用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 2008-2009 S.H. NCB pm. 同學仔
樓主: terryeric
go

2008-2009 S.H. NCB pm. 同學仔 [複製鏈接]

原帖由 rrma 於 08-11-28 13:20 發表
我果盤三色堇都命危中呀, 因為...

我返工前, 幫佢淋淋水(我以為我負責架馬), 穎穎起身又淋淋水(因為盤花係佢架喎),
家姐返學前又幫佢淋淋水(因為佢以為呀妹多數唔記得),
我工人話""佢地2個返左學,我都有淋水架喎"" ...

哈哈哈。。。原来一盆小小的三色堇都可以开出这么多的‘笑花(话)’。。。真有趣。

盈盈媽媽,

你的女兒真厲害, 可以報告那麼多的學校生活, 就算是隔夜的都好啊, 聽得也很開心啊....我都想Zoey可以講給我聽...真羨慕呢

各位,

我家的一盆的情況也及及可危...已有部份葉子枯乾了...

原帖由 428CCC 於 08-11-28 13:56 發表

哈哈哈。。。原来一盆小小的三色堇都可以开出这么多的‘笑花(话)’。。。真有趣。

倬彤媽媽, 請check私人訊息

原帖由 Amykwok 於 08-11-24 16:19 發表
哈哈, 倬彤唔係生日, 阿囡話賴曉盈生日, 唔知啱唔啱 ....

回覆 # 的文章

我地個棵都冇乜起色, 不過阿女話佢有淋水喎

你地知唔知佢地聖誕聯歡會既表見d咩?? 卓庭話係唱"世界真細小"喎, 唔知係咪真呢??

終於有學校相可以DL, 不過激死我, 卓庭9月生日相冇

我重唔見左個LOGIN ID, 你地可唔可以PM返比我, THANKS!

原來係咁.....唔怪之得Zoey成日在屋企唱世界真細小啦...哈哈哈...好好笑...Zoey唔係太熟第5及第6句歌詞...所以成日skip左呢兩句...哈哈哈

原帖由 vanwy 於 08-12-7 09:45 發表
你地知唔知佢地聖誕聯歡會既表見d咩?? 卓庭話係唱"世界真細小"喎, 唔知係咪真呢??

sent to you, please check private message.

原帖由 vanwy 於 08-12-7 09:54 發表

我重唔見左個LOGIN ID, 你地可唔可以PM返比我, THANKS!

原帖由 vanwy 於 08-12-7 09:54 發表

我也觉得奇怪,我问赖晓盈有没有郭倬彤,她摇头说没有。我暗想没有理由啊,寿星女生日,学校连照片都没有给她拍一张。

另外,倬彤妈妈,又是我说‘不好意思了’,因为赖晓盈上个星期五拿了倬彤的体温表回来。因为这几天较忙,所以拖到今天才留言给你。

原帖由 terryeric 於 08-12-9 09:30 發表
原來係咁.....唔怪之得Zoey成日在屋企唱世界真細小啦...哈哈哈...好好笑...Zoey唔係太熟第5及第6句歌詞...所以成日skip左呢兩句...哈哈哈

赖晓盈自上个星期回来就每天都唱这首歌,还伴有动作,一边唱一边说,XX组是这样做的,XX组是这样做的。她也是记不全歌词,你们有没有这首歌的歌词呀。

原帖由 terryeric 於 08-12-9 09:30 發表

自從迪士尼開左世界真細小後, 就成為左卓庭既飲歌
不過上到台唔佢夠唔夠膽 唱啫

原帖由 terryeric 於 08-12-9 09:33 發表
sent to you, please check private message.

Thanks.

原帖由 428CCC 於 08-12-9 11:25 發表

赖晓盈自上个星期回来就每天都唱这首歌,还伴有动作,一边唱一边说,XX组是这样做的,XX组是这样做的。她也是记不全歌词,你们有没有这首歌的歌词呀。 ...

卓庭話另外一組小朋友係唱聖誔歌呀!
請問曉盈係咪鴨仔組同學仔??

原帖由 vanwy 於 08-12-9 23:26 發表

卓庭話另外一組小朋友係唱聖誔歌呀!
請問曉盈係咪鴨仔組同學仔??

是的,卓庭是蟹仔组的吧,晓盈在家也经常提起卓庭的。

不过就没听她说有其他小朋友唱圣诞歌呀,反正这几天最hit的歌由‘香蕉船、芒果船’改为‘小小小世界’了。

原帖由 428CCC 於 08-12-10 11:02 發表

是的,卓庭是蟹仔组的吧,晓盈在家也经常提起卓庭的。

不过就没听她说有其他小朋友唱圣诞歌呀,反正这几天最hit的歌由‘香蕉船、芒果船’改为‘小小小世界’了。 ...

唔知曉盈經常提起卓庭d咩??

原帖由 vanwy 於 08-12-10 23:21 發表

唔知曉盈經常提起卓庭d咩??

不好意思,具体的就记不起来了,就记得晓盈告诉我们同学一起玩的时候,卓庭是怎么怎么。下次留意一下。最近可能她们比以前一起玩的机会多吧,所以经常提起卓庭。

晓盈说同组的Zoe不吃车厘茄,吃了进去又吐出来。老师说这样不好。唔知是不是真的呢?

又说陈颖最近不是她的好朋友了。因为陈颖不和她玩,我问她为什么,她说因为有很多小朋友和陈颖一起玩。

昨晚教她上课的课字,她认不出来,我问她,你上学校是为了什么,她的回答出乎意外‘为了开心’。这说明她在学校里真的很开心。

Hello, 倬彤唔係生日主角, 未輪到佢, 不過只係有十一月生日會D相, 唔知有無得睇番九月大家穿中國服D相

體溫表 .... 唔緊要啦, 佢以為留左係學校, 星期一佢報告話賴曉盈俾番佢

佢地好似唱"聖誕快樂"同"小小世界", 呢兩個星期她每晚都要唱吓呢兩首歌

原帖由 428CCC 於 08-12-9 11:05 發表

我也觉得奇怪,我问赖晓盈有没有郭倬彤,她摇头说没有。我暗想没有理由啊,寿星女生日,学校连照片都没有给她拍一张。

另外,倬彤妈妈,又是我说‘不好意思了’,因为赖晓盈上个星期五拿了倬彤的体温表回来。因为这几天较忙,所以 ...

回覆 # 的文章

但11月生日會D 相好似係上午班的, 我囡囡話佢有影到相的(佢係11月生日的), 但冇POST 出黎. 又話一個都唔識. 唔知係咪呢? 你地D 囡囡有冇睇過D 相呀? 是佢地的嗎?

我囡囡D 好朋友名單, 3朝2日就轉一轉架啦,,,

原帖由 Amykwok 於 08-12-11 12:58 發表
Hello, 倬彤唔係生日主角, 未輪到佢, 不過只係有十一月生日會D相, 唔知有無得睇番九月大家穿中國服D相

體溫表 .... 唔緊要啦, 佢以為留左係學校, 星期一佢報告話賴曉盈俾番佢

佢地好似唱"聖誕快樂"同"小小世界",  ...

不好意思,搞错添。

昨晚问晓盈是不是还有一首圣诞歌,她点点头,然后轻声地唱了出来。感觉上,她还是较喜欢小小小世界。

9月那时,我尚未warm up阿女学校的practice,所以skip了‘中国’两字,因此晓盈没有穿中国服。
‹ 上一主題|下一主題