 不過同意樓上所講, 因為大埔BAND1中學都算多, 如果係BAND1學生多數揀返津貼中學, 直資都係比的BAND2生作後備, 所以呢間學校以BAND2生居多, 亦有BAND3, BAND1生好少

原帖由 木馬 於 08-11-7 16:50 發表

她確是英中, 但高攀了這個BANDING
大埔區5所英中, 足夠收納大埔區BAND 1學生學位,
如你的小朋友是BAND 1, 你會選她嗎? 她是直資, 只是為小朋友買保險? 若你的小朋友是BAND 1, 5所BAND 1一定可以入到其一, 放心 ...

你地大埔就好啦,我地粉嶺上水入band 1 就難囉

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 RT 於 08-11-7 17:35 發表
羅定邦係英中, 不過同意樓上所講, 因為大埔BAND1中學都算多, 如果係BAND1學生多數揀返津貼中學, 直資都係比的BAND2生作後備, 所以呢間學校以BAND2生居多, 亦有BAND3, BAND1生好少 ...

羅定邦今年九月才轉直資,  上年仲係英中(津中),  最多會收到band 1  及 band 2,  點會收到 band 3.  我鄰居個女係到讀 S3,  我問她多唔多BAND 2 ,  佢都話好少少少..,  問佢會考成績 合格率 都 9X%以上,  優良率都有 差不多 30%.

羅定邦今年轉直資,走了近一半老師。

原帖由 tictactoe 於 08-11-9 10:10 發表
羅定邦今年轉直資,走了近一半老師。

我都知道, 因為識人讀呢間, 有條件走既好老師都走晒咁滯, 而且請唔番有經驗既老師。鬼咩, 直資老師到退休既時候, 比津校老師既公積金差唔多少二百萬!

讀唔讀直資, 大家想清楚...

簽名被屏蔽

原帖由 木馬 於 08-11-9 17:27 發表

想一想, 去年大埔6所英中, 為何只有羅中一間英中轉直資?

大埔今年只得9XX個band 1學生, 5所英中已經有1,000學位。

唔好意思,我都唔係幾明,其實佢點解要專直資?
專左唔知學費幾多呢?

簽名被屏蔽

原帖由 Henrymama 於 08-11-11 16:15 發表

我有d唔明, 依家的直資(超級名校除外)連好的老師都請唔到, 但卻要收學費, 咁佢地的競爭力向邊? 羅定X以前點都算是一間tai po的英中, 屬band 1尾, 但依家轉左直資, 我估一些band 1尾或 band 2頭的學生情願選救恩,  ...

其實呢的情況反而多數發生係邊沿英中身上, 因為見到派位黎既學生1年比1年差,什至可能連英中地位都不保, 唯一既方法控制到收生同教學質素只有將學校轉為直資先可以

原帖由 RT 於 08-11-11 22:52 發表

其實呢的情況反而多數發生係邊沿英中身上, 因為見到派位黎既學生1年比1年差,什至可能連英中地位都不保, 唯一既方法控制到收生同教學質素只有將學校轉為直資先可以 ...

仲有一個原因, 佢地可以自行決定教學語言, 唔駛被迫做中中。
北區既心誠就係一個例子。北區英中學額少, 而且佢本來係私校, 所以冇退休金問題趕走d舊老師, 所以佢地有得做 (不過我唔覺得佢地成績好, 但體育就非常好)。
大埔英中學額非常多, 再加上退休金問題, 所以羅定邦要收band 2, 唔奇。不過因為係直資英中, 點都會有人追捧, 無可能要收band 3。

北區英中實在太少, 對一些住北區又入唔到英中的學生來說, 羅定邦都係一個唔錯的選擇, 而且又近火車站。

原帖由 emmyfok 於 08-11-12 13:48 發表
北區英中實在太少, 對一些住北區又入唔到英中的學生來說, 羅定邦都係一個唔錯的選擇, 而且又近火車站。

咦,近火車站架,可以諗諗喎,唔知學費貴唔貴呢?

醒目開學勳章

原帖由 Henrymama 於 08-11-11 16:15 發表
我有d唔明, 依家的直資(超級名校除外)連好的老師都請唔到, 但卻要收學費, 咁佢地的競爭力向邊?  

轉直資聘請師資方面,  我覺得未必請唔到好老師,  
我見囡囡的直資英小的老師很好,  教學方法很有創意
與學生關係很親密.
‹ 上一主題|下一主題