用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 剛收到錄取小一入學信
樓主: jodywong
go

剛收到錄取小一入學信 [複製鏈接]

是要放棄的.  校方話會在11月6日前收通知教統局取消我們抽籤的資格.

咁仲駛唔駛自己通知 '自行' 階段揀嘅小學早D抽起我份FORM  呢?   因唔想阻住學校收其他小朋友, 我今日CALL 呢間津小但電話唔通.

popocat,

應該唔駛的, 你交了form 比港同答應放棄自行派位, 學校會通知教育局, 教育局會自有安排, 不用擔心會阻住學校收其他小朋友的。

iwff

原帖由 popocat 於 08-10-27 21:15 發表
咁仲駛唔駛自己通知 '自行' 階段揀嘅小學早D抽起我份FORM  呢?   因唔想阻住學校收其他小朋友, 我今日CALL 呢間津小但電話唔通.

醒目開學勳章 王國長老

如果個個家長都好似你咁considerate就好了
原帖由 popocat 於 08-10-27 09:15 PM 發表

Charlotte_mom

好啊,以後還要多多向各位請教啊

原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-27 17:22 發表
EmilyMami,
yeah! 以後多多交流呀 ! 港同學生果份待人接物既"真", 係令人好驚喜的

...
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

Charlotte_mom,

想請教如何寫叩門信, 應用那種approach及用中文可以嗎?

原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-27 12:34 發表
睇見小朋友咁樣真係好
你如果真係鐘意間學校既, 寫信啦! 我當年都係waitlist架, 咪不停寫不停寫lor! 結果我都得左! 好老實講句, 總有人hold住港同做後備的(叻既細路仔總有好幾個offer), 所以誠意好重要呀, 如 ...

HI

Do you think the academic in HKUGA is easier ?  As they have given up IB, quite afraid that when they take the public exam, they will not adapted to this.

GIPW,

點解學校放棄IB, 就會跟不到公開試呀? 我唔覺得港同的課程比外面學校淺喎, 反而思考很多, 只可以話功課較少, 壓力冇咁大。我朋友個女係港同讀緊小六, 她說之前有小六的學生都去了更出名的中學讀書, 有兩個女仔去了女拔。我相信學生一定係有能力才可考到這些名校的。

可能因為港同暫時未有公開試成績, 所以會令人擔心學術淺吧。不過港同多年來在公開活動上學生都取得很好成績的, 可以到學校網睇下。

iwff

原帖由 GIPW 於 08-11-5 02:14 發表
HI

Do you think the academic in HKUGA is easier ?  As they have given up IB, quite afraid that when they take the public exam, they will not adapted to this.

醒目開學勳章 王國長老

根據8返黎既資料, 每年約有2/3學生會選擇直升, 另外果1/3, 有d係更上一層樓, 亦有d出國, 只有好少好少好少真係升唔返(中英數合格唔過份掛?)
我女3年班了, so far我對學校中英文水準又幾有信心的, 功課少唔等於無野學, 正如家長搵校外課程, 中學生搵補習天王, 都揀有趣而又學到野的, 如何去吸引學生留意上課都係一個技巧呀!
‹ 上一主題|下一主題