用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 岩岩升左主流小一.....我已經想死!!!!!!!
樓主: 奀豬mami~~
go

岩岩升左主流小一.....我已經想死!!!!!!! [複製鏈接]

Hi, Shingma,

Thank you for your advise! It is very helpful!

After examination this week, I will invite his friends to our home to play with him. Then I will give this great job to the girl. She is a big fans of my son.. hehe..

How is Shingshing doing in his school?
Yu was reported by classmate to me that he would stand up from time to time from his chair during class.. But somehow his teachers are very tolerate.. not too many complaint.
Some boys are quite rude in the class.. so I have to teach him to protect himself sometimes as he is quite naive... He often reports to me who is not good today in the classroom, but always he is that best boy in the class.. Unfortunately, his classmates always told me something different..:)

原帖由 mickeyma 於 08-11-4 13:33 發表
Hi, Mamee, HayBMum,  Shingma,
Nice to see you all here again. There has been long time not chating together as before.
As HayBMum said, when we met each other, our kids were 2 to 3 years old.

My so ...

mickeyma

我都好高興係呢道見番大家.

我仔仔呢幾日是測驗週, 希望順利.
至於社交, 我見(我每日午膳都返學校做義工)仔仔是有固定同學一齊玩, 男同女都有. 不過全部都是'較小朋友'的小朋友, 開開心心一齊走來走去, 行樓梯層層睇下  不過我都好欣慰.

mamee

Mickeyma, mamee,

我都好高興可以在bk再見到大家.

阿承在學校非常之適應,因為我同marie都係入學前已經同學校通晒水,而且一年前選校時,阿仔幼兒園的校長都提示我,最好選擇一間有阿仔同學仔一齊去的學校,他的適應上會比較好.話雖如此,阿仔有2個以前幼兒園的同學,還有marie個仔跟他去同一所小學,但承承是跟最活躍的同學同班,marie個仔就跟承承另一個比較定d的同學同班,最初當我知道分班安排是這樣時,我都十分擔心,因為佢都係o個d,開唔好個頭,就會一年都作反的細路,班主任老師很好,她一開始安排承承坐在老師的正前方,雖然阿仔開學的頭一個月都有被老師投訴,亦有去試老師的底線,但十月中時老師就已經告訴我,她覺得承承進步了很多,而且因為他認字能力好,有時可以幫老師做小老師,亦令到那個很活躍的同學要學他哩!
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

Hello micheyma,
我都有你的煩惱,阿仔的社交能力弱,雖然喜歡跟同學仔玩,但除非玩佢好鍾意的遊戲,否則好多時玩玩下就會諗起自己喜歡的野,然後就似各有各玩。有時我問阿仔為什麼不和某某玩,他會說:我唔知點同佢講,我覺得好難。又或者:我好細膽,我驚佢唔肯同我玩.....等。其實阿仔講出了他面對的難題,小朋友對他來說難以掌握,他亦怕別人笑,或受拒絕,老師知道他的難處,有時會幫忙讓某同學帶他一起玩,這樣他就會容易融入得多,沒有老師幫忙的話,他就有困難自己起這個頭。

想請問各位過來人,自閉傾向孩子是否較難適應活動教學(規範無咁清淅)?但傳統學校又多數好多功課,應該點簡?你們的孩子是讀傳統學校嗎?可比啲意見嘛?(葵涌附近)
原帖由 HayBMum 於 08-11-7 05:01 發表
Hello micheyma,
我都有你的煩惱,阿仔的社交能力弱,雖然喜歡跟同學仔玩,但除非玩佢好鍾意的遊戲,否則好多時玩玩下就會諗起自己喜歡的野,然後就似各有各玩。有時我問阿仔為什麼不和某某玩,他會說:我唔知點同佢講,我覺得好難。 ...

回覆 # 的文章

mame,
仔仔考完試沒?成績如何?仔仔學校有四次考試全部計分。星期四考完。可以放松下。

真羡慕你仔仔社交能力這麼好。在學校可以跟小朋友融入。
Haybma,
是啊!我儿子答得更干脆:我喜歡自己玩。吹漲!但小朋友到家跟他玩,他還是很開心。但問題和你仔仔一樣,不能持久有主動性地邀请人家玩游戲。只能玩些打打鬧鬧追追逐逐的游戲。和我們就可以玩大富翁,圍棋及Bloker...

原帖由 mickeyma 於 08-11-8 17:44 發表
mame,
仔仔考完試沒?成績如何?仔仔學校有四次考試全部計分。星期四考完。可以放松下。

Haybma,
是啊!我儿子答得更干脆:我喜歡自己玩。吹漲!但小朋友到家跟他玩 ...

mickeyma,
咁佢地係男仔嚟o架喎,玩d打打鬧鬧你追我逐o既遊戲係好正常喎~~!而且佢地都只係得o個6-7歲,唔通你要佢同d同學仔一齊坐低好認真咁玩煮飯仔?正所謂男女有別,肯咁定定咁坐嚮樹玩o既男仔......十個都無一個呀~~!
當然,跟大人玩又另計.因為佢當咗係半training半遊戲咁玩~~

原帖由 llcathy2004 於 08-11-8 01:41 發表
想請問各位過來人,自閉傾向孩子是否較難適應活動教學(規範無咁清淅)?但傳統學校又多數好多功課,應該點簡?你們的孩子是讀傳統學校嗎?可比啲意見嘛?(葵涌附近) ...

最主要唔一定係規範無咁清淅,另一個很主要的原因,是活動教學--固名思意--從活動中教與學,我地d仔,白紙黑字寫咗俾佢,佢就會記得好d,如果淨係活動,活動完講幾句就收科,佢地就可以完全唔係好知自己學過d乜......

原帖由 mickeyma 於 08-11-8 17:44 發表
mame,

mickeyma

(我仔仔) "跟小朋友融入" ..算可以.
"社交能力這麼好".. 其實只是一般. 只因為我仔仔是個與世無爭+ 樣樣say yes 的人 = xxx 不如一齊去操場跑 >好, 不如上7樓行下>好, 不如去2樓圖書館>好. 所以人叫佢去佢就一齊去, 都係要人地lead多.

至於考試, 我仔果間是2測2考, 4次都計分. 仲未計埋咩小測, 又話計10% = 佢話點計就點計, 我都唔考究. 今日英文派左, 成績好滿意架喇.

mamee

llcathy2004,

我覺得視乎孩子的學習模式,有些小朋友需要以活動和實踐去學習,有些就要有清晰明確的指示和模式,而就自己認識的特殊小朋友當中,後者居多,但亦並不代表他們不適合活動教學,反而很多是其他因素影響,譬如課室秩序,老師處理小朋友的能力等。傳統學校亦非一定多功課,最重要是學校和老師的接納程度,有沒有經驗等。

mamee & mickeyma,
似乎暫時我比你們輕鬆,因為學校決定小一小二不用考試,讓學生多些時間閱讀,雖然差不多每星期都有評估,但每次考的範圍唔算多,不過可能到小三時才一頭煙也未定。

原帖由 llcathy2004 於 08-11-8 01:41 發表
想請問各位過來人,自閉傾向孩子是否較難適應活動教學(規範無咁清淅)?但傳統學校又多數好多功課,應該點簡?你們的孩子是讀傳統學校嗎?可比啲意見嘛?(葵涌附近) ...

thanks haybmum & 承承媽媽,
我就係未攪得清楚,阿仔似係後者,唔係好守規則;但好多時比佢實踐過嘅佢又記得好啲,有興趣嘅更好,同埋我估活動教學會啟發到佢思考多啲.(係咪架?)
原帖由 HayBMum 於 08-11-12 00:32 發表

我覺得視乎孩子的學習模式,有些小朋友需要以活動和實踐去學習,有些就要有清晰明確的指示和模式,而就自己認識的特殊小朋友當中,後者居多,但亦並不代表他們不適合活動教學,反而很多是其他因素影響,譬如課室秩序 ...

I agree to 比佢實踐.
I have told my son 'Don't worry how to draw, play, ...', you can do it by learning and repeating.

For my personal opinion, if they cannot learn it by observation as normal kids, we can help them to repeat the process or procedure 1,2,... many times until they get the technique.

For example, my son didn't know using his hands to support or protect his body at falling down. I play a game at the bed and push him at different direction. It not only can strengthen his 腰力 not to be fallen down easily, but also get a rapid reaction by using his hands to protect himself.

原帖由 llcathy2004 於 08-11-12 02:36 發表
thanks haybmum & 承承媽媽,
我就係未攪得清楚,阿仔似係後者,唔係好守規則;但好多時比佢實踐過嘅佢又記得好啲,有興趣嘅更好,同埋我估活動教學會啟發到佢思考多啲.(係咪架?) ...

我仔仔幼稚園和小學都係活動教學模式學校讀, 頭果幾年老師的評語麻麻, 因為佢在討論/分析的環節唔明白老師的提問, 有時會答到離晒題, 係度講自己喜歡ge topic. 所以在選小學時都15 16, 唔g俾唔俾佢讀活動教學模式學校. 但我仔比較活潑, 亦很好奇. 我地唸過, 其實仔仔呢方面弱, 係咪更加要下一點功夫呢? 所以最後也選了活動教學模式的. 現在仔仔在思考分析上雖然跟同學比是差了一點, 但真的有明顯進步, 上課亦學到嘢.

每個小朋友都唔同, 你仔仔是那一類呢?

tintin,都有啲似你仔仔,好活躍,有興趣嘅就會好專注.而家學校嘅專題研習,佢參與度唔高(可能係你講嘅唔明老師問咩/唔叻表達),成日會講自己鍾意嘅野.有張椅比佢會坐得定,但到活動啲嘅時間就會走開唔跟大隊.早幾日去參觀啲展覽館,佢就唔跟住老師排隊聽講解,自己行開睇第二啲野,咁點學唔到野.
原帖由 tin_tin 於 08-11-15 23:54 發表

我仔仔幼稚園和小學都係活動教學模式學校讀, 頭果幾年老師的評語麻麻, 因為佢在討論/分析的環節唔明白老師的提問, 有時會答到離晒題, 係度講自己喜歡ge topic. 所以在選小學時都15 16, 唔g俾唔俾佢讀 ...

訓覺了....閃!!!

回覆 # 的文章

你嘅情况同我一樣,真係好有共鳴,不過我個仔已經小五了,日復日年復年咁同功課及成績搏鬥,嗰種辛苦真係好難形容...
我個仔讀嗰間都算係名校,我老公有提過不如轉校,等個仔唔駛咁辛苦。但我覺得根本係我個仔有問題,去到邊佢成績都係下游,就算有人墊佢底,都只不過係假像,唔等於佢進步咗。
佢升小學時我同自己講,旦求亞仔讀得開心就算,唔好比壓力佢同我自己。結果亞仔真係讀得開心,雖然佢有自閉傾向,但出奇地同D同學相處得唔錯,有D仲好照顧佢,當仔咁凑。但我真係放唔低,成績差成咁唔係辦法,同佢做功課同温書真係攪到人都顛,我平時好斯文好好脾氣的,但一同佢温書我就好似鬼上身咁:evil:
向好方面諗:最起碼亞仔四肢健全身體健康,繼續努力!!雖然真係好倦,我都有發晦氣話想放棄,但冷靜下來後,為咗亞仔,再辛苦都要堅持!!!
‹ 上一主題|下一主題