用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 岩岩升左主流小一.....我已經想死!!!!!!!
樓主: 奀豬mami~~
go

岩岩升左主流小一.....我已經想死!!!!!!! [複製鏈接]

原帖由 HeiMarie 於 08-10-27 10:01 發表

Hi Hi,

My son now same school as Shing Shing ah!

你地互相有個照應, 真好

原帖由 mamee 於 08-10-29 23:14 發表

你地互相有個照應, 真好

ha ha,  they hv 3 days in a wk doing homework togther at shingma home!

奀豬媽咪,

看完你的post,我真的十分明白你的感受.
唔好話你,雖然阿仔學校的功課適量,默書適量,但要完全配合小一所有要求,都是一件不容易的事,再加上你是在職母親,就更加有困難.

我不知道你仔仔之前讀的是不是融合位的幼兒園,因為阿仔讀的幼兒園在今年的6-8月已經有小一適應,用近似小學的模式上課,所以我阿仔有了足夠的準備.
另外我亦好像heimarie一樣,很早就跟老師提他的需要,所以老師都很包容及配合.

如果照你所講的情況,你仔仔未必是不懂默書,某程度的可能是,他習慣了單對單的形式,當有一個人坐在他身邊跟他講說話,他的專注力表現會較好,但當他坐在課室大班之中,他就很容易(迷失)了自己.其中一個方法,可以嘗試跟老師商量一下,讓他在默書課/甚至平日上課坐最近老師的位置,看看他有沒有改善一點.

另外你可以到坊間買一些習作回來,選一兩課要他做,但你不要坐在他身邊,並為他計時,要他在30分鐘內完全,讓他多練習一些近似測驗考試的模式,希望對他有幫助.
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

Shingma>>

On line???!!!

Mamee,
時間過得真的很快,記得當年我們一班媽咪飲茶,阿仔還是2歲多,只懂講單字,片都未介。
其實這裡的媽咪都很努力,你們做全職媽咪的更甚,放棄自己本行全天候照顧有特殊需要的孩子,比返工申苦得多。

Heimarie,
我不是OT/ST組的,不過我相信在某些聚會上,大家應見過。

希望大家有機會再出來聚會,下次你們有function,記得叫埋我。

原帖由 mamee 於 08-10-29 22:25 發表

HayBMum

當然記得. 回望過去, 好像過得很快.

其實我一直感受到你真的很努力, 試盡各種方法去幫你仔仔. 現在見到你小朋友順利適應小一生活, 都為你很高興.

還有一樣好記得你, 就是...你時常好夜回覆postings, 今 ...

各位媽咪,

你們好!在此知道小朋友能順利融入小學生活, 我都感得好開心.

小兒現在讀k2, 有自閉傾向和言語慢咗1年嘅問題, 而家我已開始留意小學嘅資料, 希望找一間合適嘅小學比囝囝入讀.  但越睇得多, 發覺要考慮嘅問題就越多.  我想當時各位媽咪可能也和我一樣, 所以希望能給我一點意見.

(1)我是否應該比囝囝repeat K2 或 K3?  我考慮這問題是因為囝囝係細仔, 想他大一年的話, 言語發展好一點可以容易一些融入小學嘅社交.  但由於學習方面又沒有問題, 怕repeat令囝囝更遊魂.

(2)我想比囝囝讀啟思小學或國際音小, 請問知唔知呢兩間學校接唔接受自閉傾向嘅小朋友呢?

這些直資或私立學校是要面試的, 近年的入學競爭都不少, 家長在報讀時大多不會寫明自己孩子的特殊情況, 以免減低入學機會, 但我有一個朋友的兒子在其中一間就讀, 是曾經嘗試主流學校失敗而轉讀的, 好像還不錯, 我兒子的言語治療師也有幾位clients在這些學校就讀.

有些主流學校在照顧有特殊需要的學生做得不錯, 但始終資源有限, 每班有三十多個孩子, 實在不能奢望有很多支援, 老師及社工樂於與家長溝通, 給予孩子包容, 體諒和調適, 我已心滿意足了, 其餘只有靠自己努力.

家居訓練很有用的, 孩子可以進步得很快, 現在還是K2, 還可以再考慮一下.

原帖由 wongnicky 於 08-10-31 09:39 發表
各位媽咪,

你們好!在此知道小朋友能順利融入小學生活, 我都感得好開心.

小兒現在讀k2, 有自閉傾向和言語慢咗1年嘅問題, 而家我已開始留意小學嘅資料, 希望找一間合適嘅小學比囝囝入讀.  但越睇得多, 發覺要考慮嘅 ...

多謝你的回應.  請問你認識的小朋友是否在啟思就讀呢? 我對這間學校有興趣都係因為言語治療師話間學校好接納有差異嘅小朋友.

我都有每日幫囝囝做家居訓練, 佢係有進步, 但語言始終進步得比較慢, 非常影響社交, 所以我至咁擔心!!!

你的小朋友社交方面點呀?

語言表達是社交重要的一環, 不過, 自閉症傾向的小孩子更弱的地方是不懂得其他人想法及理解社交規則, 在中小學階段的挫折通常來自朋輩的不接納,甚至欺凌, 我的兒子很喜愛小一的生活,但他每個星期總有大大小小的不當行為, 需要調教, 所以語言只是第一步. 慢慢來, 我們是要預備長期作戰的.

私小雖有教署心理學家跟進, 但未必有很多特殊需要的支援, 我兒現有學校安排的言語及社交訓練(暫時來說二人一組), 社工也有與家長和主科老師跟進, 並安排大家會面, 比我想像中好.

另外私小學費貴, 個人意見認為讀津小可省下金錢讓孩子繼續參加私人的社交,言語和興趣訓練(如游泳, 球類及音樂等), 因為很多時他們都由於行為問題, 無法參加收費較相宜的小組, 而需一對一的私人教授. 以小兒為例, 每節的訓練數以百元計, 每星期幾節的話,費用已經很可觀了.

我都有諗過學費貴嘅問題, 如果再加上各樣訓練, 真係頂唔住!  可唔可以話比我知你小朋友讀邊間學校呀?  因為我覺得幾好, 又有言語, 又有社交訓練.  或者可唔可以介紹一些學校呢?

囝囝嘅言語治療師話間間學校方向唔同, 即使因為我個仔入讀而有政府資助, 但未必用係合適囝囝訓練上, 所以到頭來都係好似無幫助, 都係要靠係私人機構買服務, 所以選學校好緊要.

其實我都預咗長期嘅私人訓練, 但係如果再加上學校方面未能幫忙令囝囝融入小學生活, 咁就更麻煩嘞! 雖然囝囝現在才k2, 但我已經開始留意小學嘅資料.  有時我都有覺得自己過份緊張.

承承媽媽,
我豬仔之前只係讀普通幼稚園,不過就好淺,所以一上到小學就出事啦....原來係可以咁深,我有買街外exercise比豬仔做...不過我已經覺得佢好辛苦,唔會太迫佢,我宜家好想同豬仔轉校,但係我好想知道,間間既學校係唔係課程差唔多呢(唔計名校)!!!!
我本身想比亞仔讀某間私校的,點知今年好多人報....爭唔到,唯有放棄....宜家個人都幾煩,都唔知比佢繼續讀呢間定係搵第2間.....同學校一早講左豬仔既需要,但係學校都冇支援,都唔知可以點做!!!!!!!
原帖由 承承媽媽 於 08-10-30 11:36 發表
奀豬媽咪,

看完你的post,我真的十分明白你的感受.
唔好話你,雖然阿仔學校的功課適量,默書適量,但要完全配合小一所有要求,都是一件不容易的事,再加上你是在職母親,就更加有困難.

我不知道你仔仔之前讀的是不是融合 ...

wongnicky,
我個仔都係細仔,但係我冇比佢係幼稚園repeat,反而我諗,要repeat都等小一先,因為小一又要適應,課程又深好多,如果幼稚園已經repeat,咁小一咪迫得仲辛苦?
原帖由 wongnicky 於 08-10-31 09:39 發表
各位媽咪,

小兒現在讀k2, 有自閉傾向和言語慢咗1年嘅問題, 而家我已開始留意小學嘅資料, 希望找一間合適嘅小學比囝囝入讀.  但越睇得多, 發覺要考慮嘅 ...

blip,
你囝囝係邊一區讀書呀?或者有冇d意見可以介紹比我呀?
我真係搵到頭都暈啦
原帖由 blip 於 08-10-31 09:53 發表
這些直資或私立學校是要面試的, 近年的入學競爭都不少, 家長在報讀時大多不會寫明自己孩子的特殊情況, 以免減低入學機會, 但我有一個朋友的兒子在其中一間就讀, 是曾經嘗試主流學校失敗而轉讀的, 好像還不錯, 我兒子 ...

How about 嶺南大學香港同學會直資小學, think it's a very loving school.

原帖由 奀豬mami~~ 於 08-11-3 00:16 發表
blip,
我真係搵到頭都暈啦   

其實我一年前預備阿仔升小一選校,都問過好多朋友的意見,其中我有幾個在小學任教的朋友,都叫我幫個仔選擇津貼學校,因為資源雖少,點都好過無,但怎樣才能選到一間適合的學校,當然又是另一番藝術。

至於社交方面,我比阿仔其他任何訓練都用心,早在阿仔N1放暑假前,我已經開始約阿仔D同學仔一齊出嚟玩,咁樣玩吓玩吓就過了三年,這三年裡看著他最初期人地有人地玩,佢有佢自己玩,到現在他跟小朋友一起玩,是需要時間來經驗的,亦要他經驗到有朋友一齊玩是很開心的事,他才會渴望跟朋友/他人建立關係。

回覆 # 的文章

Hello rookiemom

請問嶺南大學香港同學會直資小學有無小4 ? Thank you

小兒跟家姐讀同一所學校(位於沙田), 所以必入, 但由於競爭很大, 一般小朋友相信要很高分才有機會. 之前曾考慮過就近居所的大埔小學, 有興趣的話可pm給你.

上星期六參加主流家長會, 有兩位家長分享說黃大仙嘉勒撒小學不錯, 不過沒有詳細研究.  

原帖由 奀豬mami~~ 於 08-11-3 00:16 發表
blip,
我真係搵到頭都暈啦   

各位家長,

你們有興趣參加以下活動嗎?

活動: 家長小組 (有亞氏保加症子女就讀幼稚園及小學)
主辦單位: 小童群益會賽馬會大圍青少年綜合服務中心
內容: 透過分享孩子日常生活實例, 增加家長們對孩子的情緒認識, 從了解他們的獨特性及困難, 尋找有效的處理方, 培育孩子情緒的管理, 如固執行為處理, 子女德育培育, 社交能力訓練等.
日期: 11月12日至12月17日逢星期三上午10:15-11:45
地點 大圍美林村美楊樓
費用: $100 (共六節)
報名: 26949322 廖姑娘

回覆 # 的文章

Hi, Mamee, HayBMum,  Shingma,
Nice to see you all here again. There has been long time not chating together as before.
As HayBMum said, when we met each other, our kids were 2 to 3 years old.

My son is doing so far so good in his P1 life. Though from time to time, teacher would call to "advise" some bad performace, mainly in discipline and so on.. others are fine. The most worry is still his social life in school. I have invited some kids to home to play with him from time to time, but the girl told me she was so angry that my son was not playing with her in shcool, ignoring her, basically.
Shingma, any advise here?

Again, really great to see old friends back to this column.
Mickeyma

MickeyMa,

我都好開心見到大家!其實呢幾年我自己做全職阿媽,真係無咁多時間上嚟,尤其阿仔越大,學的東西越多,要跟進o既o野就更加多,所以越來越少時間上來!

你講話阿仔的女同學咁樣同你講,我記得之前有次阿仔另一個a仔同學都有咁o既情形,我記得當時我係同正常的同學仔咁講:阿x同學,mickey仔唔係專登唔同你玩,佢係唔識,亦都唔知道可以同你玩啫.不如你在學校的時間幫一幫mickey仔呀!咁呢個細路,就會帶住呢個'使命'去返學o架啦!
同埋你又要明白呢個age的正常細路,有時佢地同你講,你阿仔做得唔係幾好o既o野,背後另一個表達係:你阿仔做得唔好o既,佢就做得好好咁解.所以阿女同學的說話可以理解為--我好乖呀~~我有搵佢一齊玩o架,佢唔理我咋~~咁囉!既然係咁,就一於將阿仔嚮學校生活o既指導員使命托付俾佢啦!
‹ 上一主題|下一主題