用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無金巴倫媽咪可以比意見呀
go

有無金巴倫媽咪可以比意見呀 [複製鏈接]

想請問呢間學校會唔會比較商業?除左佢地英文幾好外,中文及普通話方面可以嗎?小朋友返學是否開心呢?校舍好似細左少少同舊左少少,整體上清潔環境怎樣呢?

謝謝!
   0    0    0    0

純粹個人意見,
唔覺得好商業, 地方細, 但係學生小, 有open playground比小朋友玩,
地方很乾淨, 老師又好好,
囡囡返學好開心...

原帖由 fatsin 於 08-10-24 15:33 發表
想請問呢間學校會唔會比較商業?除左佢地英文幾好外,中文及普通話方面可以嗎?小朋友返學是否開心呢?校舍好似細左少少同舊左少少,整體上清潔環境怎樣呢?

謝謝! ...

謝謝你,即係你囡囡讀緊?咁想請教多少少,佢地程度如何,升傳統小學ok嗎?教學會唔會好free果隻?中英數普各項如何?謝謝。

原帖由 RLML 於 08-10-26 13:18 發表
純粹個人意見,
唔覺得好商業, 地方細, 但係學生小, 有open playground比小朋友玩,
地方很乾淨, 老師又好好,
囡囡返學好開心...

原帖由 fatsin 於 08-10-27 14:48 發表
謝謝你,即係你囡囡讀緊?咁想請教多少少,佢地程度如何,升傳統小學ok嗎?教學會唔會好free果隻?中英數普各項如何?謝謝。

我囝囝讀U3,
佢地的程度OK,和根X園課程差唔多,
但老師較親切,因學生少,班數少,
所以個個老師都識自己小朋友,較熟落。
教學一D都free,認真得來又較易接受。
U3己每星期二、四要默書,
函接小學真無問題的。

係呀, 囡囡讀緊k1, 校長話程度中上,
入英小絶對無問題, 而且派位唔錯,
三文兩語並重,
教學唔會好free, 老師都會要求小朋友坐定定聽故事,
亦會要求小朋友交齊功課,
老師好好, 對小朋友好熟識了解...

原帖由 fatsin 於 08-10-27 14:48 發表

我個囡都係讀sn 嘅, 現在佢已經讀緊小二,
中英數國語都幾好, 函接小一, 一定無問題,
至於小朋友喺學校, 我見個個都好鍾意返學的, 如有問題想和老師傾吓, 佢地都好樂意 人少啲親切啲

回覆 # 的文章

多謝兩位媽咪,似乎金巴倫雖然名氣無 ST CAT 同 KV 咁大,但都有佢既好處!!!

我見佢有外藉男老師,男老師會唔會無女老師咁細心呢?因為我囝囝 INT 果日,我見果個男老師好似木木地咁,不過都可能係太短時間觀察唔深入,希望分享你地既經驗吖,謝。

i want to ask if the interviewer is the foreigner or the local teacher?  thanks.
原帖由 fatsin 於 08-10-28 14:48 發表
多謝兩位媽咪,似乎金巴倫雖然名氣無 ST CAT 同 KV 咁大,但都有佢既好處!!!

我見佢有外藉男老師,男老師會唔會無女老師咁細心呢?因為我囝囝 INT 果日,我見果個男老師好似木木地咁,不過都可能係太短時間觀察唔深入,希 ...

今日我囝囝去SN面試, 校舍比較細同埋殘舊,
但老師就好nice, 亦好有耐性問小朋友問題,
今日我囝囝都算表現唔錯(我覺得),
答到8成半問題同指令, 亦肯唱歌比老師聽,
整個interview時間有半個鐘,
或者係因為時間長, 所以囝囝可以表現到自己,
如果只係10分8分鐘嗰d我都怕佢未warm up.

面試老師係中國人, 大部份用廣東話面試,
佢話SN以英文為1st language,
k1開始日日有英文堂, 1星期3堂普通話,
活動教學, 但亦有串字, 學寫句子, 默書等傳統教學,
所以涵接英文小學絕對冇問題﹗

最後老師帶我地同一班k2學生say hi,
班小朋友令我印象深刻, 佢地全部都好熱情,
有講英文, 亦有講普通話問我囝囝叫咩名, 幾多歲?
4歲嘅小朋友已經咁叻, 我唸呢間幼稚園教學應該唔錯﹗
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

hi jackiejones,

我囝囝果日由一個外籍男老師同一個中國籍女主任 INT,兩個一齊問佢問題,見囝囝唔答,個女主任會用廣東話問多次,都幾有心機,但個男老師就唔多熱情咁,可能因為係男人,所以會有疑問男老師OK嗎?

不過,整體上都幾鍾意呢間學校.

呢個男老師教n1 英文, 囡囡最初上佢堂日日都喊,
要班主任坐係佢隔離先肯上堂, 過左好多日先至好d,
依家已經好鍾意上佢堂,
佢重成日話"我今日打mr. jeff 隻手呀",
原來老師同佢地拍手say good morning,
之前學校家長會, d 老師做教學示範,
叫家長係屋企繼續教小朋友係學校學到既野,
見到mr jeff 同d小朋友玩,
成個大細路, 同d小朋友好融洽...

原帖由 fatsin 於 08-10-28 23:59 發表

我囝囝果日由一個外籍男老師同一個中國籍女主任 INT,兩個一齊問佢問題,見囝囝唔答,個女主任會用廣東話問多次,都幾有心機,但個男老師就唔多熱情咁,可能因為係男人,所以會有疑問男老師OK嗎?

不過,整 ...

Thanks for your explanation.  Did u receive the results?
原帖由 fatsin 於 08-10-28 23:59 發表

不過,整 ...

聽完你講都好放心,唔該晒

原帖由 RLML 於 08-10-29 01:06 發表
呢個男老師教n1 英文, 囡囡最初上佢堂日日都喊,
要班主任坐係佢隔離先肯上堂, 過左好多日先至好d,
依家已經好鍾意上佢堂,
佢重成日話"我今日打mr. jeff 隻手呀",
原來老師同佢地拍手say good morning,
之前學校家長 ...

佢收左囝囝,不過我都會繼續試吓 int 其他學校,一黎多個選擇,二來比囝囝試多d呢d經驗。

原帖由 Jackiejones 於 08-10-29 10:17 發表
Thanks for your explanation.  Did u receive the results?

fatsin,

妳係幾時in? 係咪1星期左右收到通知呀?
k1 18-20人/班, 1級3班即係收60人左右,
其實真係唔易考到架, 恭喜妳﹗

原帖由 fatsin 於 08-10-29 15:57 發表
佢收左囝囝,不過我都會繼續試吓 int 其他學校,一黎多個選擇,二來比囝囝試多d呢d經驗。
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

多謝你,in 完後約一星期有通知,我係10月中 in 的,一班20人會有幾多個老師呢,原來20人已叫小班架?咁kv 同 st cat 係幾多人一班,一級有幾多班,每班有幾多個老師呢?如果知既媽咪,可否分享下?謝謝。

金巴倫多唔多人報架呢?

原帖由 BabyHilary 於 08-10-29 17:02 發表
fatsin,

妳係幾時in? 係咪1星期左右收到通知呀?
k1 18-20人/班, 1級3班即係收60人左右,
其實真係唔易考到架, 恭喜妳﹗

SN老師話18-20人/班, 2個老師。
而kv同sc好似大約30人/班。
根據教統局網頁07-08幼稚園收生資料,
kv有625個k1, sc就694個k1,
2間學校分別共有18xx同超過2000學生呀﹗

原帖由 fatsin 於 08-10-30 14:57 發表
多謝你,in 完後約一星期有通知,我係10月中 in 的,一班20人會有幾多個老師呢,原來20人已叫小班架?咁kv 同 st cat 係幾多人一班,一級有幾多班,每班有幾多個老師呢?如果知既媽咪,可否分享下?謝謝。

金巴倫多唔多人報架 ...

點解我收唔到interview信呢?唔通連in的機會都冇?
:-P

When was your kid borned?  They seems arranged interview by the age - big kids will be arranged prior before the small kids.
原帖由 chanbdaddy 於 08-10-31 11:36 發表
點解我收唔到interview信呢?唔通連in的機會都冇?

謝謝你既資料

原帖由 BabyHilary 於 08-10-30 22:58 發表
SN老師話18-20人/班, 2個老師。
而kv同sc好似大約30人/班。
根據教統局網頁07-08幼稚園收生資料,
kv有625個k1, sc就694個k1,
2間學校分別共有18xx同超過2000學生呀﹗

...
‹ 上一主題|下一主題